Analyse af 
Erik Holstein

EU-slagsmål vil kaste lange skygger

ANALYSE: Debatten om velfærdsturisme kan ikke alene sætte brand i valgkampen op til EP-valget til maj. Den kan også medvirke til et jordskred ved folketingsvalget. Modstanden mod Thornings linje var denne gang meget bred og gik på tværs af de socialdemokratiske kaffeklubber.
Statsminister Helle Thorning-Schmidts lederskab er svækket som følge af hendes håndtering af velfærdsturisme. Til gengæld er debatten som en gave fra de højere magter til Dansk Folkeparti.
Statsminister Helle Thorning-Schmidts lederskab er svækket som følge af hendes håndtering af velfærdsturisme. Til gengæld er debatten som en gave fra de højere magter til Dansk Folkeparti. Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Erik Holstein

Thornings forsøg på at rette kursen op kan sandsynligvis hindre yderligere tab. Men erfaringen viser, at vælgerne sjældent belønner politikere, der først skifter retning, når de er tvunget til det.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget.dk

Denne gang bliver det alvor.
Mens valgene til Europa-Parlamentet plejer at være en politisk isoleret og lettere søvndyssende affære uden synderlig indflydelse på den nationale politik, tyder alt på, at EP-valget 25. maj vil få en anderledes sprængkraft.

Den helt store forskel til tidligere EP-valgkampe er, at der denne gang er meget konkrete og letforståelige eksempler på, hvordan EU-lovgivning påvirker den danske samfundsmodel. Det er ikke nørdede spørgsmål om hypotetiske konsekvenser af en ny traktat, men selve kernen i det danske velfærdssamfund, der er i centrum.

Selvom EU-borgeres ret til danske børnepenge i første omgang kun koster et begrænset beløb, kan EU-borgeres ret til andre velfærdsydelser - som dagpenge og kontanthjælp - blive langt dyrere. Så dyre at det på sigt kan få store konsekvenser for den danske velfærdsstat.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00