Analyse af 
Erik Holstein

Josephine Fock vandt en uriaspost

ANALYSE: Der er alvorlig risiko for, at Alternativet nedsmelter i interne spændinger efter en dramatisk valgkamp om lederposten. Opgøret afslørede store politiske forskelle og personlige modsætninger i det kriseramte parti.

Josephine Fock (tv.) vandt over Rasmus Nordqvist og Theresa Scavenius, men den nye leder står over for en stenet vej frem.
Josephine Fock (tv.) vandt over Rasmus Nordqvist og Theresa Scavenius, men den nye leder står over for en stenet vej frem.Foto: Thomas Lekfeldt/Asger Ladefoged/Andreas Merrald/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Josephine Fock har vundet lederposten i en situation, der synes at være opskriften på nye interne opgør.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Han er normalt selve inkarnationen af positiv tænkning, og ved proklamationen af sin afgang som leder afviste han alle forestillinger om en krise i Alternativet. Men efter valget af Josephine Fock som ny leder ville Uffe Elbæk ikke længere afvise risikoen for en fløjkrig i partiet.

Det kunne han også dårligt gøre, for kampen om lederposten endte med at blive en giftig affære. Partiet, der dyrker den gode tone og taler højstemt om en ny politisk kultur, præsterede en valgkamp, der snarere leder tankerne hen på 'House of Cards'. 

I valgkampen blev Josephine Fock beskrevet som "ubehagelig og manipulerende" af en tidligere medarbejder, der "ikke havde haft en eneste god oplevelse med hende". Kritikken af Fock blev bakket op af partiets tidligere folketingsmedlem Ulla Sandbæk. 

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00