Özlem Cekic fravalgt i København

URAFSTEMNING: Til SF-ledelsens store lettelse landede kritikeren Özlem Cekic nede på en fjerdeplads ved SF's urafstemning om folketings-kandidater i København. Ida Auken topper listen med Villy Søvndal lige efter.
Özlem Cekic: Den mediestærke SF-rebel plejer at fejre triumfer ved partiets urafstemninger på hjemmebanen i København. Men partiledelsens frygt for, at Cekic skulle få en vigtig moralsk sejr, viste sig helt ubegrundet.
Özlem Cekic: Den mediestærke SF-rebel plejer at fejre triumfer ved partiets urafstemninger på hjemmebanen i København. Men partiledelsens frygt for, at Cekic skulle få en vigtig moralsk sejr, viste sig helt ubegrundet. Foto: Folketinget
Erik Holstein

Kan Özlem ligefrem slå Villy?
Sådan lød det bekymrede spørgsmål blandt ledende SF'ere forud for den urafstemning, der skal opstille SF's kandidater til Folketinget i hovedstaden. 

En sejr til Cekic over Søvndal havde været en stærk politisk manifestation fra kritikerfløjen og et ydmygende nederlag for partiledelsen. Men resultatet blev det modsatte.

Nedtur
Ikke alene indtager miljøminister Ida Auken og afgående formand, udenrigsminister Villy Søvndal, første og andenpladsen med henholdsvis 408 og 398 stemmer.

Europaparlamentariker Emilie Turunen kommer på tredjepladsen med 376 stemmer, og først på fjerdepladsen finder man rebellen Özlem Cekic med 288 stemmer. 

København er Cekics hjemmebane, og hun har tidligere fejret store triumfer ved urafstemningerne her.

I 2008 kom Cekic således ind på en flot andenplads umiddelbart efter Villy Søvndal. I 2010 kom hun ind på en tredjeplads efter Søvndal og Ida Auken. I år er Cekic altså rykket yderligere en plads ned.

At Ida Auken slår Villy Søvndal med 10 stemmer er ikke overraskende, men hendes overbevisende resultat demonstrerer, at hun havde været en meget seriøs kandidat, hvis hun havde gået efter formandsposten.

Erik Holstein
Politisk analytiker

SF fik tre mandater i København ved valget sidste år, men ligger aktuelt kun til et enkelt mandat.

Slår Søvndal
Der er sideordnet opstilling i København, men afstemningen har betydelig symbolsk betydning som en markering af, hvilke fløje i SF der har størst opbakning i baglandet. 

Ida Auken tilhører SF's grønne fløj, mens Emilie Turunen tilhører Søvndals såkaldte fornyer-fløj. Özlem Cekic regnes til traditionalisterne - partiets gamle venstrefløj - der er i skarp opposition til den nuværende ledelse.

Det gælder ikke mindst Cekic selv, der blev frataget alle sine ordførerposter, efter hun afviste at stemme for den skattereform, regeringen har indgået med de borgerlige.  

At Ida Auken slår Villy Søvndal med 10 stemmer er ikke overraskende, men hendes overbevisende resultat demonstrerer, at hun havde været en meget seriøs kandidat, hvis hun havde gået efter formandsposten. Men Ida Auken valgte som bekendt at melde fra.

Dokumentation

Resultat af urafstemning om folketingskandidater - 2012
Stemmeprocenten var 19,4 pct. - 552 medlemmer har stemt

1Ida Auken408
2Villy Søvndal398
3Emilie Turunen376
4Özlem Sara Cekic288
5Lasse Hjort Oetzmann187
6Jesper Lyders Andersen158
7Anne-Mette Wehmüller153
8Kirsten Sloth129
9Leif Donbæk Thomsen125
10Annika Smith121
11Frederik Gjørup100
12Jens Kristian Rasmussen
Julie Herdal Molbech
69 

Kilde: SF København 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Özlem Sara Cekic

Generalsekretær, Brobyggerne – Center for Dialogkaffe, foredragsholder, forfatter, TedSpeaker, debattør, fhv. MF (SF)
sygeplejerske (Hovedstadens Sygehusfællesskab 2000)

0:000:00