Historisk polariseret boligmarked trækker Danmark mere skævt

For 30 år siden kostede husene tre gange mere i den dyreste kommune end i den billigste. I dag er forskellen vokset til en faktor 13. Skævhederne er selvforstærkende og skaber et nyt socialt Danmarkskort, lyder det fra eksperter og borgmester.

København Ø er det postnummer i landet med den højeste kvadratmeterpris for huse. Her koster en kvadratmeter i gennemsnit 16 gange så meget som i det billigste postnummer ved Holeby på Lolland.
København Ø er det postnummer i landet med den højeste kvadratmeterpris for huse. Her koster en kvadratmeter i gennemsnit 16 gange så meget som i det billigste postnummer ved Holeby på Lolland.Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Forskellen på det billigste og dyreste område i landet at købe sig et hus er mangedoblet på 30 år.

I 1992 var det så hot at bo i Hørsholm Kommune, at man her måtte betale landets højeste kvadratmeterpris på lidt over 12.000 kroner for et gennemsnitshus. I 2020 er Frederiksberg rykket op som landets dyreste kommune med en gennemsnitlig kvadratmeterpris for et familiehus på godt 55.000 kroner.

Både dengang som nu finder man de billigste huse i Lolland Kommune, hvor man – både dengang som nu – i gennemsnit må slippe omkring 4.000 kroner per kvadratmeter.

Dermed er forskellen på huspriserne gået fra at være tre gange så høj i landets dyreste kommune som i den billigste, til at man i dag skal måle afstanden med en faktor 13. Det viser en opgørelse over udviklingen i boligpriser, Altinget har lavet.

”Vi har store forskelle i et lille land. Spændet mellem de dyreste og de billigste områder er vokset, og er blevet ret dramatisk de seneste år,” siger Curt Lilliegreen, der er direktør ved Boligøkonomisk Videnscenter under Realdania.

Ifølge ham har det dog ind til nu være en ”boligfest for de få”, fordi store dele af Jylland og den øvrige provins ikke har mærket så meget til de seneste års kraftige stigninger, der hovedsageligt er et hovedstadsfænomen.

Knaphed på boliger skaber voldsomme stigninger
Mere konkret kan man i dag får en Villa ved Holeby på Lolland fra små 300.000 kroner, hvis man ikke lader dig skræmme af ejendomsmæglerens ord om, at boligen har behov for ”lidt opmærksomhed hist og her”.

Blandt de øvrige 19 huse, der ifølge Boliga.dk er til salg i området, er det dyreste køb en velfriseret stråtækt landejendom med godt 14 hektar jord til 2,5 millioner kroner.

Anderledes ser det ud, hvis man vender blikket bort fra landets aktuelt billigste postnummer og i stedet ser på de 17 huse, der er til salg i de absolut dyreste postnumre som København Ø og på Frederiksberg. Her koster et familiehus mellem 10 og 20 millioner kroner, mens prisen på de mere grandiose villaer først topper på den anden side af de 50.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00