Rigspolitiet gav coronavikarer mundkurv på

YTRINGSFRIHED: Medarbejdere i statens smitteopsporing fik besked om ikke at udtale sig til pressen. Men det var en fejl, medgiver Rigspolitiets kommunikationsdirektør. Forbuddet gælder nemlig kun udtalelser på myndighedens vegne, lyder det. 

Jonstruplejren i Ballerup, hvor omkring 400 vikarer arbejder med smitteopsporing  
Jonstruplejren i Ballerup, hvor omkring 400 vikarer arbejder med smitteopsporing  Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

I statens smitteopsporing er medarbejdere blevet bedt om ikke at udtale sig til pressen om arbejdspladsen. 

”Husk, at vi ikke udtaler os til pressen”, lød budskabet indtil for nylig på en plakat med Rigspolitiets logo. Plakaten var hængt op i Jonstruplejren i Ballerup til skue for de omkring 400 medarbejdere, som hver dag opsporer coronasmitte i samfundet.

Men de ansatte har ret til at udtale sig om forhold på arbejdspladsen, så længe de ikke udtaler sig på vegne af selve myndigheden. 

”Politiet må ikke pålægge deres ansatte at afstå fra at udnytte deres ytringsfrihed som privatpersoner,” fastslår Carsten Henrichsen, professor emeritus ved Københavns Universitet, over for Altinget.

Foto:Privat

Arbejdsforhold bekymrer
Torsdag kunne Altinget fortælle, at arbejdsforholdene i netop Jonstruplejren i december førte til, at mindst 59 fik konstateret covid-19.

Det blev bekræftet af Rigspolitiet selv, efter at flere anonyme kilder med daglig gang i lejren over for Altinget beskrev det som ”utrygt” at gå på arbejde. De er nemlig ansat som vikarer uden ret til løn under sygdom.

“Der er mange herude, der har været på kanten af dagpengeretten. Og så føler man sig presset til at vælge mellem sine regninger og sit helbred. Det er jo noget, vi normalt tænker kun sker i USA,” lød det fra en af vikarerne til Altinget. 

Medgiver fejl
Rigspolitiet medgiver at have givet medarbejderne indtryk af et generelt forbud mod at udtale sig til pressen. Plakaten er derfor blevet taget ned. 

”Det er korrekt, at der har hængt en plakat med den påskrift. Det skal der selvfølgelig ikke, og derfor tager vi den ned. Som offentligt ansat i en offentlig myndighed har man selvfølgelig ytringsfrihed ligesom alle andre,” siger kommunikationsdirektør Anders Frandsen. 

Så du anerkender, at langt de fleste medarbejdere ville forstå plakaten som et decideret forbud mod at tale med medier?

”Ja, og det er også derfor, at vi tager den ned og sætter en ny op. De ansatte har fuld ret til at ytre sig om egne oplevelser på arbejdspladsen. På det punkt har de selvfølgelig ytringsfrihed som alle andre.”

Præciserer retningslinjer
Rigspolitiet er nu på vej med præciserede retningslinjer vedrørende udtalelser til pressen. Og kommunikationsdirektøren understreger, at det aldrig har været hensigten at give medarbejderne et forkert indtryk af deres rettigheder til at ytre sig. 

”Som jeg har forstået det, blev plakaten sat op, fordi en medarbejder havde udtalt sig til medierne om, hvordan smitteopsporingen fungerer. Og her skulle der have været henvist til presseafdelingen,” siger Anders Frandsen. 

Men den efterfølgende indskærpelse over for medarbejderne blev ”lidt firkantet formuleret, og det skal selvfølgelig ændres,” tilføjer han. 

”Vi er glade for, at vi er blevet opmærksomme på fejlen, så vi kan få det ændret. For medarbejderne må selvfølgelig gerne tale med pressen som offentligt ansatte, bare ikke på selve myndighedens vegne.”

"De ansatte har fuld ret til at ytre sig om egne oplevelser på arbejdspladsen. På det punkt har de selvfølgelig ytringsfrihed som alle andre.”

Anders Frandsen
Kommunikationsdirektør, Rigspolitiet

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Frandsen

Direktør, Dansk Skovforening
BA i historie (SDU 1998), cand.jur. (Københavns Uni. 2004)

0:000:00