S-ministre svarer 'overvejende uenig' om central regeringspolitik: "Vi har ikke et ideologisk ønske om at fordele elever på baggrund af forældrenes indkomst"

I Altingets valgtest erklærer flere fremtrædende socialdemokrater sig overvejende uenige i, at forældres indkomst skal være et af kriterierne for elevfordelingen på gymnasier. Men de bakker alligevel op om regeringens politik, forsikrer de.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

Det er en central del af regeringens nye fordelingsmodel for gymnasieelever:

Forældres indkomst skal være et af kriterierne for fordeling af elever i gymnasiet.

Men flere fremtrædende socialdemokrater er ”overvejende uenig” i den påstand, ifølge deres svar i Altingets store valgtest. 

{{toplink}}
Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Formålet med det nye fordelingskriterium er, at man i særlige områder af landet vil sikre en bestemt elevsammensætning, når det kommer til etnisk og social baggrund.

Det skal ske ved at fordele eleverne efter deres forældres indkomst i de såkaldte fordelingszoner - områder i de store byer, hvor det er nødvendigt for at sikre blandede gymnasier.

Det har skabt debat og fået meget kritik af den borgerlige opposition. Og tre S-ministre er altså ”overvejende uenig”, når de bliver stillet overfor påstanden i kandidattesten.

Det drejer sig om skatteminister Jeppe Bruus (S), erhvervsminister Simon Kollerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Desuden har forhenværende transportminister Benny Engelbrecht (S) svaret ”meget uenig” i testen. 

Sådan begrunder de svaret i testen

I kandidattesten har politikerne mulighed for at uddybe deres svar med egne ord. 

Det har nogle dem gjort:

Magnus Heunicke:
"Målet må være at for flest muligt er der frit valg. Jeg accepterer naturligvis, at man er nødt til at tage sådanne redskaber i brug, når man her og nu står med dybe sociale, lærings- og integrationsmæssige udfordringer på en gruppe af gymnasierne i og omkring de store byer. Og ingen er kommet med et bedre alternativ. Men på længere sigt mener jeg ikke, at et sådan kriterium bør være det gældende."

Jeppe Bruus:
"Der er i dag ikke frit valg på de gymnasielle uddannelser. Med den nye fordeling, vil der være flere, der får deres førstevalg. Og modellen er lavet, for at få blandede ungdomsuddannelser. Men ideelt set, var det unødvendigt."

Hverken Simon Kollerup eller Benny Engelbrecht har valgt at uddybe deres svar i testen.

 

Ifølge skatteminister Jeppe Bruus, betyder hans overvejende uenighed ikke, at han ikke bakker op om regeringens politik:

"Det er for at prøve at afspejle, at det her jo er et værktøj, vi tager i brug i mangel på bedre. Det er jo ikke sådan, at vi har et ideologisk ønske om, at vi skal fordele elever på baggrund af deres forældres indkomst,” siger Jeppe Bruus til Altinget.

0:000:00