V kræver svar fra minister om kinesisk techgigants planer om børne-tv

UNDERVISNING: Venstre vil have børne- og undervisningsministeren på banen, efter at Huawei har besluttet at lave Youtube-videoer til børn om 5G og kunstig intelligens i håb om, at de ville blive brugt til undervisning.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Det er for alvorligt til, at ministeren kan sidde det overhørrigt, når den kinesiske techgigant Huawei har planer om at lave Youtube-videoer om 5G og kunstig intelligens henvendt til børn.

Det mener Venstre, som ikke vil afvise at støtte et egentligt forbud mod at bruge videoerne i undervisningen på landets skoler.

”Hvis videoerne tydeligt er et led i deres overordnede lobbyarbejde om, at Huawei er en almindelig virksomhed, så mener vi ikke, at de skal vises i klasselokalerne,” siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, og tilføjer:

”Vi er meget betænkelige. Det skal ses i lyset af, at den kinesiske stat generelt opgraderer voldsomt i forhold til skolemateriale i en lang række lande.”

Vil have ministeren på banen
Venstre har derfor bedt børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) om at redegøre for regeringens holdning i spørgsmålet, og om regeringen har intentioner om at forbyde videoerne i klasselokalerne,

Generelt har Venstre intet imod, at private virksomheder laver undervisningsmateriale henvendt til børn, fastslår Michael Aastrup Jensen.  

”Lad os sige det ligeud. Hvis det var en europæisk it-virksomhed, som lavede samme oplysningskampagne, så ville vi ingen skepsis have, fordi så ville vi have tiltro til, at der ikke er en skjult dagsorden," siger han.

”For mig er der en stor forskel på kommercielle interesser og statslige interesser fra et land, som ikke er vores allierede.”

Vil se videoerne an
Hvorfor er videoerne så i sig selv problematiske, så længe de ikke drager en direkte parallel til udenrigspolitiske spørgsmål?

”Fordi det her gør Huawei udelukkende som led i deres overordnede lobbyarbejde, som er voldsomt styrket det seneste halve år i hele Europa. De forsøger at tegne et billede af, at Huawei er en helt almindelig virksomhed uden bånd til den kinesiske stat eller det kinesiske militær, selvom alle uafhængige eksperter siger det modsatte.”

”Så bliver det jo ikke en oplysningskampagne, så bliver det reelt en potentiel misinformations-kampagne i stedet.”

Men hvad så hvis du ser videoerne og konstaterer, at de rent faktisk er oplysende?

”Det er også derfor, at vi ikke er klar med et rødt kort endnu. Vi har kun trukket det gule kort. Vi vil se videoerne an. Vi er ekstremt betænkelige. Hvis vi mod vores forventning ser neutrale og oplysende videoer uden antydningen af kinesiske synspunkter, så vil det være sværere at forholde os skeptisk.”

”Men indtil videre er vi ekstremt skeptiske set i lyset af, hvad Huawei ellers har gang i rundt om i Europa.”

Men hvis videoerne viser sig at være helt neutrale og oplysende, så må det vel bare være positivt?

”Nej, jeg synes ikke det er positivt. For jeg synes, det er betænkeligt, at en virksomhed med så klare bånd til den kinesiske stat og militær skal være i klasselokalerne. Men derfra og så til at gå ind for et forbud, der er der en verden til forskel. Vi har jo også tillid til at lærerne kan tænke selv.”

Huawei har over for Altinget understreget, at virksomheden ikke forsøger at påvirke nogen.

"Det er vigtigt for mig, at det ikke bliver en Huawei-kampagne eller en Huawei-reklame, for så mister det sin validitet i forhold til, at det er en explainer-video, man kan stole på,” lyder det fra Huaweis kommunikationschef, Tommy Zwicky, i Altingets artikel om virksomhedens planer. 

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, som ikke har ønsket at kommentere sagen. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00