Toppostkamp: Vestager tager én for EU-holdet

ANALYSE: Alt peger på, at Margrethe Vestager er at finde på listen, når de europæiske liberale torsdag afslører deres såkaldte Team Europe, der skal repræsentere dem i kapløbet om, hvem der skal være den næste EU-kommissionsformand.

Den danske EU-kommissær er i høj kurs på rygtebørsen i Bruxelles.
Den danske EU-kommissær er i høj kurs på rygtebørsen i Bruxelles.Foto: Francisco Seco/AP/RitzauScanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Der skal gå meget galt, hvis ikke Danmarks EU-kommissær, Margrethe Vestager, står oppe på podiet, når EU’s liberale torsdag afslører de syv kandidater, der skal tegne deres politiske profil frem mod europaparlamentsvalget.  

Sådan lyder det fra en bunke kilder i Bruxelles og omegn forud for afsløringen af det hold, som den europæiske liberale partifamilie, ALDE, vil udpege til at lægge den ”liberale, midtsøgende linje” i de debatter, der er planlagt i forbindelse med det, der i EU-jargonen er kendt som spitzenkandidatproceduren, og som på papiret skal afgøre, hvem der bliver den næste EU-kommissionsformand.

Team Europe, som de liberale partier har døbt det, skal dog ses som en protest mod den procedure. ALDE har som det eneste større parti på EU-plan ikke villet stille med en spidskandidat til kommissionsformandsposten, fordi de vil lade det være op til EU’s stats- og regeringschefer at beslutte den sag, sådan som EU-traktaterne også foreskriver.

Til gengæld stiller de med syv partisoldater, der skal kunne sendes ud i retorisk kamp med de europæiske kristendemokraters Manfred Weber fra EPP, socialdemokraternes Frans Timmermans, de konservative ECR-medlemmers Jan Zahradil og De Grønnes dynamiske duo Ska Keller og Bas Eickhout i de tv-debatter, vælgermøder med mere, der er planlagt over hele Europa frem mod slutningen af maj.

Det stille kup
Ideen om europæiske spidskandidater blev født forud for sidste EU-valg af stærke kræfter i og omkring Europa-Parlamentet som et forsøg på at engagere borgerne ved at stille dem i udsigt, at deres stemmer nationalt talte med i et større europæisk kapløb, hvor den partigruppe, der blev størst på EU-plan, fik serveretten til at få deres spidskandidat indsat i toppen af EU-Kommissionen.

Kampagnen gik totalt hen over hovedet på de fleste uden for EU-boblen, som slet ikke vidste, at de var med til et politisk eksperiment, som til trods for modvilje i kredsen af EU-stats- og regeringschefer sikrede Jean-Claude Juncker jobbet som formand for den nuværende EU-Kommission.

Det er også en proces, som ALDE-partiet selv var en helhjertet fortaler for, indtil det viste sig, at det var den nye franske præsident, Emmanuel Macron, ikke. Tværtimod har Macron ladet forstå, at han ikke har tænkt sig at affiliere sig med noget parti, der byder sig til i den konkurrence. Eftersom ALDE kraftigt håber at kunne lokke Macrons La République en Marche-parti til sig efter EU-valget, har det fået partiet til at skifte kurs.

Team Europe skal derfor ses som en måde for dem at være med i processen uden at være rigtig med.

Broget felt
Det så ellers længe ud, som om én af de syv ville komme fra Macrons LREM-flok for ligesom at cementere forbrødringen. Det virker dog nu til at være helt aflyst, hvilket falder sammen med, at ALDE er kommet i de franske mediers søgelys for at have modtaget store sponsorater fra industrien til at finansiere deres partikongresser. Herunder fra den store biotekgigant Monsanto, der nu er overtaget af tyske Bayer, og som i Frankrig har et dybt giftigt brand som producent af det udskældte ukrudtsmiddel glyphosat.

Ud over Vestager forlyder det, at ALDE’s leder i Europa-Parlamentet, den tidligere belgiske premierminister Guy Verhofstadt, er på holdet. Men derudover bliver det en ret ukendt og broget skare af kandidater fra forskellige afkroge af Europa og med en overvægt af kvinder i et felt, der ellers er rimelig mandetungt.

