Trange tider for lokale kandidater

VALGKREDSREFORM: Valgkredsreformen har gjort det sværere for de mest lokalt forankrede kandidater at blive valgt til Folketinget. Det tyder en ny evaluering af valget i 2007 på.
Det er blevet lidt vanskeligere at blive valgt, hvis man er en meget lokalt forankret folketingskandidat, tyder ny evaluering på.
Det er blevet lidt vanskeligere at blive valgt, hvis man er en meget lokalt forankret folketingskandidat, tyder ny evaluering på.Foto: ft.dk
Niels Th. Dahl

Der er nogle nye kandidater, der får specifikke fordele i de nye storkredse, fordi de er blevet større. De har måske en særligt spændende eller anderledes profil eller et efternavn, der er kendt i forvejen, som gør, at de kan trække stemmer mere bredt. Derimod er det sværere for de kandidater, der er meget lokalt funderede og kun kan trække stemmer fra ét område.

Anne Sina
Statskundskabsstuderende

Det er ikke længere nok at være et særdeles velkendt eller vellidt navn i sin lokale opstillingskreds, hvis man gerne vil vælges til Folketinget.

I langt de fleste tilfælde kræver det en eller anden større grad af den såkaldte "kendis-effekt" at få stemmer nok til et mandat, efter at de gamle amtskredse med valgkredsreformen for tre år siden blev afløst af de nye og noget større storkredse.

Det tyder i hvert fald en af de første evalueringer af, hvilke kandidatprofiler der havde størst sandsynlighed for valg ved folketingsvalget i 2007. Den er foretaget af de to statskundskabsstuderende Rasmus B. Jensen og Anne Sina, og den har to bemærkelsesværdige konklusioner: For det første, at der ikke kan spores nogen ændring i sammensætning af Folketinget i forhold til medlemmernes alder, køn, uddannelsesbaggrund, erhvervsbaggrund eller geografisk spredning.

Dokumentation

Hvis det kun var de personlige stemmer, der afgjorde valget, ville følgende kandidater være blevet valgt ved folketingsvalget i 2007:

Vibeke Grave (S) i stedet for Ole Hækkerup (S)
Ole Glahn (R) i stedet for Simon Emil Ammitzbøll (R)
Lotte Rod (R) i stedet for Bente Dahl (R)
Henrik Vallø (K) i stedet for Mike Legarth (K)
Steen Konradsen (K) i stedet for Per Ørum Jørgensen (K)
Martin Kelkelund (DF) i stedet for Marlene Harpsøe (DF)
Anni Mathiesen (V) i stedet for Jens Vibjerg (V)
Irene Simonsen (V) i stedet for Eyvind Vesselbo (V)


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00