Villadsen efter intern splid om Ukraine: Vi fordømmer på det kraftigste invasionen

Enhedslistens politiske ordfører tager afstand fra Putin-apologeter og kræver hårdere sanktioner mod Rusland.

Mai Villadsen er stadig bekymret for øget militarisering og støtter en dansk exit fra Nato. Bare ikke lige nu.
Mai Villadsen er stadig bekymret for øget militarisering og støtter en dansk exit fra Nato. Bare ikke lige nu.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Mens en heftig debat udspillede sig i flere medier onsdag om Enhedslistens holdning til både Rusland, Ukraine og Nato, sad partiets politiske spydspids og ansigt udadtil til møder i Europa-Parlamentet.

Fra Bruxelles havde Mai Villadsen været nødt til at slå ned på stemmer i sit eget bagland, der over for Jyllands-Posten havde udtrykt, at Ukraine bærer sin del af ansvaret for den underliggende konflikt, der i sidste uge ledte til russernes invasion, og at ”der skal to til at føre krig”.

Jeg tager den kraftigst mulige afstand fra de udtalelser. De er fuldstændig forkerte og de er på ingen måde Enhedslistens politik. https://t.co/JhY5X57vs0

Det skete, dagen efter at partiets politiske gruppe i Europa-Parlamentet, The Left, kun kunne mønstre opbakning fra omkring halvdelen af den 38 mand høje forsamling af partier til den fordømmelse af den russiske invasion af Ukraine, som 95 procent af det samlede Europa-Parlament tirsdag stillede sig bag.

Syv ud af de i alt 13, der stemte nej til resolutionen, var Mai Villadsens europæiske partifæller. 10 af de 26, der stemte blankt, kom fra gruppen – heraf hendes svenske kolleger i Vänsterpartiet. Resten kom næsten udelukkende fra partier fra den yderste højrefløj.

Vi synes selvfølgelig, at det er helt grotesk, hvis man agerer Putin-apologet og ikke fordømmer Putin på det kraftigste og ikke er klar til at gå så langt, som der er behov for. 

Mai Villadsen
Politisk ordfører, Enhedslisten

Hvad siger du til, at din gruppe var den, som havde allerflest medlemmer, der ikke kunne støtte op om fordømmelsen af Ruslands invasion?

”Nu har jeg holdt møde med flere af dem, og jeg møder ikke nogen, der ikke meget hårdt fordømmer Putins invasion. Vi stemte for resolutionen, og det er jeg meget, meget glad for. Det var det helt rigtige at gøre med en stemmeforklaring om, at vi er bekymrede for den øgede militarisering og ikke synes, vi på den måde nødvendigvis skal opfordre lande til at gå med i Nato. Det det må de selv om. Og det er den forklaring, jeg hører fra folk, der stemte imod eller undlod, at det var med den begrundelse. Ikke fordi de ikke også fordømmer Putin på det stærkeste,” siger Mai Villadsen.

Flere af de medlemmer af The Left, som stemte nej, er dog kendt som særdeles venlige over for Putins Rusland. To irske medlemmer, Clare Daly og Mick Wallace, har gjort sig særligt bemærket, fordi de flittigt har optrådt på russiske propagandakanaler med deres kritik af Nato og det, de mener, er et ”anti-russisk” Europa-Parlament. De har også ved adskillige lejligheder holdt flammetaler fra Parlamentets talerstol om de samme emner.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00