Rosenkrantz-Theil åbner for justering af Barnets Lov efter kritik

Efter kritik fra aktører og ordførere vil Social- og Boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil åbne for en justering af lovgivningen, så både børn i misbrugsfamilier og voldsramte familier kan få psykologhjælp uden forældresamtykke. 

I ugen op til førstebehandlingen af Barnets Lov kunne S-ordfører Camilla Fabricius ikke åbne op for nye ændringer. Men fredag ville Social- og Boligministeren gerne overveje justeringer. 
I ugen op til førstebehandlingen af Barnets Lov kunne S-ordfører Camilla Fabricius ikke åbne op for nye ændringer. Men fredag ville Social- og Boligministeren gerne overveje justeringer. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen Nissen

Social- og Boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil overvejer nu, om Barnets Lov skal justeres, så både børn i misbrugs- og voldsramte familier vil kunne modtage psykologhjælp uden forældres samtykke.

Jeg kan ikke forstå, hvorfor man skal kunne få én behandling, hvis man har forældre, der er misbrugere, uden samtykke fra forældre, og en anden, hvis man er udsat for vold. 

Pernille Rosenkrantz-Theil
Social- og Boligordfører

Åbningen kommer efter Mødrehjælpen og flere ordførere har udtrykt kritik over forskelsbehandlingen af udsatte børn i Barnets Lov, idet loven kun sikrer adgang til psykologhjælp uden samtykke fra barnets forældre i forbindelse med misbrug i hjemmet.

”Det er superpositivt og lover godt for det kommende forløb,” lyder det fra Mødrehjælpens direktør Ninna Thomsen, som rejste problematikken i Altinget.

”Lige nu sidder der børn og unge i voldelige familier, der ikke kan få den rette hjælp, fordi de skal have samtykke fra deres forældre. Hvis ikke regeringen ændrer loven, svigter man de børn, der lige nu er i klemme,” sagde hun til Altinget.

Folketinget førstebehandlede fredag Barnets Lov.

Læs også

Genbesøger spørgsmålet

Socialdemokratiets socialordfører Camilla Fabricius (S) ville ugen op til førstebehandlingen af loven ikke garantere, at man i forbindelse med Barnets Lov kunne løsne op for kravet om forældresamtykke til psykologbehandling.

Under mødet i folketingssalen fredag kunne Pernille Rosenkrantz Theil imidlertid meddele, at hun vil se på problematikken i udvalgsbehandlingen, og at de tre behandlinger i Folketinget kan bruges til at justere på loven.

Barnets Lov

Barnets Lov er en del af aftalen om en reform af anbringelsesområdet kaldet "Børnene Først" fra maj 2021

Alle Folketingets daværende partier - på nær Nye Borgerlige - er med i aftalen. Nu skal den for første gang til 1. behandling, der finder sted fredag den 13. april 2023.

I aftalen står der, at ”børn og unge, der er fyldt 12 år, har ret til at opsøge og modtage psykologbehandling som følge af forældres misbrugsproblemer i regi af civilsamfundsorganisationer uden forældremyndighedsindehavers samtykke.”
Vis mindre

”Jeg kan ikke forstå, hvorfor man skal kunne få én behandling, hvis man har forældre, der er misbrugere, uden samtykke fra forældre, og en anden, hvis man er udsat for vold. Jeg forstår det bare ikke,” sagde hun fra talerstolen og tilføjede: 

”Givet, at der er en, der kan forklare mig det (red: at det ikke også gælder børn i voldlige familier) undervejs. Ellers er jeg enig med Venstres ordfører i, at det er noget, som vi skal kunne genbesøge i forbindelse med behandling i udvalget," sagde Rosentrantz-Theil med henvisning til Anni Matthiesen (V), som også flagede denne problematik.

Ministerens melding vækker glæde i Mødrehjælpen:

"Jeg er glad for at høre, at ministeren ikke forstod, hvorfor der skulle være den forskelsbehandling mellem børn, der er vokset op i misbrugsfamilier og børn, der er vokset op i familier med vold,” siger Ninna Thomsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

Anni Matthiesen

MF (V), børne- og undervisningsordfører, handicap- og turismeordfører
HH (Esbjerg Handelsskole 1985), diplomuddannelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2003), Studentereksamen STX (Grindsted Gymnasium 1983)

Ninna Thomsen

Direktør, Mødrehjælpen
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024