Flere skolebørn kan få mælk, frugt og grønt

EU: Skoleordningerne for frugt, grønt og mælk er blevet tilført fire millioner kroner ekstra til det næste skoleår, og det vækker glæde i Mejeriforeningen.

Flere børn kan blive tilbudt skolemælk med tilskud, efter der er afsat flere midler til skoleordningerne finansieret af EU.
Flere børn kan blive tilbudt skolemælk med tilskud, efter der er afsat flere midler til skoleordningerne finansieret af EU.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Fra august kan flere børn få æbler, mælk og gulerødder i frikvarteret.

Der er nemlig afsat mere end fire millioner kroner ekstra til skolefrugt og skolemælk i forhold til det nuværende skoleår, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.

"Vi har arbejdet på at få flere penge til vores skolefrugt og skolemælk, så endnu flere af skolebørnene kan få frugt, grønt og kold mælk i skoletiden," siger fødevareminister Mogens Jensen.

De ekstra midler kommer til at gøre god gavn, mener Mejeriforeningen, der står bag Mejeriernes Skolemælksordning.

Det giver også børnene en viden om, hvad nærende mad er og hjælper dem med at træffe gode og sunde madvalg både nu og i fremtiden.

Mogens Jensen (S)
Fødevareminister

"Det glæder vi os rigtig meget over. Skolemælken er både fællesskab, en del af madkulturen og et rigtig nemt og godt bidrag til sundhed i skolen for børnene med mælkens indhold af kalcium, protein og vitamin B12," lyder det i et skriftligt svar fra afdelingschef Jan Hermansen til Altinget.

Færre usunde snacks
Tilskuddet fra EU, der betales via Landbrugsstyrelsen, går til at sætte prisen på skolemælk ned og kan dermed betyde mindre egenbetaling for forældrene.

Skolemælken er bestemt også påvirket af lockdown, så det er en rigtig god nyhed.

Jan Hermansen
Afdelingschef, Mejeriforeningen

"Skolemælken er bestemt også påvirket af lockdown, så det er en rigtig god nyhed," siger Jan Hermansen.

Mogens Jensen hæfter sig ved, at skoleordningerne kan betyde færre usunde snacks i frikvartererne, og det særligt til gavn for børn fra dårligere stillede hjem, fordi de med ordningerne oftere præsenteres for frugt og grønt, end de ellers ville.

"Det giver også børnene en viden om, hvad nærende mad er og hjælper dem med at træffe gode og sunde madvalg både nu og i fremtiden," siger fødevareministeren.

EU ønsker med ordningerne at give skolebørn sundere kostvaner, og de er et led i EU’s kamp mod fedme og livsstilssygdomme som sukkersyge og hjertekarsygdomme.

Ansøgning for skolefrugt stadig åben
Landbrugsstyrelsen har i august 2019 indført faste satser for tilskuddene til hvert enkelt stykke skolefrugt og hver karton skolemælk for at gøre det nemmere at søge tilskud.

"Lige nu kan skoler, leverandører og kommuner søge om at blive en del af skolefrugtordningen – det håber jeg, at mange vil benytte," siger Mogens Jensen.

Ansøgningsrunden for tilskud til skolefrugt til næste skoleår lukker d. 15. maj 2020. Tilskud til skolemælk i det kommende skoleår kan søges næste gang fra d. 1. januar 2021.

Dokumentation

Skolefrugt:

- Skolefrugtordningen er tildelt yderligere 3,3 mio. kroner.
- Der er i alt 16,8 mio. kroner i ordningen i skoleåret 2020/2021.
- Tilskudssatsen for et stykke frugt eller grønt er mellem:

  • 0,52 og 2,75 kroner for konventionel frugt og grønt.
  • 0,82 og 3,20 kroner for økologisk frugt og grønt.

Skolemælk:

- Skolemælk-ordningen er tildelt yderligere 0,9 mio. kroner.
- Der er i alt 11,8 mio. kroner i ordningen i skoleåret 2020/2021.
- Tilskudssatsen for 0,25 liter mælk er mellem:

  • 0,48 og 0,74 kroner for konventionel mælk.
  • 0,68 og 0,83 kroner for økologisk mælk.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00