S-ministre svarer 'overvejende uenig' om central regeringspolitik: "Vi har ikke et ideologisk ønske om at fordele elever på baggrund af forældrenes indkomst"

I Altingets valgtest erklærer flere fremtrædende socialdemokrater sig overvejende uenige i, at forældres indkomst skal være et af kriterierne for elevfordelingen på gymnasier. Men de bakker alligevel op om regeringens politik, forsikrer de.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

Det er en central del af regeringens nye fordelingsmodel for gymnasieelever:

Forældres indkomst skal være et af kriterierne for fordeling af elever i gymnasiet.

Men flere fremtrædende socialdemokrater er ”overvejende uenig” i den påstand, ifølge deres svar i Altingets store valgtest. 

Formålet med det nye fordelingskriterium er, at man i særlige områder af landet vil sikre en bestemt elevsammensætning, når det kommer til etnisk og social baggrund.

Det skal ske ved at fordele eleverne efter deres forældres indkomst i de såkaldte fordelingszoner - områder i de store byer, hvor det er nødvendigt for at sikre blandede gymnasier.

Det har skabt debat og fået meget kritik af den borgerlige opposition. Og tre S-ministre er altså ”overvejende uenig”, når de bliver stillet overfor påstanden i kandidattesten.

Det drejer sig om skatteminister Jeppe Bruus (S), erhvervsminister Simon Kollerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Desuden har forhenværende transportminister Benny Engelbrecht (S) svaret ”meget uenig” i testen. 

I kandidattesten har politikerne mulighed for at uddybe deres svar med egne ord. 

Det har nogle dem gjort: