Debat

FOLA: Glem ikke de yngste børn i trivselskommissionens arbejde

Småbørnsområdet glider nemt i baggrunden, når vi taler om mistrivsel. Den fejl må ikke blive gentaget, når trivselskommissionen nedsættes, skriver FOLA-formand Signe Nielsen.

Hvis trivselskommissionen skal lykkes med sin mission, så må regeringen ikke glemme de mindste børn og deres forældre, skriver FOLA-formand Signe Nielsen.
Hvis trivselskommissionen skal lykkes med sin mission, så må regeringen ikke glemme de mindste børn og deres forældre, skriver FOLA-formand Signe Nielsen.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Signe Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er helt og aldeles nødvendigt at få nedsat en trivselskommission. Det bakker vi i FOLA ubetinget op om, for det er afgørende, at vi får knækket mistrivselskurven for vores børn og unge. 

Men derfor appellerer vi også indtrængende til, at de yngste børn ikke bliver glemt i kommissionens arbejde. Flere nye og dybt foruroligende rapporter fra de seneste måneder understreger, at det er nødvendigt at have opmærksomhed på børnene i 0-6 årsalderen.

I en ny undersøgelse fra FOA peger det pædagogiske personale på, at op mod 14 procent af børn under seks år udviser tegn, der giver anledning til bekymring om mistrivsel. Det er et horribelt højt tal. Blandt årsagerne, som det pædagogiske personale peger på, er "forælderens pressede hverdag", "flere børn med diagnoser" og "for få voksne i institutionerne".

Med den seneste kvalitetsmåling, som Vive og EVA har foretaget på området for de 0-2-årige, får vi desuden tilføjet endnu en forklaring på mistrivslen: 38 procent af de undersøgte vuggestuer har en utilstrækkelig kvalitet. Faktisk har kun 13 procent af vuggestuerne og 9 procent af dagplejerne en god kvalitet – og ingen er fremragende.

Det nytter ikke, at vi venter med at handle, indtil børnenes mistrivsel kan registreres som elevfravær. Trivsel er altid her og nu

Signe Nielsen
Formand, FOLA

De yngste glider nemt i baggrunden

Hvis trivselskommissionen skal lykkes med sin mission, så må regeringen ikke glemme de mindste børn og deres forældre. Alligevel er der desværre en tendens til, at småbørnsområdet nemt glider lidt i baggrunden, når vi taler om trivsel.

Når der er fokus på mistrivsel blandt de mindste, så er det ofte med formuleringer som "mistvivlen følger med ind i skolen", og ja, det gør den. Men mistrivslen i et lille barns liv handler ikke først og fremmest om skolen – det handler om det lille barns liv.

Det nytter ikke, at vi venter med at handle, indtil børnenes mistrivsel kan registreres som elevfravær, og vi kan sætte ind med et back-to-school program. Trivsel er altid nu og her for et lille barn – og for os forældre.

Som forældre er vores trivsel nøje knyttet sammen med oplevelsen af, at vores børn har det godt. Så når 14 procent af de 0-6 årige ikke trives, må man forvente et tilsvarende tal blandt forældrene. Det er en ond cirkel, som skal brydes.

Læs også

Hvis man vil anlægge et økonomisk perspektiv, vil det være oplagt at pege på den ineffektivitet, som det nødvendigvis giver på arbejdsmarkedet, hvis 14 procent af forældre mistrives.

Hertil kommer argumentet selvsagt også, at det er billigere at forebygge end at etablere individbårne specialindsatser. For os forældre er det dog ikke det økonomiske perspektiv, der primært tæller. Det er, at vores børn har et godt børneliv. Og at sikre netop det må være årtiets væsentligste opgave.

Bekymrede og pressede forældre

FOLA's forældrerådgivning peger på tilsvarende problematikker, som i FOA's analyse af mistrivsel. Forældre ringer i stadigt større omfang til os med bekymringer om deres børns trivsel i landets dagtilbud.

De årsager, som forældrene fortæller har udløst deres opkald, følger ret nøje konklusionerne fra FOA's undersøgelse. Forældrene oplever, at enkelte børns mistrivselsproblematikker umuliggør tryghed og ro på stuerne, eller at egne børns mistrivselsproblematikker ikke løses. Der peges også på dårlige normeringer og konstant personaleudskiftning.

Læs også

Forældrenes hverdag er tydelig presset. Især angiver forældrene, at manglende ret til at passe syge børn er en konstant stressende hverdagsproblematik. Personalet i dagtilbud peger tilsvarende på, at der bliver afleveret syge børn i institutionerne, og at man her finder årsagen til det personalets høje sygefravær i dagtilbuddene, hvilket presser den daglige normering yderligere og skaber uro på stuerne.

Her har vi endnu en ond cirkel, som skal brydes.

Giv forældrene en stemme

Mistrivsel blandt små børn kan skyldes mange ting. Vi har her peget på en række meget sandsynlige årsager.

Men uanset årsagssammenhænge ved vi, at vi ikke kommer ret langt uden forældrene. Det gode forældresamarbejde er, uanset hvordan vi vender og drejer det, afgørende både i et forebyggelsesperspektiv, og hvis vi når til, at der skal sættes ind med specialindsatser.

Derfor håber vi også, at FOLA bliver inviteret ind i arbejdet for at dele vigtig viden, og for at sikre at også forældrenes stemme får vægt i trivselskommissionen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Signe Nielsen

Formand, Fola
cand.scient adm. (Roskilde Uni. 2008)

0:000:00