S har tabt flere end 150.000 vælgere: "Mette Frederiksen skal levere en ny fortælling"
Når Mette Frederiksen møder sit bagland i Aalborg, er det med et bagtæppe af vælgerflugt og intern kritik. S-ordfører afviser dog, at partiet skulle stå i en vælgerkrise.
Frida Flinch
JournalistMartin Mauricio
ForsideredaktørRasmus Lauge Winding
ResearcherFor første gang er det en presset Mette Frederiksen, der lørdag og søndag møder det socialdemokratiske bagland til partikongres i Aalborg.
Meningsmålingerne ligger stadig et pænt stykke fra valgresultatet, og flere borgmestre har som optakt til partimødet raslet med sablerne i frustration over de økonomiske planer, som SVM-regeringen har lagt for dagen.
Konkret har flere end 150.000 vælgere vendt Socialdemokratiet ryggen siden folketingsvalget sidste år. Det svarer til 3,7 procent af det danske vælgerkorps. Det viser en analyse af vælgervandringer, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.
"Det er det første landsmøde med Mette Frederiksen som formand, hvor der er uro i geledderne," siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.
Det skal være en fortælling, der forsyner medlemmerne med ammunition. Det er det, de står og mangler
Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget
Ifølge ham bliver weekendens største opgave for Mette Frederiksen at levere en tale, hvor hun giver en ny socialdemokratisk fortælling, der for alvor kan overbevise baglandet om, hvad det er for et regeringsprojekt, man har gang i.
"Fortællingen om det klassiske socialdemokrati var meget stærk i de første syv år af Mette Frederiksens formandstid. Hun fik skabt en begejstring om partiet, der var helt anderledes, end jeg ellers har set i de snart 30 år, jeg har været her. Men nu er den fortælling kollapset," siger Erik Holstein og fortsætter:
"Derfor skal det være en fortælling, der forsyner medlemmerne med ammunition. Det er det, de lige nu mangler, når de står ude i de lokale vælgerforeninger og skal forsvare det regeringssamarbejdet med Venstre og Lars Løkke, som mange ser som en stor fejl."
Vælgerflugt til gamle allierede
Tallene for de socialdemokratiske vælgervandringer viser, at det særligt er SF og Enhedslisten, der opstøver de frafaldne S-vælgere.
SF har hapset omkring 120.000 vælgere fra Socialdemokratiet siden valget, mens cirka 20.000 vælgere er vandret videre til Enhedslisten. Det svarer til henholdsvis 2,8 og 0,5 procent af vælgerne.
Det er på ingen måde en udvikling, der kommer bag på Rune Stubager, der er valgforsker ved Aarhus Universitet.
"Det er et oplagt bud, at det er nogle vælgere, som gerne ville have beholdt store bededag. Men det er formentlig også de vælgere, der hælder mere til venstre i den økonomiske politik," siger han.
På den måde har det altså sin pris for Socialdemokratiet er være gået i en regering over midten med Venstre og Moderaterne. I sådan en regeringskonstellation er det ikke muligt at fortsætte den fordelingspolitiske linje, som blev lagt under S-regeringen.
"De har lagt den politiske linje om i forhold til det, som en del af deres vælgere havde forestillet sig," siger Rune Stubager.
S afviser vælgerkrise
I Socialdemokratiet giver de tabte vælgere imidlertid ikke anledning til dybere panderynker.
Når vælgerne skal sætte deres kryds på næste valgdag, er jeg sikker på, at de vil belønne os for ikke bare at stå og råbe uden at tage ansvar
Christian Rabjerg Madsen (S)
Politisk ordfører
Partiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, betragter mest af alt tallene som et udtryk for, at partiet deltager i en midteregering, der "har modet" til at træffe "vigtige og svære beslutninger".
"Hverken universitetsreformen eller afskaffelsen af store bededag er beslutninger, der lokker vælgere til. Det er klart. Men jeg tror ikke, at man skal hænge sig så meget i de tal. Der er længe til næste folketingsvalg, og jeg er sikker på, at vælgerne nok skal belønne os for at tage ansvaret på os," siger han.
