Ugen i dansk politik: Kong Frederik besøger Folketinget, og partiledere tørner sammen i debat

Tronskiftet bliver markeret i folketingssalen, hvor det nye kongepar er inviteret på besøg. I salen krydser partilederne også klinger, og så er der samrådsstoledans for en række af regeringens ministre. Få et overblik over ugen her.

I Folketinget bliver søndagens tronskifte markeret, når statsminister Mette Frederiksen (S) skal overbringe en mundtlig besked fra kongen til Folketinget. Efterfølgende er der reception, hvor det nye kongepar er inviteret. 
I Folketinget bliver søndagens tronskifte markeret, når statsminister Mette Frederiksen (S) skal overbringe en mundtlig besked fra kongen til Folketinget. Efterfølgende er der reception, hvor det nye kongepar er inviteret. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær Stone

Den kommende uge i dansk politik er ikke helt som de forudgående uger. Det er nemlig den første uge med kong Frederik 10. på tronen. 

Det bliver markeret i folketingssalen med taler fra statsminister Mette Frederiksen (S) og Folketingets formand Søren Gade (V) i anledningen af, at det nye kongepar kigger forbi. Statsministeren overbringer i den forbindelse en mundtlig meddelelse fra kongen til hele Folketinget. 

Trykket fortsætter i salen, når der tirsdag er partilederdebat. En række af regeringens ministre får også i løbet af ugen anledning til at hilse på hinanden på Christiansborgs gange, når de sætter sig i samrådsstolen. 

Altinget præsenterer dig her for et overblik over den kommende uge i dansk politik.

Mandag

  • Klokken 09.00 åbner dørene til ugen i dansk politik i Nyborg, hvor Radikale holder vintergruppemøde. velkendte rammer. Radikale holder nemlig vintergruppemøde. 
  • Klokken 10.00 er der royalt besøg i Folketinget. Det nye kongepar lægger nemlig vejen forbi for at deltage i Folketingets markering af tronskiftet. Statsminister Mette Frederiksen (S) og Folketingets formand Søren Gade (V) taler i den forbindelse i folketingssalen. Statsministeren skal bringe en mundtlig meddelelse fra kongen til Folketinget, og det er gjort, så er der reception i Landstingssalen, hvor den kongelige familie deltager. 
  • Klokken 17.00 træder EU-parlamentarikerne sammen til plenarsamling i Strasbourg. I den forbindelser præsenterer det belgiske EU-formandskab deres arbejdsprogram for det næste halve år. 
  • I Bruxelles mødes EU-landenes miljøministre, hvor miljøminister Magnus Heunicke (S) deltager. 
  • I Davos er der officielt åbning af det årlige World Economic Forum, som bliver afholdt i schweiziske Davos, hvor en række af verdens førende økonomer, eksperter og politikere i løbet af ugen stikker hovederne sammen.
  • Oxfam udgiver også sin årlige ulighedsrapport mandag. Oxfam Danmark holder i den forbindelse en briefing om rapporten på Vartov i København med generalsekretær Lars Koch. 

Tirsdag

  • Klokken 10.00 vil økonomiminister Stephanie Lose (V) være at finde i Bruxelles. EU's økonomi- og finansministre mødes nemlig til drøftelser. 
  • Klokken 13.00 er der møde i folketingssalen, og det betyder blandt andet på partilederdebat. 
  • Klokken 14.30 er uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) i samråd med børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) om specialpædagogisk støtte. Ministrene skal redegøre for, hvordan regeringen vil sikre hjælp til studerende med funktionsnedsættelser, der venter svar på deres ansøgning om specialpædagogisk støtte. 
  • Klokken 16.30 er det udenrigsminister Lars Løkke Rasmussens (M) tur til at tage plads i den varme samrådsstol. Det handler om eksport af militært udstyr til F-35-kampfly. Ministeren skal blandt andet svare på spørgsmål om, hvordan danske virksomheders eksport af militært udstyr kan bringes i overensstemmelse med folkeretten. 

Onsdag

  • Klokken 09.00 holder Folketingets Kulturudvalg og Sundhedsudvalg en åben høring om, hvordan kunst og kultur kan bidrage til sundhed og trivsel. Høringen får deltagelse af en lang række førende eksperter og praktikere på området. 
  • Klokken 13.00 er der møde i folketingssalen, hvor der blandt andet er spørgetid med en række ministre. 

Torsdag

  • Klokken 10.00 er det endnu en gang blevet tid til møde i salen. Blandt andet skal et forslag om stop for økonomisk støtte til de palæstinensiske selvstyreområder førstebehandles. 
  • Klokken 10.15 er Mattias Tesfaye (S) kaldt i samråd om karakterforskellen for ikkevestlige elever på en række udvalgte gymnasier. 
  • Klokken 10.15 tager også justitsminister Peter Hummelgaard (S) plads i et samrådslokale. Det handler om omvendt fodlænke, hvor han skal give status på iværksættelsen af en ordning med omvendt fodlænke. 
  • Klokken 14.00 slutter klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) samrådsballet. Han skal svare på spørgsmål om olie fra Hejre-feltet i Nordsøen. 

Fredag, lørdag og søndag 

  • Ugens sidste tre dage byder på et roligt tempo, og der er derfor ikke noget at berette om af aktivitet i dansk politik. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

H.M. Kong Frederik André Henrik Christian

Konge af Danmark, greve af Monpezat
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995), kommandørkaptajn i søværnet (2004), oberstløjtnant i hæren (2004), oberstløjtnant i flyvevåbnet (2004), kommandør i søværnet (2010), oberst i Hæren og Flyvevåbnet (2010)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

0:000:00