Danskerne: Kommuner skal frede ældre

PRIORITERINGER: Ældreområdet skal friholdes, når kommunerne sparer. Det mener danskerne, viser en ny meningsmåling. Faktisk vil mange gerne bruge flere penge på at passe og pleje de gamle, hvis der er penge til det.
Foto: Colourbox
Lasse Lange
Når kommunerne svinger sparekniven, skal de svinge uden om de ældre.

Og bugner kommunekassen, skal der først og fremmest bruges endnu flere penge på plejehjem, sosu-assistenter og anden ældreomsorg.

Det mener danskerne, viser en meningsmåling, A&B Analyse har lavet for Altinget.dk.

Målingen kommer, få dage efter en dom fra Højesteret pustede nyt liv i debatten om kommuners forpligtelser i sparetider. Dommen slog fast, at kommuner godt må skære i hjemmehjælpen, når der skal spares.

Det skal kommunerne dog lade være med, hvis det står til danskerne, viser målingen. Og det er et godt tegn, mener SF's socialordfører, Anne Baastrup.

Der bliver mange flere ældre, men ikke flere skattepenge.

Anne Baastrup (SF)
Socialordfører

"Det er et simpelt og godt udtryk for, at vi i Danmark kærer os om vores velfærdssamfund og om de svageste og dermed de ældre," siger Anne Baastrup.

Hun vil ikke svare direkte på, om hun mener, det er muligt at friholde ældreområdet for besparelser. Men:

"Der bliver mange flere ældre, men ikke flere skattepenge," siger Anne Baastrup.

Artiklen fortsætter efter figuren.

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AupIs_r6ZJA7dFhKNVU2QnhNaXhHN3dUR1NjcHVCaXc&transpose=0&headers=1&range=A1%3AB11&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"title":"","minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},{"useFormatFromData":true}],"series":{"0":{"color":"#990000"}},"booleanRole":"certainty","title":"Hvor skal din kommune spare?","animation":{"duration":500},"backgroundColor":{"fill":"#f3f3f3"},"legend":"none","hAxis":{"useFormatFromData":false,"title":"","formatOptions":{"source":"inline","suffix":"%"},"slantedTextAngle":30,"slantedText":true,"minValue":null,"format":"0.##'%'","gridlines":{"count":"9"},"logScale":false,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},"tooltip":{},"isStacked":false,"width":450,"height":320},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":true,"chartType":"BarChart","chartName":"Chart 1"} </script>

Kilde: Meningsmåling 16.-21. maj 2013, A&B Analyse for Altinget.dk. Se præcise spørgsmål og svar nederst.

Hellere spare på biblioteker og administration
Meningsmålingen viser, at ældre er det område, danskerne nødigst vil have, at deres kommune sparer på. Kun 1,6 procent af de adspurgte mener, at deres kommune bør spare på ældreomsorgen, hvis der mangler penge i kassen. Det er lidt færre end andre kernevelfærdsområder som børn og undervisning og hjælp til socialt udsatte. Klart flest vil lukke eventuelle huller i kommunekasserne med besparelser på administration og biblioteker og kultur eller ved at sætte skatten op.

Samtidig er ældreomsorg det område, vælgerne helst vil bruge flere penge på, hvis der er råd til det. 40 procent af de adspurgte mener, at bugnende kommunekasser bør give bedre ældrepleje. På de næste pladser kommer børn og undervisning (36 procent), sundhed og forebyggelse (28 procent) og skattelettelser (20 procent).

De 1.032 adspurgte har haft mulighed for at vælge op til to svarmuligheder i meningsmålingen, der er foretaget i perioden 16.-21. maj.

Modsvar til højesteretsdom
Regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten, finder meningsmålingen "opmuntrende".

"Meningsmålingen viser, at borgerne ikke vil lade kommunerne fjerne hjemmehjælpen fra borgere, og det er er et rigtigt godt modsvar til dommen fra højesteret," siger Finn Sørensen, Enhedslistens socialordfører.

