Karen Hækkerup: Udvisningspraksis skal være så stram som muligt

INTERVIEW: Kriminelle udlændinge skal udvises, hvis det overhovedet er muligt, siger justitsminister Karen Hækkerup (S). Hun vil om nødvendigt skærpe lovgivningen for at få den strengest mulige praksis inden for rammerne af konventionerne.
Justitsminister Karen Hækkerup (S): "Jeg vil blive helt skuffet, hvis retspolitikken ikke kommer til at fylde meget i næste valgkamp."
Justitsminister Karen Hækkerup (S): "Jeg vil blive helt skuffet, hvis retspolitikken ikke kommer til at fylde meget i næste valgkamp."Foto: Claus Bjørn Larsen
Erik Holstein
Fakta

Kampen om udvisningsreglerne:
Som følge af utilfredshed med domstolenes tilbageholdende praksis i udvisningssager skærpede et stort flertal i Folketinget udvisningsreglerne i sommeren 2011. Herefter skulle en kriminel udlænding udvises med mindre det "med sikkerhed" er i strid med de internationale konventioner. 

Stramningen blev suppleret af bemærkninger fra den ansvarlige minister, Søren Pind (V), der erklærede, at domstolene skulle være parat til en "procesrisiko", altså ikke lade sig afskrække af risikoen for at blive underkendt af Menneskerettighedsdomstolen.

Ordene "med sikkerhed" blev i 2012 fjernet af daværende justitsminister Morten Bødskov (S), der fastholdt, at det ikke ville gøre nogen forskel i praksis. Det sidste år har dog bragt flere eksempler på domme, hvor kriminelle har fået lov til at blive i Danmark, selvom det i hvert fald ikke "med sikkerhed" ville være i modstrid med konventionerne at udvise dem (se dokumentation nederst).


Kilde: Altinget.dk

Hun er som en fisk i vandet.
Efter en kortvarig tvangsforflyttelse til Fødevareministeriet er Karen Hækkerup (S) som justitsminister landet på det område, der har gjort hende kendt som politiker. Foreløbig til almindelig tilfredshed. Mens Thorning (S) og Corydon (S) ligger og roder langt nede i ministermålingerne, har Hækkerup taget et ordentligt spring opad og er nu blevet den mest populære minister af alle.

Karen Hækkerup opbyggede op til valget i 2011 et ry som en retspolitisk strammer, stærkt omstridt i dele af sit eget parti, men pænt på linje med flertallet af befolkningen. Mange har været spændt på, om hun kan holde fast i den stil i et justitsministerium, der ofte former deres minister.

Lakmusprøve
En vigtig prøvesag er det sprængfarlige spørgsmål om udvisning af groft kriminelle udlændinge. Det har været et politisk stridspunkt, siden Hækkerups forgænger på posten, Morten Bødskov (S), fjernede den skærpelse af lovgivningen, som VK-regeringen havde indført.

Dokumentation

Markante domme i potentielle udvisningssager i 2013

I juni slap en 18-årig somalier for udvisning, selvom han blev idømt seks års fængsel for voldtægt af 10-årig pige, voldtægtsforsøg af en 9-årig og seksuel forulempelse af en 17-årig. Et flertal af dommerne i Vestre Landsret lagde blandt andet vægt på gerningsmandens "gode danskkundskaber". Ifølge forsvareren havde det spillet afgørende ind, at den 18-årige var "så velintegreret". Procesbevillingsnævnet afviste, at dommen kunne prøves ved Højesteret, så dommen står med magt og kan danne præcedens.

To palæstinensiske brødre på 32 og 28 år slap i november for udvisning, selvom de sammen med to andre havde deltaget i et ekstremt voldsorgie mod en landsmand, der havde forelsket sig i deres lillesøster. Ofret fik blandt andet skåret sit ene øre af, knust en flaske i hovedet, blev slået, sparket og urineret på, inden han blødende blev efterladt i livsfare af sine gerningsmænd. Retten mente, det ville være i strid med Danmarks internationale forpligtelser at udvise voldsmændene, fordi de havde større tilknytning til Danmark end til Libanon.

Man kan imidlertid finde flere domme, hvor Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg har accepteret en udvisning for mindre forseelser - selvom gerningsmanden har haft størst tilknytning til opholdslandet. Disse domme er således eksempler på, at der ved danske domstole kan falde domme, der er betydeligt mildere end ved Menneskerettighedsdomstolen. 


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00