Thulesen Dahl: Regeringen bør overveje opgør med 40 års fastkurspolitik

Dansk Folkepartis formand er stærkt imod akutte politiske indgreb på boligmarkedet, fordi det vil ramme boligejere uden for de store byer unødigt. Han mener, at regeringen i stedet bør se på, om ulemperne ved fastkurspolitikken - som længe har medført lave renter - har vokset sig større end fordelene.

Et akut indgreb i boligmarkedet vil gå unødigt ud over boligejere i landdistrikter, hvor priserne er mere stabile. Og så vil det være ren symptombehandling, mener DF-formand Kristian Thulesen Dahl, som opfordrer regeringen til i stedet at se på en dybere årsag til høje boligpriser: Renten og den danske pengepolitik.
Et akut indgreb i boligmarkedet vil gå unødigt ud over boligejere i landdistrikter, hvor priserne er mere stabile. Og så vil det være ren symptombehandling, mener DF-formand Kristian Thulesen Dahl, som opfordrer regeringen til i stedet at se på en dybere årsag til høje boligpriser: Renten og den danske pengepolitik.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Regeringen bør få sig en alvorlig snak med Nationalbanken og tage en af grundpillerne i Danmarks økonomiske politik op til diskussion.

Det mener Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, som opfordrer regeringen til at få analyseret, om fastkurspolitikken stadig er til gavn for Danmark her knap 40 år efter, vi indførte den.

"Man bliver nødt til at diskutere, om ulemperne ved den pengepolitik, der bliver ført, er for store i forhold til gevinsterne. Den diskussion har man aldrig turdet tage," siger han i et interview med Altinget om situationen på boligmarkedet.

Akut indgreb er symptombehandling
Både Nationalbanken og Det Systemiske Risikoråd har anbefalet et politisk indgreb i boligmarkedet for at dæmme op for voldsomme prisstigninger især i København.

De er bekymrede for en begyndende boble, og Nationalbanken foreslår derfor opstramninger som eksempelvis at skære i rentefradraget eller gøre det sværere at optage boliglån.

Men sådanne indgreb vil for det første gå unødigt ud over boligejere i landdistrikter, hvor priserne er mere stabile. For det andet vil det være ren symptombehandling, mener DF-formanden.

For en del af ondets rod er de ekstremt lave renter, som gør det attraktivt at sætte sine penge i boliger, lyder hans analyse.

Og grunden til, at renten er lav i Danmark, er, at Danmarks Nationalbank er nødt til at følge den lave rente fastsat af Den Europæiske Centralbank, hvis den skal fastholde den danske kronekurs over for euroen. Og netop det - at fastholde kronens værdi i forhold til euroen - er Nationalbankens hovedopgave, fordi Danmark har en såkaldt fastkurspolitik.

Men regeringen bør overveje, om man skal løsne den, så Nationalbanken i højere grad selv kan påvirke renteniveauet, mener Kristian Thulesen Dahl.

"Den bedste medicin over for de prisstigninger på boligmarkedet er jo ikke at lave indgreb over for boligejerne. Det bedste er at stoppe sygdommen. For prisstigningerne er et symptom på en økonomisk politik, der er kørt for længe i forhold til at presse renterne mere og mere ned," siger han.

Denne debat om, at boligmarkedet er glohedt, er meget styret af, hvad der foregår i København. Og det er altså mærkeligt for mange boligejere andre steder i landet, hvor man nu endelig får stoppet en tendens til faldende priser, at sidde og høre på, at nu er der brug for politiske indgreb

Kristian Thulesen Dahl (DF)
Partiformand

Kollerup og minusrenterne
Thulesen Dahl peger også på en anden grund til, at det er på tide at tage fastkurspolitikken op til revision.

For nylig vakte det postyr, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) kritiserede bankerne for at køre med negative renter, så private bankkunder skal betale for at have penge stående i banken.

"Når Simon Kollerup går til kamp mod bankernes minusrenter, så er det på en måde budbringeren af minusrenter, han går efter. Hvorfor har vi minusrenter? Det er jo, fordi Nationalbanken har fastsat det, fordi Den Europæiske Centralbank har fastsat det. Og det er jo for at holde kronekursen," opridser DF-formanden og konkluderer:

"Jeg tror, man bliver nødt til at diskutere, om de negative følger af den økonomiske politik efterhånden er så voldsomme, at man må spørge: Bør der føres en anden pengepolitik?".

