Sådan gik det til, da Danmark i al hast købte ind for 1,7 milliarder hos omstridt våbenproducent

Det var et "fuldstændig grotesk" og "håbløst" forløb, da Danmark besluttede at bestille artilleri fra den israelske våbenfabrik Elbit Systems, mener oppositionen. Altinget opruller forløbet her.

Jakob Ellemann-Jensen var i Baltikum sammen med forsvarsordførerne fra forligspartierne for at besøge danske soldater, da et milliardindkøb til Forsvaret skulle godkendes af Folketinget.
Jakob Ellemann-Jensen var i Baltikum sammen med forsvarsordførerne fra forligspartierne for at besøge danske soldater, da et milliardindkøb til Forsvaret skulle godkendes af Folketinget.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupAndreas Krog

Da Rasmus Jarlov på et officielt besøg i Baltikum undervejs i et hæsblæsende program sneg sig til at tænde for sin telefon, som han var blevet bedt om at holde slukket, spærrede han øjnene op. 

Uden at vide det var han blevet taget til indtægt for at stemme for et milliardindkøb af artilleri fra Israel. 

Få timer efter var nyheden ude: Danmark ville indkøbe for 1,7 milliarder kroner artilleri hos den kontroversielle, israelske våbenproducent Elbit Systems, meddelte forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen.  

Virksomheden er sortlistet i flere kredse og er blevet heftigt kritiseret for blandt andet at producere den ammunition, som det israelske forsvar bruger på Vestbredden og i Gaza.

Nu kan Altinget på baggrund af en række kilder og fortrolige dokumenter fortælle, hvad der skete i det forløb, der satte alle medlemmer af Folketingets Finansudvalg under et ekstraordinært stort tidspres.

Vi kortlægger her forløbet, der begyndte, da Danmark valgte at sende Forsvarets nyindkøbte CAESAR-artillerisystem direkte fra fabrikken i Frankrig til fronten i Ukraine.  

Det er et forløb, som oppositionen kalder "fuldstændig grotesk" og "håbløst", og som udstiller en beslutning, der ikke alene er blevet truffet i hast. Det sker samtidig på et tidspunkt, hvor den nye SVM-regering har varslet et opgør med netop forhastede beslutningsprocesser samt en polstring af Forsvaret, der i dagene omkring indkøbet igen-igen fik kritik for rod i økonomien.  

Vi begynder en uge inden Jakob Ellemann-Jensens udmelding. 

Torsdag 19. januar 2023 

SVM-regeringen orienterede Udenrigspolitisk Nævn om, at Danmark ville donere Forsvarets 19 nye franske CAESAR-artillerisystemer til Ukraine.  

En måned inden havde den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, bedt forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen om netop CAESAR-artillerisystemet. Det gjorde han i et videoopkald på et møde i forsvarssamarbejdet Joint Expeditionary Force i Riga i Letland. 

I et videoopkald i Riga i Letland bad Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, om flere våben.
I et videoopkald i Riga i Letland bad Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, om flere våben. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Det var et artillerisystem, som Danmark havde ventet længe på, og som det danske forsvar egentlig selv havde brug for. Derfor opstod der pludselig et behov for at hasteanskaffe en erstatning. Og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) blev derfor bedt om at komme med bud på, hvad man kunne indkøbe som erstatning, og hvor hurtigt det ville kunne leveres. 

På det tidspunkt havde Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse faktisk allerede været i gang med en markedsundersøgelse i et stykke tid, da diskussionen om en dansk donation af CAESAR-systemerne havde stået på, siden Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, overraskende luftede idéen i november sidste år. 

Mandag 23. januar 2023 

Generalløjtnant Kim Jesper Jørgensen, der er direktør i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, rejste til Israel. Her skulle han blandt andet besøge den kontroversielle, israelske våbenproducent Elbit Systems, der producerer et artillerisystem, som Forsvaret tidligere har været interesseret i at købe.

Det var tilbage i 2015, hvor en massiv modstand fra især Radikale Venstre og SF mod at handle med Elbit Systems blokerede for, at det blev til noget.  