Spidskandidat til EU-parlamentsvalget for tyske FDP, Nicola Beer, rygtes på listen sammen med kandidater for blandt andre ungarske Momentum og spanske Ciudadanos. Men samlet set er holdet så ubeskrevet på Europa-scenen, at vurderingen fra flere steder er, at det kun er Vestager, der reelt vil kunne komme i spil til noget som helst.

Læs også

Skal kåres, hvis det skal være
Vestager selv har hidtil været ekstremt tilbageholdende med at tilkendegive, at hun går efter noget som helst andet end en tørn til som EU’s konkurrencekommissær.

Formodningen er, at det er en linje, hun vil holde fast i, også selv om hun er at finde på Team Europe på torsdag. Hvis hun senere hen skal i spil til noget europæisk topjob, er det, fordi EU-cheferne vil krone hende til det, ikke fordi hun selv aktivt vil søge det udadtil.

”Hun skal jo vælges med akklamation. Men inden hun kan det, skal hun jo lige overbevise de andre ledere om, at hun er interesseret i det politiske spil, der kører nu, så hun ikke bare glider ud i mørket,” siger en EU-kilde.

Derfor er vurderingen, at hun ikke har så mange andre valg end at gå med på Team Europe, hvis hun vil gøre sig bemærket, når hun nu ikke har en anden platform at føre kampagne fra eller en national regering i ryggen til at slå et slag for hende ved forhandlingsbordet, når toppostspillet går i gang.

”Det her er hendes eneste reelle alternativ, hvis hun overhovedet vil have noget opmærksomhed frem mod 26. maj,” lyder vurderingen.

Svært – men ikke totalt umuligt
Der er dog rigtig mange brikker, der skal falde på plads, før Vestager overhovedet kan komme på tale. Kabalen om EU-topposterne involverer også den næste chef for EU-ledernes sammenslutning i Det Europæiske Råd, EU’s næste udenrigschef og den næste leder af Den Europæiske Centralbank. Det er en intrikat affære, hvor der skal findes balancer mellem partier, køn og geografi.

Samtidig er det stadig uklart, om spitzenkandidatprocessen måske endnu engang kan ende med at afføde en ny kommissionsformand. I så fald står tyske Manfred Weber ekstremt stærkt, i og med at hans kristendemokratiske EPP-familie står til at få langt det bedste valg på EU-plan.

Sidste års vedholdende rygter om, at den franske præsident skulle have et rigtig godt øje til Vestager, er også blevet manet til jorden fra Élysée-palæet på det seneste. I stedet arbejder franskmændene på at få Michel Barnier, der lige nu er EU’s Brexit-forhandler, kørt i stilling til jobbet.

Alligevel er det de færreste, der tør afskrive den danske konkurrencekommissær totalt, fordi hun er ufatteligt populær både i Bruxelles og på den internationale scene.

Derfor kunne hun være den slags kort, som blev hevet op af baglommen, når EU-cheferne kører sur i toppostkabalen.

”Man ved aldrig, hvad der sker i de sene nattetimer. Det kan jo være, at det kan lade sig gøre,” som en håbefuld liberal udtrykker det.

Følg med i hele Altingets dækning af EU på Altinget: eu, hvor du løbende bliver holdt opdateret på blandt andet den nyeste udvikling i Brexit, nyt fra stats- og regeringschefernes topmøder og det kommende europaparlamentsvalg. Du kan også holde dig ajour med Altinget ugentlige podcast om EU. Det er kvit og frit, bare husk at abonnere, så du aldrig går glip af et nyt afsnit. 

Dokumentation

Det siger Lissabon-traktaten om valget af EU-Kommissionens formand

”Under hensyntagen til valget til Europa-Parlamentet og efter passende høringer foreslår Det Europæiske Råd med kvalificeret flertal Europa-Parlamentet en kandidat til posten som formand for Kommissionen. Denne kandidat vælges af Europa-Parlamentet med et flertal af dets medlemmer. Hvis denne kandidat ikke opnår et sådant flertal, foreslår Det Europæiske Råd med kvalificeret flertal inden en måned en ny kandidat, der vælges af Europa-Parlamentet efter samme procedure.”

Kilde: Lissabon-traktaten Artikel 9D,7


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00