Dagbladsnævnet støtter avisen Kommunen

OMSTILLING: Dagbladsnævnet støtter avisen Kommunen med 6,3 mio. kr. over fire år - avisen ejes af udgiverne bag Altinget.dk og dknyt.
I avisen Kommunen vinkles der kommunalt. Får landet en ny statsminister, erindres læserne om Løkkes rod i den kommunale verden.
I avisen Kommunen vinkles der kommunalt. Får landet en ny statsminister, erindres læserne om Løkkes rod i den kommunale verden.Foto: Kommunen
Christian Juhl Mølgaard

Dagbladsnævnet, der er nedsat af statsministeren i henhold til en særlig lov, har bevilget avisen Kommunen 6,3 mio. kr. i såkaldt omstillingstøtte i årene 2009-2012.

Avisen blev 1. januar 2009 overtaget af udgiverne bag Altinget.dk, journalist Rasmus Nielsen, og bag dknyt, journalist Claus Theilgaard. Ejerne af Kommunen A/S forhøjer selv selskabskapitalen for at sikre moderniseringen af avisen.

Kommunen blev grundlagt for 52 år siden af dagbladet Information, og er siden i en menneskealder blevet udgivet af journalist Erik Malling-Jensen, Auning. Kommunen udkommer i dag i et oplag på 3.600 til beslutningstagere i kommunerne og til andre med særlig interesse i den kommunale verden, eksempelvis organisationer og leverandører.

"Tiden er kommet til at give avisen til den kommunale verden en ansigtsløftning. Vi satser både på mere og bedre journalistisk, der går kritisk, men fair til det lokale selvstyre, ligesom layout, sidetal, udgivelsesfrekvfens og læsertal skal øges mærkbart over årene," siger direktør Rasmus Nielsen, Kommunen. Han tilføjer, at også abonnementsprisen vil blive justeret ved næste årsskifte, så det nærmer sig niveauet for andre trykte aviser.

Dagbladsnævnets medlemmer, der har imødekommet ansøgningen, er professor, dr. jur. Jens Kristiansen (formand), fhv. nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen, forbundsformand i Dansk Journalistforbund Mogens Blicher Bjerregård, økonomidirektør Bent Fjord og lektor i journalistik ved RUC Kirsten Mogensen.

Som led i relanceringen har selskabet nedsat en udviklingsgruppe, der udover udgiverne består af annoncedirektør Ole Eriksson, Århus, grafiker Inge-Lise Hartz, Dragør, salgschef Mette Rosendahl, København og bladudviklingskonsulent Flemming Sørensen, Viborg. Gruppen indleder sit arbejde onsdag.

Avisen skal umiddelbart styrkes med en redaktionschef og yderligere to journalister; et stillingsopslag med ansøgningsfrist 6. maj er på vej i fagbladet Journalisten (se link). Kommunen påtænker at indrette en redaktion på Christiansborg fra sommer samt bevare redaktionslokaler i Århus og i Svaneke.

Nedenfor gengives præsentationen af projektet fra det seneste nummer af Kommunen. 

Dokumentation

(Fra avisen Kommunen, udgave 9. april 2009) 

Glæd dig til en helt ny avis

Af Rasmus Nielsen
Direktør, Kommunen A/S

DE MANGE LOYALE abonnenter på bladet Kommunen kan godt begynde at glæde sig. Fra efteråret 2009 giver vi den 52-årige gamle avis en ganske tiltrængt ansigtsløftning i form af et moderne, tidsvarende layout.

Men ændringerne er mere end udvendige: En kraftig udvidelse af den redaktionelle ledelse og stab i hele landet vil langsomt og sikkert fra i år og frem sikre læserne en grundigere, kritisk-journalistisk dækning af den kommunale verden. Det redaktionelle niveau skal kort sagt over årene 2009 til 2012 løftes markant i kvalitet og omfang.

Projektet har til formål at give den kommunale verden det markante medium, den fortjener. Bladet Kommunen får øget sit sidetal (vi har allerede så småt taget hul på det), på sigt sin udgivelsesfrekvens, og vi introducerer tillæg, der retter sig til særlige kommunale målgrupper som affaldshåndtering eller forebyggelse, hvor vi journalistisk stikker ekstra i dybden.

Parallelt arbejder vores annoncebureau naturligvis på en forøgelse af annoncesalget. Bureauet planlægger allerede i år at besøge jer rundt i hele landet for at sige goddag og fortælle, hvad vi har at tilbyde - ikke mindst når det gælder jobannoncer, som i kommunerne heldigvis fortsat eksisterer trods krisen. Vores egne abonnementssælgere følger op på de nye tiltag og får til opgave at flerdoble Kommunens oplagstal de kommende år.

Mens omnibusaviserne i stigende grad må bøje sig for nettets fremgang, tror vi, at nicheaviser som Børsen, Kristeligt Dagblad, Information og altså bladet Kommunen nok skal blive styrket. Det moderne menneske kræver medier, der er skræddersyet til ens behov. Som led i væksten regulerer vi fra nytår også prisen på årsabonnementet, så den indfases til et niveau svarende til netop de aviser, vi ønsker at sammenligne os med. Men først bedre og mere avis - så prisregulering.

PROJEKT OMSTILLING IVÆRKSÆTTES efter en flerårig millionbevilling fra Dagbladsnævnet, der er nedsat af statsministeren for at hjælpe dagblade og dagbladslignende aviser til at overleve og følge med tiden.

Dagbladsnævnets medlemmer er professor, dr. jur. Jens Kristiansen (formand), fhv. nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen, forbundsformand i Dansk Journalistforbund Mogens Blicher Bjerregård, økonomidirektør Bent Fjord og lektor i journalistik ved RUC Kirsten Mogensen.

For yderligere at polstre Kommunen A/S til omstillingsprojektet udvider ejerne straks selskabskapitalen markant. Bag selskabet står de prisvindende journalister Claus Theilgaard (45 år, modtager af Cavlingprisen 1991 for sagen om ulovlig statsstøtte til skibsværfter, udgiver af netavisen dknyt) og Rasmus Nielsen (48 år, modtager af eJour-prisen 2004 og Publicistklubbens Jubilæumspris 2007, udgiver af netavisen Altinget.dk).

FREMOVER VIL BLADET Kommunen - ud fra sit altid upolitiske redaktionelle ståsted - være arenaen for den grundige, analyserende journalistik om den kommunale sektor, mens dknyt fortsat via sine mange onlinenyheder vil give sine abonnenter det daglige, hurtige overblik, og Altinget.dks efterhånden mange fagpolitiske netaviser vil tiltrække også kommunale læsere med særligt, politisk vidensbehov inden for f.eks. social-, uddannelses-, arbejdsmarkeds- og forebyggelsesområdet. Til sammen udgør disse print- og onlinemedier uden indbyrdes konkurrence/overlapning et komplet, dækkende tilbud til kommunerne og den store del af miljøet omkring Slotsholmen og virksomheder og organisationer, der har interesser i den kommunale verden.

Der har aldrig været så mange ansatte i kommunerne. Der har aldrig været opkrævet så mange skattekroner af kommunerne. Og kommunerne har aldrig løst så mange opgaver som i dag. Derfor fortjener alle med interesse i denne vidunderligt menneske-nære, bærende del af det danske samfund en journalistisk avis, der matcher potentiale og ambitioner. En sådan avis er på vej.

 

 

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nielsen

Formand for Alrow Media, udgiver af Altinget i Danmark, Norge og Sverige samt Mandag Morgen
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1983)

0:000:00