Kønsforskellene vokser: Mænd og kvinder stemmer "historisk" forskelligt

VÆLGERADFÆRD: Der var "danmarkshistorisk" stor forskel på, hvilke blokke kønnene stemte på ved det seneste folketingsvalg. Det vurderer to forskere på baggrund af nye tal.

Der var historisk stor forskel på, hvor på stemmesedlerne mænd og kvinder placerede deres krydser ved valget til Folketinget 5. juni.

Det siger professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen på baggrund af en analyse af partiernes vælgerprofiler, han har lavet for Altinget.

”Kvinder og mænd står længere fra hinanden, end de nogensinde har gjort før," siger Kasper Møller Hansen.

Ifølge analysen stemte 36,1 procent af mændene på rød blok bestående af Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet og Radikale Venstre ved folketingsvalget, mens 47 procent af kvinderne gjorde det samme.

Det er en betydeligt større forskel end i 2015, hvor 33,3 procent af mændene og 40,2 procent af kvinderne satte kryds ved de røde partier. 

Artiklen fortsætter under grafikken.

Kønnenes tilslutning til blokkene i 2015 og 2019

 

Uddannelsesniveau og dagsordener gjorde forskellen
En central del af forklaringen på, hvorfor kønnene stemmer stadig mere forskelligt, skal ifølge professoren findes i deres gennemsnitlige uddannelsesniveau.

Det er et af de parametre, der har afgørende betydning for krydsets placering, og her er der kommet større afstand mellem kønnene, siger han.  

"Forskellen mellem kønnene har aldrig været større, hvis man ser på uddannelsesniveau. De højtuddannede kvinder og lavtuddannede mænd stemmer meget forskelligt. Det har givet danmarkshistoriens største forskel på, hvor kønnene sætter deres kryds," siger Kasper Møller Hansen.

Han bakkes op af lektor og valgforsker ved Aalborg Universitet Ditte Shamshiri-Petersen. Hun mener desuden, at de dagsordener, der fyldte mest i valgkampen, herunder daginstitutioner, uddannelse, ældre og klima, kan have gjort forskellen mellem kønnene endnu større. 

"Valgkampen handlede om nogle af de temaer, hvor vi ved, at kvinderne lægger sig noget længere til venstre end mændene. Der sker selvfølgelig en vælgermobilisering, når de emner er på dagsordenen, og det kan have været med til at accelerere forskellen på, hvad kønnene stemte," siger Ditte Shamshiri-Petersen. 

Sådan stemte kvinder og mænd ved de seneste folketingsvalg 

Forrige artikel Se tallene: Sådan stemte vælgerne efter køn, alder, uddannelse og indkomst Se tallene: Sådan stemte vælgerne efter køn, alder, uddannelse og indkomst Næste artikel Snit af målinger: Venstre betaler for en måneds uroligheder Snit af målinger: Venstre betaler for en måneds uroligheder
Konservative tilbage fra dødsriget

Konservative tilbage fra dødsriget

ANALYSE: Den konservative fremgang er en kombination af målrettet strategi og rent held. Partiet var for få år siden tæt på endnu et formandsskift, og det blev diskuteret, om Konservative kunne overleve som et kommunalt parti.