Rød blok ser ud til at vinde spinkelt flertal efter valggyser. Men regeringen går af

Vælgerne giver ved et nervepirrende folketingsvalg rød blok 90 mandater, hvis tre forventede nordatlantiske mandater tælles med. Alligevel vil Mette Frederiksen melde den socialdemokratiske regerings afgang til Dronningen for i stedet at søge et bredt samarbejde hen over midten. 

Rød blok ser efter valgaftenens stemmeoptælling ud til at få de afgørende 90 mandater. 
Rød blok ser efter valgaftenens stemmeoptælling ud til at få de afgørende 90 mandater. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Det er fortsat et rødt flertal i Danmark.

Det lader til at være resultatet af et historisk tæt valg, efter at alle stemmerne ved folketingsvalget 2022 er talt op natten til onsdag.

Her får rød blok bestående af Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, Alternativet og Socialdemokratiet 87 mandater.

Hvis man også tæller de to røde mandater på Grønland og det ene på Færøerne med, når blokken op på de magiske 90 mandater.

Det er blandt andet resultatet af, at Socialdemokratiet opnår hele 27,5 procent af stemmerne, hvilket udløser 50 mandater. 

Mette Frederiksen ser således ud til at kunne fortsætte som statsminister uden at være afhængig af Lars Løkke Rasmussen og Moderaternes mandater.

Med 100 procent af de danske stemmer talt op er resultatet dog stadig så tæt, at det ikke med sikkerhed kan udelukkes, at den kommende fintælling ændrer på resultatet, der altså fortsat er forbundet med en vis usikkerhed.

Regeringen går af

Trods det røde flertal vil statsministeren onsdag gå til Dronningen og melde regeringens afgang. 

"Der er ikke længere et flertal bag regeringen i dens nuværende form," sagde Mette Frederiksen, da hun talte natten til onsdag.

Mette Frederiksen vil nu søge en bred regering, som hun allerede annoncerede, da hun udskrev valget i begyndelsen af oktober. 

"Hvis et flertal af partier peger på mig som kongelig undersøger, vil jeg afsøge, om det kan lade sig gøre. Det er det, der vil være godt for Danmark," sagde Mette Frederiksen.

Løkke stod til ønskeposition

Det så ellers længe ud til, at eks-statsminister Lars Løkke Rasmussen ville få de afgørende mandater og blive kongemager, når den næste regering skal sammensættes over de kommende dage eller uger.

Lars Løkke Rasmussen nåede ligefrem tidligere på aftenen, hvor prognoserne placerede Moderaterne i den magtfulde position som tungen på vægtskålen, at kræve nøglerne til Statsministeriet ud af hænderne på Mette Frederiksen.

Men da de absolut sidste resultater tikkede ind, tippede flertallet i rødt favør.

Mette Frederiksen slog imidlertid ved valgudskrivelsen fast, at hun foretrækker en bred regering med repræsentanter fra både rød og blå blok.

Den brede regering er også helt grundlæggende for Lars Løkke Rasmussens politiske projekt, og i løbet af valgaftenen åbnede også Søren Gade, der er en helt central figur i Venstre, op for muligheden.

Blå nedtur

Det er endnu uklart, om den tanke også eksisterer i hovedet på Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen. 

Da han talte til sit parti ud på natten, sagde han, at han ikke er sikker på, at socialdemokraterne mener det, når de siger, at de ønsker en bred regering. 

"Jeg håber, men har dog til gode at blive overbevist," sagde han. 

I begyndelsen af valgkampen havde både den Konservative formand, Søren Pape Poulsen, og Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, drømme om at indtage Statsministeriet. Men det ser umiddelbart svært ud for dem begge.

Venstre får en gedigen vælgerlussing og går ifølge aftenens optælling hele 20 mandater tilbage i forhold til valget i 2019.

Konservative går også tilbage sammenlignet med seneste valg og får 10 mandater. 

I løbet af de seneste to måneder har Konservative smidt en tocifret vælgeropbakning, der toppede, da Søren Pape Poulsen meldte sit kandidatur til statsministerposten.

"Det gør rigtig ondt, og det er jeg ærgerlig over," sagde Søren Pape Poulsen, da han talte til sit parti lidt før midnat.

Sofie Carsten vil blive som politisk leder

Det er dog ikke kun de to blå partier, der bløder mandater. Det samme gør Radikale Venstre, der i sommer selv krævede valget udskrevet. 

Radikale bliver mere end halveret, og politisk leder Sofie Carsten Nielsen slog tidligt på aftenen fast, at hun bærer ansvaret. 

"Det er mit ansvar, at valgkampen ikke gik bedre, og det ansvar tager jeg på mig. Der er plads til selvransagelse," sagde hun til sit parti og slog samtidig fast, at hun ikke umiddelbart vil trække sig.

Endnu længere nede på resultatlisten står Dansk Folkeparti og Alternativet, der gennem valgkampen har balanceret på kanten af spærregrænsen.

Valgresultatet viser dog, at den snak kan forstumme, da begge partier ender med solid afstand til de to procent, der udløser repræsentation i Folketinget. 

Artiklen er opdateret efter Mette Frederiksens tale ved Socialdemokratiets valgfest natten til onsdag. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00