Folketinget kritiseres for lukkethed

NYHED: Modsat kommunalpolitikere kan medlemmer af Folketinget snyde og bedrage med deres skattefri tillæg uden at pressen kan kontrollere dem. En urimelig særstatus, der bør ændres på, lyder det fra to jura-eksperter. Folketingets formand vil ikke svare igen på kritikken.
Lars Igum RasmussenOle Hall

Folketingspolitikere er offentligt ansatte, og der er ikke noget ved deres funktion, der gør, at de bør undtages offentlighedsloven. Og slet ikke set i sammenhæng med, at kommunalpolitikere jo ikke er undtaget.

Henriette Vignal-Schjøth
Pressejurist og ekstern lektor ved Syddansk Universitet
Fakta
Folketingspolitikere, der efter nærmere definerede regler bor langt fra København, kan få godtgørelse for en supplerende bolig i Københavnsområdet.

Det skattefri tilskud udgør op til 7.000 kroner per måned.

De 77 medlemmer, der gør brug af ordningen, er ifølge reglerne forpligtet til at bruge boligen som normalt overnatningssted, når de er i København i forbindelse med politiske møder.

Det er kun tilladt at modtage boliggodtgørelse, såfremt "at medlemmet ikke dagligt benytter Folketingets rejseordninger mellem bopælen og Christiansborg".


Kilde: Folketingets administration
Folketinget nægter at udlevere en liste over medlemmer, der modtager boliggodtgørelse. Efter lovchef Dorte Rønnemoes opfattelse er der "tale om oplysninger om enkeltpersoners private, herunder økonomiske forhold".

Afslaget giver dybe panderynker hos to af landets pressejurister.

”Jeg kan godt acceptere, at der er tale om økonomiske forhold, som vedrører enkeltpersoner. Men at der skulle være tale om private forhold, der mener jeg, at kæden springer fuldstændig af,” siger Henriette Vignal-Schjøth, pressejurist og ekstern lektor ved bl.a. Syddansk Universitet.

Ekspert i forvaltningsret og afdelingsleder ved Danmarks Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen, er på linie.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00