Regeringen presser blå partier: "Vi kommer til at stå fast på de 70 procent"

KLIMALOV: De blå partier kommer kun til at være med i klimaloven, hvis de forpligter sig til reduktionsmålet på 70 procent. Det blev regeringen og dens støttepartier enige om efter de første forhandlinger tirsdag. 

Partierne bag forståelsespapiret tog tirsdag hul på forhandlingerne om en ny klimalov på Amager Strand, hvor også Greenpeace og Den Grønne Studenterbevægelse var mødt op. 
Partierne bag forståelsespapiret tog tirsdag hul på forhandlingerne om en ny klimalov på Amager Strand, hvor også Greenpeace og Den Grønne Studenterbevægelse var mødt op. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Der bliver ikke nogen bred aftale om en ny klimalov, hvis ikke de blå oppositionspartier forpligter sig på en 70 procents reduktion af drivhusgasserne inden 2030.

Det slår klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) fast, efter at regeringen og dens støttepartier, Enhedslisten, Radikale og SF, tirsdag tog hul på forhandlingerne om klimaloven.

"Vi har brugt dagen på at give håndslag på, at vi går efter de 70 procent og ikke går på kompromis med det for at få nogle borgerlige med. Det er set før, at man har været enig om et mål, men har slækket lidt på det i kompromisets ånd, fordi man gerne vil have en bred aftale. Det er ikke tilfældet her," siger Dan Jørgensen og tilføjer:

"Vi kommer til at stå fast på de 70 procent, og det må de borgerlige altså acceptere, hvis de vil være med i aftalen."

Det er set før, at man har været enig om et mål, men har slækket lidt på det i kompromisets ånd, fordi man gerne vil have en bred aftale. Det er ikke tilfældet her.

Dan Jørgensen (S)
Klima-, energi- og forsyningsminister

Regeringen skærper derfor også retorikken en anelse, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) tidligere i forløbet lagde op til, at regeringen "vil lægge lige så meget øre til, hvad de andre vil, som hvad vi selv vil" for at lande en klimalov, der holder længe og har bred opbakning.

De øvrige partier i Folketinget er indkaldt til forhandlinger henholdsvis onsdag og torsdag.

{{toplink}}
Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Sender presbold til blå partier
Både Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti har op til forhandlingerne efterlyst et konkret udspil fra regeringen, før de kan støtte op om målet.

Argumentet fra de blå partier er, at de har svært ved at forpligte sig til et mål uden at vide, hvordan regeringen har tænkt sig at opnå det. Men ministeren har ikke noget udspil klar til dem.

Dokumentation

Det står der i forståelsespapiret:

I det fælles forståelsespapir for den nye regering, som Socialdemokratiet har forhandlet med Radikale, Enhedslisten og SF, indgår følgende formulering:

"En ny regering vil: ...

Indføre bindende mål. I det førstkommende folketingsår vil en ny regering fremlægge et forslag til en klimalov med bindende delmål og bindende langsigtede mål, indeholdende:

1. Et mål om reduktion af drivhusgasser i 2030 med 70 procent i forhold til niveauet i 1990. Det er et meget ambitiøst mål, og det bliver særlig svært at nå den sidste del af målet fra 65 procent til 70 procent. Det vil kræve virkemidler, vi endnu ikke kender og derfor en tæt involvering af Klimarådet og andre eksperter for at nå i mål.

2. At Klimarådet skal bistå en ny regering i at afgøre, hvilke reduktionsmål og virkemidler der sikrer, at Danmark lever op til Parisaftalens temperaturmål.

3. At der foretages en årlig opfølgning på, hvordan det går med målene, og denne opfølgning skal ske i sammenhæng med finanslovsprocessen."

Kilde: 'Retfærdig retning for Danmark'


0:000:00