Danskerne vælger sundhed frem for datasikkerhed

SUNDHEDSDATA: Et flertal af befolkningen er villige til at lade staten centralisere og dele flere sundhedsoplysninger, også hvis det skulle øge risikoen for, at oplysningerne bliver misbrugt.
Jon David Finsen

Den her slags spørgsmål skal ikke afgøres ved en afstemning. De 56 procent, som synes at videregivelse af data er en god idé, skal selvfølgelig have lov til at indgå i et register, hvor deres oplysninger kan blive delt. Men vi skal også respektere den tredjedel, som synes, at det her er en dårlig idé, og lade dem vælge det fra.

Thomas Ploug
Medlem af Etisk Råd

Indsamlingen og udvekslingen af sundhedsoplysninger med forskningsmiljøet og medicinalindustrien bør fortsætte, selvom oplysningerne risikerer at blive misbrugt. Det mener 56 procent af de adspurgte i en meningsmåling lavet af A&B Analyse for Altinget.dk.

I Danmark er Statens Serum Institut i gang med at opbygge en national biobank, som skal registrere mere end 15 millioner biologiske prøver og formidle dem til forskningsmæssige formål - både på universiteterne og i medicinalindustrien. For at lette noget af det arbejde, har Seruminstituttet også netop afsluttet en høring om en ny bekendtgørelse for brugen af sundhedsregistre.

Derfor glæder man sig sig over resultatet af meningsmålingen i Statens Serum Institut.

Dokumentation

Det spurgte vi om:

Statens Serum Institut er i gang med at opbygge en biobank med 15 millioner prøver. Formålet er at forbedre behandlinger samt give medicinalindustrien bedre vilkår i forhold til at udvikle, sælge løsninger til udlandet. Imidlertid har der vist sig, at der er sikkerhedssprækker i systemet, som i værste fald kan give fremmede adgang til patientdata. Mener du, at risikoen for misbrug af patientdata bør føre til mindre dataindsamling, selv om det kan skade udvikling af nye lægemidler?

Ja, man bør begrænse indsamlingen af patientdata, så længe der er risiko for misbrug af oplysningerne. (36,3 %)

Nej, man bør ikke begrænse indsamlingen af patientdata. Det vigtigste er at få udviklet nye lægemidler (56,1 %)

Ved ikke (7,6 %)

Kilde: Målingen er foretaget af A&B-Analyse for Altinget.dk i perioden 29. august til 3. september blandt 1058 repræsentativt udvalgte danskere.


0:000:00