Onsdag 25. januar 2023 

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen indkaldte partierne bag det nuværende forsvarsforlig til møde onsdag eftermiddag i Forsvarsministeriet på Holmens Kanal i København. Alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten og Alternativet deltog. 

Mødet tog i alt 35 minutter. 

På mødet fik partiernes ordførere en såkaldt udleveringsnotits, der fyldte en enkel A4-side. Her lagde regeringen op til et indkøb af Elbits artillerisystem ATMOS og raketkastersystem PULS til en samlet pris på 1,7 milliarder kroner. Det fremgik samtidig, at de første ATMOS-systemer kan leveres om et år, og PULS kan leveres allerede i løbet af i år. Det betyder, at Forsvaret kun vil stå uden artilleri i ganske få måneder. 

PULS-raketkastersystem, som Danmark nu har indkøbt hos den israelske våbenleverandør Elbit Systems.
PULS-raketkastersystem, som Danmark nu har indkøbt hos den israelske våbenleverandør Elbit Systems.

Foto: Pressefoto/Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse havde også indhentet priser og leveringstider på to andre artillerisystemer. Et system identisk med det, vi sender til Ukraine, fra franske Nexter til en pris på omkring 665 millioner kroner og en leveringstid på 24 måneder. Og et system fra koreanske Hanwha til en pris på omkring 988 millioner og en leveringstid på 2,5 år.  

Men det var Elbits ATMOS-system, der fik viceforsvarschef Kenneth Pedersens klare anbefaling. 

Hans anbefaling og udsigten til en hurtig levering gjorde, at politikerne valgte at følge indstillingen om at anskaffe det israelske ATMOS-artillerisystem. Og at de samtidig nikkede til regeringens plan om også at anskaffe PULS-raketkastersystemet.  

I udleveringsnotitsen, som Altinget er i besiddelse af, står der, at "relevante kontrakter" først underskrives, "når Folketingets Finansudvalg har tiltrådt de relevante aktstykker".

Notitsen nævner ikke noget om, at det hastede med at få kontrakten med Elbit Systems underskrevet. Men det gjorde det. Tilbuddet fra israelerne udløb nemlig ved månedens udgang 31. januar. Om bare seks dage.  

Torsdag 26. januar 2023 

Det fremgik til gengæld af de to fortrolige aktstykker om anskaffelserne, som Forsvarsministeriet fremsendte til Folketingets Finansudvalg torsdag formiddag. 

"Aktstykket haster, idet kontrakten med leverandøren skal underskrives snarest muligt og inden udgangen af januar af hensyn til tilbuddets gyldighed, produktionsmuligheder og en hastig genopbygning af den operative kapacitet."

Aktstykkerne, som Altinget er i besiddelse af, er på henholdsvis fire og tre sider. De indeholder detaljeret information om blandt andet anskaffelses- og indfasningsprocessen, økonomi og finansiering. 

Senere samme dag skulle de behandles i Finansudvalget. 

Udklip af det fortrolige aktstykke til Finansudvalget.
Udklip af det fortrolige aktstykke til Finansudvalget.

Foto:

Alt imens var Jakob Ellemann-Jensen i Baltikum sammen med forsvarsordførerne fra forligspartierne for at besøge danske soldater.  

Politikerne fløj fra København klokken 6.40 torsdag morgen i et af Forsvarets C-130 transportfly, der ligner alt andet end klassisk charterfly. Det er sådan et fly med en stor luge i bagenden, der kan transportere alt fra ammunition til ambulancer. 

Men denne torsdag var det altså i stedet Jakob Ellemann-Jensen, forsvarschef Flemming Lentfer og forsvarsordførerne Rasmus Jarlov (K), Lise Bech (DD), Peter Have (M), Carsten Bach (LA), Alex Ahrendtsen (DF) og Aki-Matilda Høegh-Dam, der sad spændt fast langs siderne i det tonstunge transportfly.

Forude ventede et intensivt program med møder med politikere og besøg hos danske soldater i både Estland og Letland. Efter planen skulle man først være tilbage i København kort før midnat. 

"Det var en meget, meget intens og hektisk tur, hvor vi uden at overdrive kørte 140 kilometer i timen på isglatte veje i Estland for at nå frem til tiden. Med blå blink, hvor bilister blev skubbet til side, for at vi kunne komme frem. Der var lagt et program, som var helt hjernedødt forceret hele dagen igennem," fortæller Rasmus Jarlov, der ikke kun er sit partis forsvarsordfører, men også finansordfører. 