"Borgerne er slet ikke indstillet på den sparekurs, som den nuværende regering kører, og som den forrige regering også kørte," tilføjer han.

Finn Sørensen opfordrer regeringen til at droppe de stramme økonomiske rammer, kommunerne er lagt i.

"Det er helt sindssygt, at man bliver ved med at spare. Som minimum burde kommunerne have lov til at bruge de milliarder, de har brugt mindre end aftalt de senere år," siger Finn Sørensen,

Tak
Konservatives socialordfører, Benedikte Kiær, mener, at resultatet er forventeligt.

"Mange vil jo gerne sige de ældre generationer tak, så jeg forstår godt, at folk svarer sådan," siger Benedikte Kiær.

Er der råd til at friholde ældreområdet for besparelser?

"Der er færre og færre penge i samfundet, og der bliver flere og flere ældre. Det er de hårde facts. Det er en ny virkelighed. Det er ikke de glade 00'ere, hvor der bare var fremgang. I dag er demografien en anden, og det bliver kun værre. Så vi bliver pinedød nødt til at finde ud af at få pengene til at strække længere," siger Benedikte Kiær.

Enhedslistens Finn Sørensen mener ikke, at det er nødvendigt at slække på ældreomsorgen for at få pengene til at gå op.

"Det er ikke så svært. Man skal bare lave en mere solidarisk beskatning. For eksempel ved at tilbagerulle de seneste lettelser i topskatten og selskabsskatten," siger Finn Sørensen.

 <script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AupIs_r6ZJA7dFhKNVU2QnhNaXhHN3dUR1NjcHVCaXc&transpose=0&headers=1&range=A14%3AB24&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000000","fontSize":16},"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"title":"","minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},{"useFormatFromData":true}],"booleanRole":"certainty","title":"Hvordan skal bugnende kommunekasser bruges?","animation":{"duration":500},"backgroundColor":{"fill":"#f3f3f3"},"legend":"none","hAxis":{"useFormatFromData":false,"title":"","formatOptions":{"source":"inline","suffix":"%"},"slantedTextAngle":30,"slantedText":true,"minValue":null,"format":"0.##'%'","viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},"isStacked":false,"width":450,"height":320},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":true,"chartType":"BarChart","chartName":"Chart 2"} </script>

Kilde: Meningsmåling 16.-21. maj 2013, A&B Analyse for Altinget.dk. Se præcise spørgsmål og svar nederst.

Dokumentation

Spørgsmål 1
En aftale mellem kommunerne og regeringen betyder, at mange kommuner skal spare til næste år. Hvad ser du helst, at din kommune gør for at få økonomien til at hænge sammen? (maks. 2 svar)

  • Bruge færre penge på børn og undervisning
  • Bruge færre penge på ældre
  • Bruge færre penge på handicappede
  • Bruge færre penge på biblioteker og kultur
  • Bruge færre penge på sundhed og forebyggelse
  • Bruge færre penge på socialt udsatte
  • Bruge færre penge på veje og infrastruktur
  • Bruge færre penge på administration
  • Sætte skatten op
  • Ved ikke

Spørgsmål 2
Nogle kommuner har overskud i økonomien. Hvordan ser du helst, at din kommune håndterer den situation? (max 2 svar)

  • Bruge flere penge på børn og undervisning
  • Bruge flere penge på ældre
  • Bruge flere penge på handicappede
  • Bruge flere penge på biblioteker og kultur
  • Bruge flere penge på sundhed og forebyggelse
  • Bruge flere penge på socialt udsatte
  • Bruge flere penge på veje og infrastruktur
  • Bruge flere penge på administration
  • Sætte skatten ned
  • Ved ikke

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

Anne Baastrup

Fhv. MF (SF)
cand.jur. (Københavns Uni. 1976)

0:000:00