Debat

Alternativister: Private dagtilbud er med til at sikre et familieliv i balance

DEBAT: Aftalen om private dagtilbud bør ikke lukke for muligheden for at oprette nye privatejede dagtilbud, da de udfører en vigtig samfundsopgave og dækker et stort behov i lokalsamfundene, skriver Nanna Høyrup og Mira Issa Bloch.

Formålet med aftalen om de private dagtilbud bør være at sikre, at der ikke kan tages profit ud af dagtilbuddet til andre formål end dem, der relaterer sig til driften, skriver Nanna Høyrup og Mira Issa Bloch. (Foto: Johan Gadegaard/Ritzau Scanpix)
Formålet med aftalen om de private dagtilbud bør være at sikre, at der ikke kan tages profit ud af dagtilbuddet til andre formål end dem, der relaterer sig til driften, skriver Nanna Høyrup og Mira Issa Bloch. (Foto: Johan Gadegaard/Ritzau Scanpix)
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Aftalen om minimumsnormeringer spænder over mange emner, hvilket samlet set er et godt skridt på vejen mod at sikre kvaliteten af alle vores dagtilbud. Det er også årsagen til, at Alternativet er med i aftalen. 

Men det er ikke alt, vi er tilfredse med og enige i. Punktet, som omfatter de privatejede dagtilbud, vil vi gerne udtrykke vores uenighed omkring.

Med aftalen er det nemlig kun de selvejende dagtilbud, man fremover kan oprette. Det er en institutionsform, som adskiller sig fra den privatejede, eksempelvis i forhold til at finde finansiering til opstarten. 

Det bekymrer os, at vi med aftalen kan medvirke til, at der ikke længere i samme grad kommer til at opstå de private initiativer, som vi mener løser en værdifuld samfundsopgave. 

Og derfor vil vi i Alternativet gerne bevare muligheden for oprettelse af den privatejede dagtilbudsform. Både fordi den i forhold til finansiering lader til at være nemmere at oprette, og fordi vi fortsat ønsker at støtte op om de ildsjæle, der vil det bedste for børnene og lokalsamfundet.

Privatejede indfrier behov
Formålet med aftalen om de private dagtilbud, og den model som skal forhandles på plads i år, burde udelukkende være at sikre, at der ikke kan tages overskud ud af dagtilbuddet til andre formål end dem, der relaterer sig til driften. 

Vi mener ikke, at aftalen skal lukke for selve muligheden for at oprette nye privatejede dagtilbud, da de udfører en vigtig samfundsopgave og dækker et stort behov ude i lokalsamfundene.

I Alternativet støtter vi op om, at de midler, som gives af staten til dagtilbuddene, alene skal gå til driften af dem og frem for alt børnene. Samtidig vil vi i Alternativet arbejde for at bevare muligheden for at oprette privatejede dagtilbud under samme vilkår. 

Altså en model, som vil sikre, at der ikke kan trækkes profit ud af de privatejede dagtilbud.

Vi mener, at der er et reelt behov ude i landet, som de privatejede dagtilbud indfrier, og som vi derfor skal værne om fortsat kan lade sig gøre. 

Efterspørgslen på de små privatejede dagtilbud ser vi også som et tegn på en øget bevidsthed om, at kvaliteten i mange af de offentlige dagtilbud ikke er god nok, da der er alt for få personaleressourcer og frihed til at vælge, hvad de skal bruges på. 

Der mangler frihed til at kunne prioritere ressourcerne til forældresamarbejdet samt omsorg og nærvær for børnene frem for, blandt andet, krav om dokumentation.

Et bæredygtigt familieliv
Kendetegnet ved de private dagtilbud er, at de fungerer under en større frihed, hvor de enkelte dagtilbud selv kan vurdere, hvor ressourcerne gør mest gavn. 

Det gør de ud fra en afvejning af institutionens rammer og pædagogik, sammensætningen af børnegruppen, og hvad behovet er i lokalsamfundet. 

Denne måde at udføre et meningsfuldt pædagogisk stykke arbejde vil vi gerne være med til at fastholde og arbejde for også spreder sig til den måde, man fra kommunalt hold driver de offentlige dagtilbud på. Den frihed mener vi, at alle forældre, børn og pædagoger har fortjent.

I Alternativet er arbejdet for de mangfoldige pasningstilbud med barnets perspektiv det helt centrale. 

Det er en mærkesag, da de i vores optik afspejler børnefamiliers behov for fleksibilitet og frihed til at vælge det til, som giver dem grundlaget for et bæredygtigt familieliv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00