Udvalgsformænd advarer: Kort tidsfrist kan spænde ben for nye kommunale botilbud

En milliardpulje skal sikre nye kommunale botilbud. Men regeringen kræver, at byggeriet skal stå færdigt i 2026, og det er urealistisk, siger udvalgsformand i Ringsted. Også i Køge er det en udfordring.

En pulje på 1,3 milliarder kroner til etablering af kommunale botilbud kritiseres for at have så stamme krav til byggeprojekterne, at det ikke er muligt at leve op til dem.<br>
En pulje på 1,3 milliarder kroner til etablering af kommunale botilbud kritiseres for at have så stamme krav til byggeprojekterne, at det ikke er muligt at leve op til dem.
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Hastværk fra Indenrigsministeriet kan gøre det umuligt for kommuner at levere på regeringens ambition om at få bygget flere kommunale botilbud.

I Ringsted Kommune står man over for at bygge 24 nye botilbudspladser finansieret gennem en statslig pulje målrettet netop det formål.

Der er bare ét afgørende problem. For at få andel i penge fra puljen så skal byggeriet stå færdigt allerede inden udgangen af 2026. Altså om godt halvandet år.

Og det kan ikke lade sig gøre, siger Sine Reffstrup (S), der er formand for Ældre-, Social og Sundhedsudvalget i Ringsted Kommune.

”Det er fuldstændig Knold og Tot, at vi bliver opfordret til at løse problemerne selv, og der bliver stillet en lånepulje til rådighed, men med lånekriterier som vi ikke kan opfylde, selv om vi gerne vil,” siger hun.

Ringsted Kommune er ifølge udvalgsformanden en såkaldt køberkommune, som bruger store beløb til indkøb af botilbudspladser i både i andre kommuner, men først og fremmest også på private tilbud.

”Det er virkelig sælgers marked, fordi kommunerne er så desperate, at vi nogle gange må tage, hvad vi kan få, uden at vi nødvendigvis er sikre på kvaliteten. Men vi er i hvert fald sikre på, at det ofte bliver ret dyrt, fordi der er for få pladser,” siger Sine Reffstrup.

Den statslige pulje til at etablere flere offentlige botilbud blev foreslået af regeringens ekspertudvalg på socialområdet i foråret 2023. Med økonomiaftalen blev der afsat en pulje på 1,5 milliarder, hvor af de 1,3 milliarder kroner skal udbetales i løbet af 2025 og 2026.

Der er deadline for ansøgning onsdag den 15. maj.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00