Holger K. gør status efter 33 år på Borgen: Edinburgh-afstemningen kostede mig dyrt

INTERVIEW: Det fik store personlige konsekvenser at anbefale et ja til Edinburgh-traktaten, siger tidligere SF-formand Holger K. Nielsen, der takker af ved næste valg. Det ærgrer ham stadig, at SF's bagland stækkede ham op til valget i 2001, og han undrer sig over, at medierne accepterer laget af spindoktorer.

På højden af sin popularitet: SF-formand Holger K. Nielsen sammen med sin daværende kone på vej mod sejren i afstemningen om Maastricht-traktaten i 1992.<br>
På højden af sin popularitet: SF-formand Holger K. Nielsen sammen med sin daværende kone på vej mod sejren i afstemningen om Maastricht-traktaten i 1992.
Foto: Geert Bardrum/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Socialdemokraterne prøver at undgå samme skæbne som deres partifæller i Frankrig, Tyskland og Holland. Det er rettidig omhu. Det er også rigtigt set, at udlændingepolitik er en central del af problemet. Men der er ingen grund til, at de skygger DF i et og alt, som de gør i øjeblikket.

Holger K. Nielsen
MF, tidligere formand for SF
Fakta
Holger Kirkholm Nielsen
- 68 år, uddannet cand.mag. i samfundsfag og dansk.
- Medlem af SF siden 1972,
 formand for SFU 1974-77, formand for SF 1991-2005.
- M
edlem af Folketinget i 1981 og uafbrudt 1987-2018.
- Skatteminister 2012-13, udenrigsminister fra december 2013 - februar 2014.

Det startede virkelig lovende.

Da Holger K. Nielsen blev valgt som ny SF-formand tilbage i 1991, blev han set som et frisk pust og en tiltrængt fornyelse. Men de næste par års dramatiske afstemninger om Danmarks forhold til Europa vendte op og ned på tingene.

Den tidligere SF-formand stopper i Folketinget ved næste valg efter en parlamentarisk karriere på 33 år, som kun Bertel Haarder (V), Mogens Lykketoft (S) og Pia Kjærsgaard kan overgå. Holger K. Nielsen har været involveret i en perlerække af politiske begivenheder, men det var frem for alt Edinburgh-afstemningen for 25 år siden, der kom til at definere hans karriere som formand.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00