Sundhedspolitikere snuser til norsk prioriteringsmodel

PRIORITERING: Norge nævnes tit, når det diskuteres, om vi skal have en prioriteringsmodel for medicin herhjemme. Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har besøgt landet for at hente inspiration, men lægger afstand til kernen i den norske prioriteringsmodel. 

"Jeg mener heller ikke, at vi skal tage ny, dyr medicin i brug for enhver
pris," lyder det fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), der dog ikke vil omfavne den norske prioriteringmodel. 
"Jeg mener heller ikke, at vi skal tage ny, dyr medicin i brug for enhver pris," lyder det fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), der dog ikke vil omfavne den norske prioriteringmodel. Foto: Sundheds- og Ældreministeriet
Ole Nikolaj Møbjerg ToftKasper Kaasgaard

De stigende udgifter til sygehusmedicin kalder på nye løsninger i det danske sundhedsvæsen.

I jagten på de løsninger var sundhedminister Sophie Løhde (V) og en række sundhedsordførere i den forgangne uge på studietur i Norge, hvor man har en model med prioritering af medicin.

På trods af den norske inspiration tyder det dog ikke på, at prisen lige foreløbig bliver afgørende, når der skal købes medicin til danske sygehuse.

I et skriftligt svar til Altinget lægger sundhedsminister Sophie Løhde luft til nordmændenes mere håndfaste prioritering af medicin.

Hvis politikerne afviser, at prisen kan blive for høj, som begge statsministerkandidater gjorde i valgkampen, så er det svært at presse producenterne markant ned i pris.

Kjeld Møller Pedersen
Sundhedsøkonom

”Jeg er skeptisk overfor at fravælge medicin alene på grund af prisen. Og jeg har ikke tænkt mig at indføre en model, som bryder det grundlæggende princip, at patienter i det danske sundhedsvæsen har lige adgang til behandling af høj kvalitet,” skriver Sophie Løhde.

Hun frygter, at dette ville skabe et todelt sundhedsvæsen, hvor personer med en god sundhedsforsikring eller penge på lommen køber sig til bortprioriteret medicin. Men i samme svar til Altinget skriver hun samtidig, at sundhedsvæsnet ikke per automatik skal bruge alt ny medicin på markedet.

”Jeg mener heller ikke, at vi skal tage ny, dyr medicin i brug for enhver pris,” skriver ministeren.

Vi kan blive klogere i Norge
Kort før jul mislykkedes regeringen, regionerne og Lægmiddelindustriforeningen med at blive enige om en ny rabataftale for medicinområdet. Den eksisterende aftale blev derfor forlænget til 1. april 2016.

Sundhedsministeren slår dog fast, at der skal findes en løsning på de stigende medicinudgifter, som regioner og eksperter venter fremover.

”Medicinudgifterne er en udfordring, vi bliver nødt til at forholde os til og finde løsninger på, og vi skal lade os inspirere af, hvad andre lande har gjort sig af konkrete erfaringer på medicinområdet. Det er også derfor, vi har sat gang i et analysearbejde, som blandt andet. skal gøre os klogere på, hvordan man i eksempelvis Norge forsøger at dæmpe udgifterne til medicin,” skriver Sophie Løhde om analysearbejdet, der blev besluttet i august 2015. 

Analysen ventes at være færdig marts i år, altså en måned før den nuværende rabataftale udløber.

Blixt: Vi skal også se mod England
Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Lislotte Blixt, understreger, at hun ikke kan forestille sig, at man efter norsk forbillede fravælger medicin, hvis prisen vurderes for høj i forhold til den gavn, patienten har af medicinen.

”Vi skal naturligvis sige nej tak til ny dyr medicin, hvis vi har alternativer, der er lige så gode. Men nu lytter vi til de norske erfaringer,” siger Liselott Blixt. 

Hun mener, at man i Danmark også skal se på England, hvor man ifølge hende har lovende erfaringer med no-cure-no-pay-modellen, hvor producenterne ikke får betaling, hvis patienterne viser sig ikke at have gavn af medicinen.

Men hvis vi skal have billigere medicin i Danmark, kan vi blive nødt til at prioritere som i Norge. Det siger professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen fra SDU, der i slutningen af 2015 udgav en bog om prioritering i Danmark og i landene omkring os.

”Hvis politikerne afviser, at prisen kan blive for høj, som begge statsministerkandidater gjorde i valgkampen, så er det svært at presse producenterne markant ned i pris, som man eksempelvis har set i Norge og England,” siger Kjeld Møller Pedersen.

Læs hele historien på Altinget: sundhed (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00