Er du ude i et opgør med fastkurspolitikken?

"Jeg siger ikke, at nu tager vi det opgør. Jeg siger, at man bliver nødt til at diskutere, om de ulemper ved den politik, der bliver ført, er for store i forhold til gevinsterne. Så kan det godt være, man ender med at sige, at plusserne opvejer minusserne," siger Kristian Thulesen Dahl og tilføjer:

"Hvis man synes, de stigende boligpriser er et kæmpe problem, og hvis man gerne vil have fjernet minusrenter fra jordens overflade, så er det pengepolitikken, man skal diskutere."

Synes du selv, man skal diskutere det?

"Ja, det synes jeg, for det er der, problemet er."

Læs også

S-ordfører: Det vil jeg advare kraftigt imod
Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, er mildt sagt uenig i, at der er behov for sådan en analyse.

Han kalder meldingen fra DF-formanden "historieløs".

"Jeg vil kraftigt advare imod at gå ned ad den vej. Jeg mener, det vil være et forkert og meget risikofyldt eksperiment at kaste dansk økonomi ud i. Vi har haft 40 år med fastkurspolitikken, og det vil være decideret uansvarligt at kaste det over bord for at opnå en kortsigtet påvirkning af boligmarkedet," siger Rabjerg Madsen.

Han minder om, at Danmark havde "betydelige problemer med inflation, før vi fik fastkurspolitikken".

"Og så skaber fast kurs jo en helt afgørende forudsigelighed og stabilitet i kursen, som også er afgørende for investeringer og samhandel. Derfor er fastkurspolitikken fundamentet for en velfungerende, dansk økonomi," siger S-ordføreren.

Som du siger, er det jo 40 år siden, vi indførte fastkurspolitikken. Danmarks økonomiske situation er meget anderledes i dag i forhold til dengang, så kan Kristian Thulesen Dahl ikke have en pointe i, at det er værd at gøre status?

"En analyse af fastkurspolitikken ville selvfølgelig ikke i sig selv være ødelæggende, men jeg vil gerne med det samme sige meget klart, hvor Socialdemokratiet står i det her spørgsmål," siger Christian Rabjerg Madsen og afviser blankt, at regeringen kommer til at bestille en analyse af fordele og ulemper ved fastkurspolitikken. 

Thulesen: Hold fingrene fra boligmarkedet
De voldsomt stigende boligpriser under coronakrisen har gennem flere måneder fået debatten om boligpolitikken til at rase.

Er der risiko for en boligboble? Bliver det for svært for førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet?  Bliver uligheden for stor? 

Og bør politikerne gribe ind med strammere låneregler eller mere boligskat, har nogle af spørgsmålene lydt.

Til det sidste svarer Dansk Folkepartis formand klart nej.

"Politikerne skal holde fingrene fra ejendomsmarkedet," som han formulerede det i et tweet for nylig.

Kristian Thulesen Dahl mener, debatten om himmelfarne boligpriser og akutte indgreb til en vis grad er udtryk for københavneri.

"Man skal ikke tro, at man politisk kan styre og fintune boligmarkedet, for boligmarkedet er ikke bare ét boligmarked. Denne debat om, at boligmarkedet er glohedt, er meget styret af, hvad der foregår i København. Og det er altså mærkeligt for mange boligejere andre steder i landet, hvor man nu endelig får stoppet en tendens til faldende priser, at sidde og høre på, at nu er der brug for politiske indgreb," siger han.

Indgreb vil også ramme Tønder og Thyregod
For at understrege, hvor anderledes trægt boligmarkedet går uden for de store byer, nævner DF-formanden regeringens nye forslag om, at staten skal kunne gå ind og garantere for en vis del af et realkreditlån i landdistrikterne.

"Det er nødvendigt for, at man overhovedet kan handle boliger uden for de største byer," siger Thulesen Dahl.

