Debat

Frank Jensen: Airbnb-regulering er en del af Københavns boligpolitik

DEBAT: Vi er nødt til at holde et skarpt øje med alle de faktorer, der kan have en negativ indvirkning på københavnernes muligheder for at få en bolig, der er til at betale, skriver Frank Jensen (S), overborgmester i København.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Frank Jensen (S)

Overborgmester i København

"Når vi taler Airbnb, er vi også nødt til at tale boligpriser – også priserne for at leje en bolig".

Sådan skriver direktør Claus Højte fra Lejernes Landsorganisation i Hovedstaden (LLOH) her i debatten. Jeg er meget enig.

I København oplever vi et massivt pres på boligmarkedet med både stigende købs- og lejepriser, og vi er nødt til at holde et skarpt øje med alle de faktorer, der kan have en negativ indvirkning på københavnernes muligheder for at få en bolig, der er til at betale.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Derfor går jeg også ind for en regulering af Airbnb. Vi skal have en aftale som den i fx Amsterdam, som sørger for, at københavnere med god samvittighed kan leje ud i eksempelvis seks uger om året, og som samtidig sætter en stopper for ulovlig hoteldrift i private boliger.

Lejernes Landsorganisations direktør i hovedstaden skriver også, at de opskruede boligpriser ”på en eller anden måde er røget langt under den politiske radar". Her er jeg til gengæld slet ikke enig – i hvert fald ikke, hvis vi taler København!

I København er vi derfor gået i dialog med Airbnb om en aftale, der skal sikre en regulering af, hvor mange dage man må leje sin bolig ud.

Frank Jensen (S), overborgmester i København

Skal sikre en blandet by

Som Københavns overborgmester er en af mine absolut største politiske prioriteter at sikre en blandet by, hvor alle har råd til at bo uanset lønseddelens størrelse. En sådan ambition virkeliggør ikke sig selv. Den kræver en fremsynet og meget aktiv boligpolitik. Og sådan en står jeg og det samlede røde politiske flertal på Københavns Rådhus i spidsen for.

København vokser som aldrig før, og efterspørgslen er enorm på boliger. Sidste år blev der færdiggjort 4.300 nye boliger i København. Det er flere boliger end i noget andet år, siden man i 1990 begyndte at registrere nyopførte boliger, ja, formentlig er det det største antal i et enkelt år siden Anden Verdenskrig. Det kan være med til at tage noget af trykket af priserne. Samtidigt er det nu ikke kun dyre boliger, der bygges.

Takket være en ændring af Planloven under Helle Thornings tid som statsminister kan vi fra kommunens side stille krav om, at op til 25 procent – altså en fjerdedel af kvadratmetrene – af de nye boliger skal være almene, der er til at betale.

Det gælder eksempelvis i et af Danmarks dyreste postnumre, Nordhavn, så københavnere med mange penge og københavnere med almindelige indkomster kommer til at bo dør om dør, og mødes i den lokale børnehave og folkeskole.

Den borgerlige regering var sammen med Dansk Folkeparti i sommer tæt på at tilbagerulle Københavns mulighed for at bygge billige boliger i de dyre områder af byen. Det skete heldigvis ikke, og dermed afværgede vi en udvikling som i Paris og London, hvor bymidten er lukket land for familier med almindelige indkomster, og hvor de som arbejder i byen skal bruge timer på at pendle ind til arbejde.

Er i dialog med Airbnb

Men ikke i København, hvor hver femte bolig også fremover vil være almen. Frem mod 2025 planlægger vi at bygge op mod 8.200 nye almene boliger. De 6.500 er allerede finansierede og 1.405 er allerede beboede.

Oven i de mange almene boliger er der også fuld gang i byggeriet af ungdomsboliger, så byens studerende får ro til studierne og ikke skal tænke på, hvad adressen hedder to måneder ude i fremtiden. De to seneste år er der skabt 1.000 ungdomsboliger om året. Hvis det tempo holder, regner vi med at nå 6.000 studieboliger allerede i 2020.

I takt med at de mange boliger står klar, går det selvfølgelig ikke, hvis de ender med at ligge ubeboet hen, og får karakter af rene spøgelsesbyer. Derfor lægger vi også pres på Christiansborg, så vi kan få en ny lov, der sikrer bopælspligt på nybyggeri, altså at ejeren eller lejeren skal være tilmeldt folkeregisteret på adressen.

På samme måde vil vi ikke have rene turistbyer, som vi har set i andre storbyer, hvor gode boliger bruges som de facto hoteller, og bliver suget ud af det private boligmarked.

I København er vi derfor gået i dialog med Airbnb om en aftale, der skal sikre en regulering af, hvor mange dage man må leje sin bolig ud.

Det er en fremsynet boligpolitik – og en af mange brikker, som jeg vil bruge til at sikre et blandet København med plads til alle.

Dokumentation

Temadebat: Skal Airbnb reguleres?

I Amsterdam bliver lejlighederne fjernet fra Airbnb’s hjemmeside, når de har været lejet ud i mere end 60 dage om året, og i Paris sker det efter 120 dage.

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) har luftet, at København skal følge efter Amsterdam og få de lejligheder fjernet fra Airbnbs liste, der har været lejet ud i 60 dage på et år.

Modstanderne af den holdning mener ikke, at det er politikernes ansvar at regulere, hvorvidt der skal være loft over antallet af dage, man må leje sin lejlighed ud. I stedet mener de, at det bør afgøres internt i ejendomsforeningerne, om der skal eksistere et udlejningsloft.

Hvilken retning er den rigtige at gå? Hvad bør reguleres? Skal Airbnb sammenlignes med resten af hotelbranchen, så der skal være lige vilkår?

Det har Altinget spurgt en række debattører om. Mød panelet her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

0:000:00