I er gået i regering med Lars Løkke Rasmussen og de gamle ærkefjender fra Venstre. Har I været gode nok til at kommunikere den socialdemokratiske fortælling i regeringsprojektet til jeres vælgere?
"Jeg køber simpelthen hen ikke den præmis om, at det skyldes dårlig kommunikation. Vi har truffet nogle hårde beslutninger, og det kan selvfølgelig mærkes her på den korte bane."
Men var I gode nok til at varsle vælgerne om de upopulære beslutninger, der var i vente?
"Jeg synes, vi var meget klare om, at vi så et behov for store reformer. Vi var klare om, at vi ønskede skattelettelser til grupper med den laveste indkomst, så de kunne klare de voldsomme prisstigninger, vi så. Vi var også klare om, at vi gik efter en bred regering, og det har vi leveret på."
"Når vælgerne skal sætte deres kryds på næste valgdag, er jeg sikker på, at de vil se på det samlede billede og belønne os for ikke bare at stå og råbe uden at tage ansvar, ligesom andre partier har valgt at gøre."
Nu skal SF slå til
Ifølge politisk kommentator Noa Redington, der er tidligere rådgiver for Helle Thorning-Schmidt, er det forventeligt, at den socialdemokratiske partitop tager tallene med ro. Faktisk må man være "lettet over" ikke at miste flere vælgere, vurderer han:
"Selvfølgelig er det bedre slet ikke at tabe vælgere. Men i S-toppen vil man sige, at det her er noget, man kan rette op på."
Det betyder også, at SF-formand Pia Olsen Dyhr ikke bare kan forvente at beholde de nye vælgere uden kamp.
"Hvis SF vil fastholde de her vælgere, er de nødt til at gå hårdere til regeringen. Den politiske kant skal være skarpere," siger Noa Redington og tilføjer, at det samme gælder, hvis man vil prøve at lokke flere S-vælgere til sig.
Erik Holstein er mere skeptisk. Han ser vælgerflugten fra Socialdemokratiet som et tydeligt signal til partitoppen om, at flere vælgere har svært ved at acceptere partiets politiske højredrejning:
"Hvis Mette Frederiksen inden folketingsvalget åbent havde sagt, at hun ville indgå i en regering med Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen, der som det første ville afskaffe store bededag, skære i seniorpensionen og gennemføre topskattelettelser, havde hun ikke fået 27,5 procent af stemmerne. Hun havde måske fået under 20 procent."
Med andre ord "betaler hun nu regningen for ikke at konkretisere, hvad en bred regering faktisk ville betyde rent politisk", siger Erik Holstein.
Ubetydelig vælgerstrøm til Støjberg og DF
Ifølge tallene lader Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne også til at få en lille bid af de skuffede socialdemokratiske vælgere. Det samme gælder Dansk Folkeparti.
Til sammen ser de to partier ud til at have snuppet næsten 20.000 af de skuffede S-vælgere. Men det er et tal, der falder inden for den statistiske usikkerhed på én procent.
Erik Holstein vurderer, at tallene er udtryk for, at både Inger Støjberg og Morten Messerschmidt kæmper med at knække koden til at vinde det socialdemokratiske vælgeres gunst.
"Tallene understreger, at de nationalistiske partier på højrefløjen ikke har fået sugerøret ned i den socialdemokratiske vælgermasse, som de ellers har haft i 25 år."
"Så det er ikke det, der bør bekymre Mette Frederiksen," siger han.
Altinget har fredag 22. september klokken 14.17 præciseret procentsatserne i afsnit tre og ni. Det fremgik tidligere, at der var tale om en andel af Socialdemokratiets vælgere ved folketingsvalget 2022. Der er dog retteligt tale om en andel af det samlede vælgerkorps. Altinget beklager fejlen.