Debat-fest i Altingets gård: Fem år med verdensmålene markeres i en hel uge

OM OS: Verdensmålene fylder 5 år.  Det markerer Mandag Morgen, Altinget og Global Compact Network Denmark med en Verdensmålsuge i Altingets Gård og digitalt. Folketingets netværk for FN’s verdensmål skyder fejringen i gang.

I september er det præcis 5 år siden, at FN’s 17 Verdensmål blev vedtaget af FN’s 193 medlemslande.

I den anledning inviterer Mandag Morgen Tænketanken, Altinget og Global Compact Network Denmark sammen med en række partnere til Verdensmålsuge 22. – 25. september i Altingets Gård og online.

Over fire dage samles markante danske aktører på tværs af samfundets sektorer til debat, dialog og politiske udmeldinger for at gøre status over den danske indsats for at implementere verdensmålene efter 5 år og se frem imod realiseringen af målene i 2030.

”Verdensmålene er den mest ambitiøse plan for klodens fremtid nogensinde. Den forpligter alle verdens lande – også Danmark – på at bidrage til en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og planet. Derfor synes vi, det er vigtigt at bruge 5-års dagen til at sætte spot på verdensmålene her i Danmark. Hvor langt er vi nået, og hvordan kommer vi i mål i 2030?

Det synes mange offentlige og private virksomheder og civilsamfundet heldigvis også er centrale spørgsmål. Vi har på kort tid opnået et imponerende engagement i Verdensmålsugen. Det fortæller mig, at verdensmålene er en central samfundsdagsorden, som optager rigtig mange i Danmark", siger Jonas Keiding Lindholm, direktør for Tænketanken Mandag Morgen og for Altinget Arena.

Politikere bakker op om fejringen 
Verdensmålsugen får også opbakning fra Folketingets tværpolitiske netværk for FN’s verdensmålene, 2030-Netværket.

2030-netværket indleder nemlig ugen med en høring på Christiansborg 22. september klokken 10.00-12.00, som ifølge netværkets formand Kristian Jensen (V) vil have fokus på politisk handling:

”Der er grund til at fejre, at verdensmålene fylder 5 år. Men det betyder samtidig, at der kun 10 år tilbage til at indfri målene. 10 år er ikke lang tid i lyset af de udfordringer, vi står over for, ikke mindst efterfulgt af corona-situationen. Det er derfor vigtigt, at vi hurtigt omsætter ord til politisk handling.

Derfor vil 2030-netværkets høring sætte fokus på, hvilke konkrete handlinger partierne mener, der skal til for at indfri målene,” siger Kristian Jensen.

Og det glæder direktør for Global Compact Network Denmark Sara Krüger Falk, at 2030-netværket også støtter fejringen:

”Vi er rigtig glade for den politiske opbakning til fejringen af verdensmålene. Selvom Danmark klarer sig godt på flere delmål, skal vi virkelig i arbejdstøjet, når det gælder mål som ansvarligt forbrug og produktion, beskyttelse af vores have og mange flere delmål. Jeg er stolt over, at vi sammen, på tværs af sektorer, kan drøfte Danmarks ambitioner for opnåelsen af verdensmålene. Vi kan kun nå målene, hvis vi arbejder sammen”, siger hun.

Livepublikum og livestreaming
Corona sætter stadig begrænsninger for større forsamlinger. Derfor vil der være et loft for publikummer til Verdensmålsugen, hvorfor man skal tilmelde sig arrangementerne, hvilket er gratis.

Dog livestreames alle taler, debatter og andre arrangementer fra både Altingets Gård og høringen på Christiansborg på Altinget.dk og Altingets facebookside og lægges ud som videoer efterfølgende.

Selvom programmet ikke er endeligt fastsat, er mange af de store linjer på plads:

”Allerede nu har Verdensmålsugen ministre og ambassadører, erhvervsledere, forskere, fondsdirektører, entreprenører og praktikere fra alle samfundets sektorer på programmet. Jeg er særlig glad for, at der er mange unge blandt deltagerne.

Programmet udvikler sig hele tiden i takt med den stigende interesse for at være med som partner på Verdensmålsugen. Det er vi virkelig glade for. Vi kommer til at præsentere spændende debatter i levende formater og med liveinteraktion, som forhåbentlig også engagerer rigtig mange online”, siger Jonas Keiding Lindholm. 

Udover livearrangementerne i Altingets Gård og på Christiansborg sætter Altinget.dk og Mandag Morgen også ekstra redaktionelt fokus på SDG'erme i ugerne frem mod 5-års dagen. Mandag Morgen Ugebrevet laver for eksempel et særnummer, hvor store danske stemmer gennemgår og evaluerer de 17 Verdensmål.

Se hele programmet her og tilmeld dig 

Forrige artikel Skoleforsker Niels Egelund takker af Skoleforsker Niels Egelund takker af Næste artikel Minister lover nye initiativer til at modvirke overgreb i Grønland Minister lover nye initiativer til at modvirke overgreb i Grønland