Thorning hylder brede forlig

KONGRESTALE: Thorning gjorde en dyd ud af nødvendigheden og satte partiets mange indrømmelser i sammenhæng med et opgør med blokpolitikken. Staunings Kanslergadeforlig blev fremhævet som forbillede.
Foto: Oskar Herrik Nielsen/Altinget.dk
Erik Holstein

"Hvis I sidder og synes, vi har slugt kameler, så helt rolig: Det kræver stor appetit at være socialdemokrat."

Sådan lød det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt, der med et vist anstrøg af selvironi mødte sine partifæller til lørdagens endags kongres i Århus.

Statsministeren "glædede sig til samarbejdet med Enhedslisten", der er den sikre partner i det forestående finanslovsforlig. Men Thorning lagde samtidig op til et bredt samarbejde på længere sigt, hvor hun håbede på nye takter fra de borgerlige partier. Ikke mindst i forhold til udlændingepolitikken, hvor selv Liberal Alliance blev set som et potentielt medlem af "den nye midte" i dansk udlændingepolitik:

"Det er mit håb, at der i oppositionen med tiden opstår den selvstændige og frie tanke, at man ikke altid behøver at gøre, som Pia Kjærsgaard siger. Tænk hvis partier som Venstre, de konservative og Liberal Alliance besluttede sig for at blive en del af den nye midte i dansk udlændingepolitik? Mit gode humør og grundlæggende optimisme rækker til, at vi i løbet af denne valgperiode kan sikre bred opbakning til en ny udlændingepolitisk linje," lød det fra Thorning.

I Staunings ånd
Statsministeren fremhævede endda det historiske Kanslergadeforlig, som salig Stauning indgik med Venstre i 1933 - et forlig Thorning tydeligvis så som et forbillede for sin egen regering.

Den socialdemokratiske formand affejede kritikken af "S-SF's mange løftebrud" med en bemærkning om, at S-SF ikke fik flertal ved valget. Men Thorning forsøgte at vende de mange tilbagetog til en fordel:

"Det havde været lettere med 90 mandater. Men var det ikke den gamle regerings tvangsægteskab med Dansk Folkeparti, der førte til at styrke blev magtbrynde?" spurgte Thorning retorisk og konkluderede, at "Danmark efter ti år med blokpolitik er bedst tjent med en regering, som ønsker at skabe brede aftaler."

Villy og Margrethe
Statsministeren imødegik på forhånd den latente utilfredshed med De Radikale, som findes i store dele af det socialdemokratiske bagland. For Thorning roste nærmest demonstrativt sine regeringspartnere:

"Tak til Villy og Margrethe for et tæt og tillidsfuldt samarbejde. I har begge min dybeste respekt. Hvis jeg skulle vælge to mennesker igen at bruge 14 dage på 25. etage i et tårn på Amager, så ville det igen være jer to," sagde Thorning og tilføjede:

"Derfor er regeringsgrundlaget også et fælles grundlag for de tre partiers virke. Det er et grundlag for en hel valgperiode og ikke kun for 100 dage."

Forlad venligst landet
Statsministerens tale var som ventet fattig på egentlige politiske nyheder, der var fyret af i forbindelse med torsdagens fremlæggelse af forslag til finanslov. Men i forhold til værdipolitikken havde Thorning dog en enkelt skarp markering:

"Til salafisterne og andre grupper, der har samfundsnedbrydende karakter, er budskabet fra den nye regering lige så klart: I ødelægger det for de mange unge, der ønsker at være en del af det danske samfund. Og husk: hvis man ønsker sharia-zoner i Danmark, så var det måske lettere og bedre for alle parter, hvis man tog til et af de lande, der er indrettet som en stor sharia-zone," sagde Thorning, der dermed i et mere urbant sprog gentog Villy Søvndals "skrid ad helvede til"-melding fra 2008.

Høflig, men ikke euforisk
Den socialdemokratiske formand fik pæne og høflige klapsalver. Men i betragtning af, at det er den første kongres i ti år med en socialdemokratisk statsminister, var der tale om en bemærkelsesværdig afdæmpet stemning

S-kongressen er kortet af og slutter allerede lørdag eftermiddag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00