Børnelægernes formand kritiserer Sundhedsstyrelsen: Man burde vente med at coronavaccinere børn

Søren Brostrøm har tidligere sagt, vi skulle afvente flere data om coronavacciner til børn hen over sommeren, men nu bliver børnene allerede inviteret i juli. “Uheldigt,” siger formand for børnelægerne, som dog ikke fraråder forældre at lade børnene vaccinere. 

"Vi vil gerne have lidt mere data, og det forventer vi at få henover sommeren," sagde Søren Brostrøm på pressemødet 17. juni, da han fortalte, at man ville invitere 12-15-årige til coronavaccination til september. Men nu bliver børnene allerede inviteret fra 19. juli. Man burde have ventet på flere data, mener børnelægernes formand, Klaus Birkelund Johansen (th.).
"Vi vil gerne have lidt mere data, og det forventer vi at få henover sommeren," sagde Søren Brostrøm på pressemødet 17. juni, da han fortalte, at man ville invitere 12-15-årige til coronavaccination til september. Men nu bliver børnene allerede inviteret fra 19. juli. Man burde have ventet på flere data, mener børnelægernes formand, Klaus Birkelund Johansen (th.).Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

I juni fik de 12-15-årige og deres forældre at vide, at børnene ville blive inviteret til coronavaccination til september, og at man derfor ville at nå at få flere data om vaccinernes virkning på børn i USA inden da. 

Men siden har Danmark købt mere en million overskydende vacciner fra Rumænien, og derfor bliver de 12-15-årige allerede inviteret til vaccination fra den 19. juli.
 
Det er ikke optimalt, mener overlæge og formand for børnelægerne i Dansk Pædiatrisk Selskab, Klaus Birkelund Johansen, som kritiserer Sundhedsstyrelsens beslutning:
 
“Jeg synes, man bør afvente, til vi er blevet klogere på vaccinationerne af de amerikanske børn. Når den information så kommer – og jeg har ikke set yderligere information om det endnu – kan man tage stilling til det,” siger han. 

"Vi vil gerne have lidt mere data"
Da Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm ved et pressemøde 17. juni annoncerede, at styrelsen ville udvide coronavaccinationsprogrammet til at omfatte børn i alderen 12-15 år, sagde han samtidig, at man ville afvente flere data, før man konkret ville gå i gang med at stikke børnene. 

På det tidspunkt var planen, at de 12-15-årige skulle vaccineres som den sidste gruppe til september. 

Brostrøm understregede, at i det studie blandt børn, der ligger til grund for godkendelsen af vaccinen til 12-15-årige, var vaccinen 100 procent effektiv, og der var ingen bivirkninger, der gav grund til bekymring. 
 
Alligevel sagde Søren Brostrøm på pressemødet i juni, at man ville se på resultaterne fra USA, hvor man hen over sommeren vaccinerer over tre millioner børn, før man i praksis ville gå i gang med at udrulle vaccination til danske 12-15-årige. 

"Vi har et fint datagrundlag allerede, men opfølgningsperioden er ikke lang, og der var ikke mange, mange tusinde eller millioner børn med i det studie. Derfor vil vi gerne have lidt mere data, og det forventer vi at få henover sommeren," sagde han. 

Læs også


Klaus Birkelund Johansen, som også deltog på pressemødet, mener ikke, noget er ændret siden da. 

“Jeg mener ikke, vi har fået den ekstra information, jeg efterspurgte på pressemødet, og som Søren Brostrøm også mente, vi skulle indhente,” siger han. 

"Det er en sikker vaccine"
I Sundhedsstyrelsen er man ikke betænkelig ved at fremskynde vaccination af de 12-15-årige. 
Vaccinen er godkendt til 12-15-årige. Og selv om der er set eksempler på, at unge efter vaccination har fået betændelse i hjertemusklen, er det ikke grund til at udskyde vaccination af børn, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst. 