Vi mener ikke, man kan tåle flere udsættelser nu overhovedet. Det er allerede strakt til det yderste af, hvad der rimeligt

Kristian Thulesen Dahl (DF)
Om det kommende system for nye ejendomsvurderinger og nye boligskatter, som er udskudt flere gange


"Hvis man laver et politisk indgreb af hensyn til boligmarkedet i København og Århus, vil det formentlig gælde hele landet. Og så går det også ud over den mulige boligkøber i Tønder eller min landsby Thyregod, hvor der nærmere er brug for, at staten hjælper bolighandlen på vej," uddyber han.

Hvad synes du om boligsituationen i København?

"Jeg synes på mange måder, den er crazy. Men også lidt forudsigelig, for der er jo ikke noget mærkeligt i, at når flere og flere søger mod København, bliver boligerne selvfølgelig prissat efter den store efterspørgsel," siger Kristian Thulesen Dahl.

"Men hvis man vælger at købe til 65.000 kroner per kvadratmeter, har man også selv et ansvar for at vurdere, om det er så meget værd for én. Om det er holdbart."

Nyt system skal dæmpe københavnerpriser
Der har været flere eksempler på store boliggevinster, som eksempelvis tv-kokken Camilla Plums sommerhus til 25 millioner og forfatter Jussi Adler Olsens Frederiksberg-villa til samme pris. 

Thulesen Dahl, hvad mener du om, at man kan tjene millioner på at eje en bolig i hovedstadsområdet?

"Det, synes jeg, grundlæggende er absurd. At du kan tjene langt mere på at købe og sælge en bolig på de rigtige tidspunkter, end du kan tjene på at arbejde. Det er også derfor, vi tidligere har opereret med tanken om den svenske model, hvor man beskatter gevinsten ved salg. Men vi fik at vide, at det ville blive meget svært at gennemføre," siger DF-formanden.

Han henviser til, at Dansk Folkeparti er med i det brede boligforlig fra 2017, som skulle være trådt i kraft i 2021, men nu er udskudt til 2024.

Det vil betyde, at boligejernes skatteregning vil stige, hvis vurderingen af deres bolig stiger. Sammen med de kommende, nye ejendomsvurderinger forventes det at betyde, at københavnere kommer til at betale mere i boligskat.

"Vi lavede netop det forlig for at kunne sige til boligejerne: Nu er der ro om beskatningen. Vi laver ret markant om på det, til gengæld kan I regne med det her i mange år frem. Derfor skal vi ikke komme med nye indgreb nu," siger Kristian Thulesen Dahl. 

Accepterer ikke flere forsinkelser
Det hele afhænger dog af, at Skatteministeriet får styr på de it-systemer, der skal få nye ejendomsvurderinger og nye boligskatter ført ud i livet. Og det er blevet forsinket flere gange.

Det betyder, at en del boligejere uden for de store byer har ventet i årevis på at få penge tilbage, fordi de offentlige ejendomsvurderinger tidligere har været for høje i de dele af landet.

Samtidig slipper boligejerne i hovedstadsområdet fortsat relativt billigt i skat, fordi deres ejendomsvurdering er fastlåst på et meget lavt niveau i forhold til den reelle værdi.

Hvor længe skal vi vente på det nye system? Og hvor længe kan I, der er med i boligforliget, vente på, at det bliver til virkelighed?

"Det haster mest, at staten hurtigst muligt får betalt penge tilbage til dem, der har betalt for meget. Derfor har vi presset på for, at det skal ske uafhængigt af, hvor hurtigt det nye skattesystem bliver kørt ind," siger Thulesen Dahl.

Skatteminister Morten Bødskov (S) har søsat en ekstern vurdering af, hvordan det går med udviklingen af det nye system for ejendomsvurderinger, der så småt skulle begynde i år, og de kommende boligskatter, som skal træde i kraft i 2024.

Han forventes at give en status for Folketinget og offentligheden op til sommerferien.

Og hvis Bødskov til den tid siger, at systemerne igen ser ud til at blive forsinket, vil Dansk Folkeparti kræve en midlertidig løsning, fastslår Thulesen Dahl.

"Vi mener ikke, man kan tåle flere udsættelser nu overhovedet. Det er allerede strakt til det yderste af, hvad der rimeligt - både i forhold til boligejernes forventninger og de stigende priser i København. Så må vi ud og lave håndholdte vurderinger. Det kan ikke alene bero på, om et it-system fungerer eller ej, om vi gennemfører det, der er nødvendigt," siger han. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00