SF-vælgere lodret imod at droppe EU-forbehold

MÅLING: Vælgerne fra S og SF er langt mere skeptiske end deres partier, når det gælder om at afskaffe EU-forbeholdene.
Morten ØyenMarie Louise Gørvild

I sidste uge foreslog SF, Socialdemokraterne og Radikale sammen en EU-afstemning for at komme af med rets- og forsvarsforbeholdet. Men det forslag har hverken S eller SF opbakning til blandt deres vælgere.

Det viser en ny måling foretaget af A&B Analyse for Altinget, der blandt vælgerne som helhed giver et lille forspring til modstanderne af at afskaffe forbeholdene. 

Hos Socialdemokraternes vælgere ønsker 47 procent at bevare de danske forbehold og modsætter sig således parti-linjen. Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, mener imidlertid, at partiet har valgt rigtigt, når de foreslår en afskaffelse af forbeholdene:

"Vi er da kede af, at vælgerne ikke synes, det er en god idé. Men vi kan jo kun give de råd, vi selv synes er bedst - og det er nu engang vores vurdering, at det vil være bedst for Danmark at komme af med forbeholdene," siger Henrik Sass Larsen.

SF: Euroen kan ryge i fremtiden
Målingen viser, at der er særlig stor modstand mod at afskaffe EU-forbeholdene blandt SF's vælgere. Kun 27 procent af dem, som i målingen ville stemme på SF, vil afskaffe forbeholdene. Dette niveau er næsten det samme som niveauet for DF's vælgere. Men hvor SF kun vil fastholde euro-forbeholdet, vil DF fastholde alle forbehold. 

Men ifølge SF's gruppeformand, Ole Sohn, er oppositionen ikke ude af trit med sine vælgere:

"Jeg mener ikke, vi er ude af trit med vælgerne. Jeg tror, at vi vil kunne få vælgerne med på at afskaffe de to forbehold," siger Ole Sohn.

Ole Sohn forklarer, at forudsætningerne for de to forbehold ikke længere er tilstede. Men det er de stadig for euroen. I hvert fald endnu:

"Hvis EU får en mere offensiv beskæftigelses- og vækstpolitik, så må vi se på euro-forbeholdet. Vi har ikke en linje, som vi siger er endegyldig. Nu har tingene ændret sig, så det er mest naturligt at få fjernet to af forbeholdene. Og hvis tingene ændrer sig, så ser vi på det - også i forhold til euroen. Men hvis euroen blev sat til afstemning i dag, vil vores anbefaling til vælgerne være at stemme nej," siger Ole Sohn.

Dokumentation


Bør DK afskaffe sine forbehold?

Total 
DK skal afskaffe forbeholdene  44,7 procent
DK skal ikke afskaffe forbeholdene

 46,5 procent

 Bør DK afskaffe sine forbehold? EL   SF  S   RV   LA   K  V  DF 
 DK skal afskaffe forbeholdene  18,4 27,2 40,6 79,2 66,7 65,8 61,0 25,3
 DK skal ikke afskaffe forbeholdene 71,1 61,1 47,0 16,7 33,3 29,1 31,7 69,5

Undersøgelsen er foretaget af A&B Analyse for netavisen Altinget i perioden 26. november til 1. december. Den er foretaget på nettet på basis af 1190 repræsentativt udvalgte besvarelser. Tallene er opgjort i procent, og "ved ikke" er ikke taget med i denne grafik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Sohn

Bestyrelsesformand, Dansk Producentansvar, Bestyrelsesmedlem, DanPilot, Adm. direktør, Sohn Consulting, forfatter, foredragsholder
HF (Gedved Seminarium. 1973), jord- og betonarbejder (1976)

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

Poul Nyrup Rasmussen

Protektor, Det Sociale Netværk/headspace Danmark, fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. formand, PES & LORC, fhv. MEP
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00