S klar med udspil om kunstig intelligens: EU må ikke tabe endnu et teknologisk kapløb

Socialdemokratiet vil have gang i investeringerne i kunstig intelligens i Europa, men vil samtidig holde fast i at EU skal være førende i at regulere teknologien. Vi har ikke været skarpe nok, siger EP-spidskandidat Christel Schaldemose.  

Christel Schaldemose er Socialdemokratiets spidskandidat til Europaparlamentsvalget.
Christel Schaldemose er Socialdemokratiets spidskandidat til Europaparlamentsvalget.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

EU skal ikke - endnu engang - tabe det teknologiske kapløb mod Kina og USA.

Det mener Socialdemokratiet, der midt i valgkampen til Europa-Parlamentet præsenterer et nyt udspil om kunstig intelligens.

Udspillet skal være med til at få flere af de største tech-virksomheder og højteknologiske produktionsvirksomheder til at placere sig i Europa. I stedet for igen og igen at slå sig ned i USA og Kina.

“Vi har ikke været skarpe nok til at sikre gode, overordnede rammebetingelser for virksomhederne ved siden af den konkrete lovgivning,” siger Christel Schaldemose, der er partiets mangeårige europaparlamentariker og spidskandidat til valget i juni.

Ifølge Schaldemose har EU hidtil været førende på regulering af techindustrien, men nu skal reguleringen også gå hånd i hånd med investeringer i eksempelvis europæiske sprogmodeller, som dem, der er under motorhjelmen i ChatGPT.

{{toplink}}
Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Kommer der ikke den slags investeringer, risikerer Europa at sakke længere bagud i digitaliseringskapløbet, mener hun.

“Vi skal regulere den her teknologi. Jeg kommer aldrig til at mene noget andet. Men vi skal også gøre mere end at regulere,” siger Christel Schaldemose og peger på, at der skal støre europæisk fokus på at understøtte udviklingen og vækst inden for kunstig intelligens.

Det har nemlig martret EU-politikere, at de mest værdifulde tech-selskaber stort set alle er opstået i USA, mens produktionsfaciliteterne forbliver i Kina og Asien. Det europæiske svar har været at være førende på regulering.

0:000:00