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen sammen med forsvarsordførerne Rasmus Jarlov (K) og Lise Bech (DD).
Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen sammen med forsvarsordførerne Rasmus Jarlov (K) og Lise Bech (DD). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ordførerne blev rådet til at holde deres mobiltelefoner slukket under besøgene hos de danske soldater, fordi de var så tæt på grænsen til Rusland, at der var risiko for, at russerne kunne aflytte dem. 

På et tidspunkt sneg Rasmus Jarlov sig alligevel til at tænde sin telefon. 

"Der ser jeg, at der i løbet af dagen har været indsendt to aktstykker til hastebehandling i Finansudvalget. Hvis jeg ikke svarede inden for to timer, ville jeg blive taget til indtægt for, at jeg stemte for," forklarer Rasmus Jarlov.

Det var de to fortrolige aktstykker, som Forsvarsministeriet havde sendt i en mail til Folketingets Finansudvalg, og som altså handlede om en bemyndigelse til at købe nyt artilleri til at erstatte det, som vi forærede til Ukraine.

Mailen, som Altinget er i besiddelse af, blev sendt 14.57, og fristen var klokken 17.00.

"Jeg havde ikke en chance for at nå at reagere på det, fordi jeg sad i det her intense program, hvor jeg ikke kunne stå og læse mails i den halve time, jeg lige havde sammen med soldaterne. Samtidig blev jeg jo simpelthen bedt om at holde telefonen lukket."

I mellemtiden var beslutningen blevet truffet.

Finansudvalget havde godkendt artilleriindkøbet til mere end 1,7 milliarder kroner hos den israelske våbenproducent Elbit Systems.

"Fordi jeg ikke havde været på min telefon i tre-fire timer, blev jeg taget til indtægt for at have stemt for noget i Finansudvalget, som jeg ikke havde fået læst. Der var fuldstændig håbløst og uacceptabelt," fortæller Rasmus Jarlov.

På mødet i Finansudvalget, der blev afholdt klokken 13.00 i lokale 2-011 på Christiansborg, stillede SF tre spørgsmål, hvilket forsinkede processen en smule. Forsvarsministeriet fik nemlig to timer til at svare, og så fik politikerne en time derefter til at svare skriftligt.

"Det var et fuldstændig grotesk forløb. Vi fik præcis to timer, fra vi modtog de fortrolige dokumenter, til mødet skulle afholdes," siger Pelle Dragsted, der ikke stemte for indkøbet.

"Det betød, at der var ingen som helst mulighed for at sætte sig grundigt ind i sagen," uddyber han.

Det var godt nok kommet en mail eller sms aftenen før om, at der ville komme et fortroligt aktstykke fra Forsvarsministeriet. Men hvad det handlede om, fik ingen at vide.

Torsdag klokken 19.20 sendte Forsvarsministeriet en pressemeddelelse ud: Et bredt flertal var blevet enige om "hurtigst muligt" at anskaffe nyt artilleri. 

Klokken 19.20 torsdag aften tikkede en pressemeddelelse ind på Forsvarsministeriets hjemmeside.
Klokken 19.20 torsdag aften tikkede en pressemeddelelse ind på Forsvarsministeriets hjemmeside. Foto:

"Donationen til Ukraine efterlader et kritisk kapacitetshul i Forsvaret. Derfor er det en rigtig god og vigtig nyhed, at regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier er blevet enige om hurtigst muligt at anskaffe ikke bare nye artillerisystemer, men også raketkastesystemer. Raketkasterne anskaffes som supplement til de nye artillerisystemer."

"Det er vigtigt for Forsvaret og det er vigtigt i forhold til, at Danmark kan leve op til sine forpligtelser i Nato," sagde forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen i pressemeddelelsen.

Flere finansordførere bekræfter over for Altinget forløbet. Du kan læse Forsvarsministeriets og formand for Finansudvalget Simon Kollerups (S) reaktioner på kritikken her.

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Jarlov

MF (K), formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024