“Vi følger hele tiden sikkerhedsopdateringerne, og det er ved at blive undersøgt nærmere, om der er sammenhæng mellem vaccinerne og betændelse i hjertemusklen. Men det er ikke et sikkerhedssignal, vi er bekymrede for. Det er en kendt tilstand, den har ofte et mildt forløb, den kan behandles, og der er skrevet ud til alle hospitaler, at de skal være opmærksomme på det,” uddyber hun. 

Siden pressemødet 17. juni er der heller ikke kommet nogen nye såkaldte signaler om alvorlige bivirkninger fra USA, hvor man er godt i gang med at vaccinere børn ned til 12 år, forklarer Helene Probst. 

“Den har været taget i brug i USA til mange børn, den har været brug til børn i Israel, og her i Danmark har vi jo rullet vacciner ud til de 16-årige, så vi har også viden herfra. Vi ville aldrig gå ud og anbefale vaccination af børn, hvis ikke vi følte os trygge ved, at det her er en sikker vaccine,” siger hun. 

Den 14. juni var knap fire millioner børn i alderen 12-15 år påbegyndt coronavaccination i USA, heraf var 1,6 millioner færdigvaccineret. Siden er langt flere blevet vaccineret, men det har ikke været muligt at få et opdateret tal. 

Vacciner kunne have gjort gavn andre steder 
Formand for børnelægerne, Klaus Birkelund fastholder, at det havde været klogere at vente på flere data, før man beslutter at vaccinere danske 12-15-årige. 

“Vi ved, at de amerikanske sundhedsmyndigheder er dårligere og langsommere til at indberette bivirkninger, end vi er i Danmark, så man er nødt til at give det tid. Det er korrekt, at der ikke er kommet signaler om alvorlige bivirkninger, men stoler man på, at de på nuværende tidspunkt ville have registreret og fremsendt tilstrækkeligt meget til, at vi var blevet klogere? Det er det springende punkt,” siger han. 

Hvad synes du om, at Sundhedsstyrelsen nu speeder op i forhold til denne her aldersgruppe? 

“Jeg synes, det er uheldigt, at man indkøber vacciner i Rumænien, som man kunne have doneret til fattigere lande og i stedet giver dem til børn, der er i meget lille risiko for at blive syge. De her vacciner kunne have gjort bedre gavn andre steder,” siger Klaus Birkelund, som mener, Danmark skulle have givet vaccinerne til vaccinealliancen, Covax, som Danmark er medlem af, og som arbejder for at sikre vacciner til lav- og mellemindkomstlande. 

Du sagde på pressemødet i juni, at du ville råde forældre til at vente med at træffe beslutning om vaccination af deres børn, til vi havde flere data fra USA og en endelig melding fra Sundhedsstyrelsen. Hvad vil du nu sige til forældre, der får invitationen i indbakken om ti dages tid? 

“Jeg mener som udgangspunkt stadig, det ville være mere hensigtsmæssigt, at Sundhedsstyrelsen havde ventet, men hvis man spørger mig direkte, så må det bero på en individuel og konkret vurdering,” siger Klaus Birkelund. 

Han understreger, at han ikke er bekymret på et niveau, der får ham til generelt at fraråde vaccination af de 12-15-årige. 

Sundhedsstyrelsen planlægger at udsende grundigt informationsmateriale specielt til forældre om coronavacciner til børn, oplyser Helene Probst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Brostrøm

Seniorrådgiver, WHO's generaldirektør
cand.med. (Københavns Uni. 1995), speciallæge i gynækologi/obsetrik, ph.d. (Københavns Uni. 2003), MPA (CBS 2011)

Helene Bilsted Probst

Lægefaglig direktør i Danske Regioner, fhv. lægefaglig koncerndirektør i Region Midtjylland, fhv. vicedirektør, Sundhedsstyrelsen
MPH (CBS. 2016), speciallæge i samfundsmedicin (Københavns Uni. 2013), cand.med. (Københavns Uni. 2001)

0:000:00