Debat

Det offentlige sætter stopper for innovation

DEBAT: Flere interne barrierer i det danske system forhindrer den velfærdsteknologiske innovation i at komme ud over rampen. Der er behov for et tættere samarbejde på tværs af hele værdikæden, så vi kan få bragt alle aktører sammen, skriver Troels Bierman Mortensen fra Welfare Tech.
Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Troels Bierman Mortensen 
Konstitueret adm. direktør, Welfare Tech

I løbet af de næste fem år investerer Danmark mere end 100 milliarder kroner i nye hospitaler.

Fælles for de nye byggerier er, at antallet af senge bliver reduceret med 20-30 procent, og antallet af medarbejdere med 10-20 procent. Samtidig ved vi, at patienterne bliver ældre, mere komplekse og generelt stiller større krav til behandlingen.

Hertil kommer stigende krav til, at den tilbudte behandling skal være baseret på nagelfast klinisk evidens, ligesom vi vil se øget forventning til, at det egentlige behandlings-outcome skal kunne dokumenteres.

Fremover er det derfor ikke nok blot at øge antallet af patienter i f.eks et diabetes-ambulatorium, som led i den løbende effektivisering af hospitalerne. Det er heller ikke nok alene at tilbyde 'best practice'-behandling. Nej, fremover skal vi kunne dokumentere effekten af det samlede behandlingstilbud, og vi skal kunne sikre og dokumentere, at denne behandling giver et optimalt behandlingsresultat hos den enkelte patient.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Velfærdssamfundets mand-på-månen-projekt
En sådan tilgang til sundhed kræver en total mobilisering af indsatsen inden for forebyggelse, behandling og pleje, på tværs af de enkelte siloer inden for det enkelte hospital, mellem hospitalerne, på tværs af kommunernes sundheds- og plejetilbud og på tværs af patientforeninger og praktiserende læger. Alt sammen med udgangspunkt i individuelle borgere med individuelle behov og individuel respons på en given behandling.

Det er i sandhed et 'mand-på-månen'-projekt for velfærdssamfundet 2.0. På samme måde som det var en udfordring da USA, i 1961 besluttede sig for at landsætte en mand på månen inden årtiet var omme.

De modsatrettede incitamentstrukturer i det offentlige bevillingssystem gør det svært for private virksomheder at udrulle nytænkende løsninger, og det offentlige system lukker viden og erfaringer inde i siloer.

Troels Bierman Mortensen
Konstitueret adm. direktør, WelfareTech

Innovation er afgørende for eksport 
Vores fælles projekt, anno 2014, har i tillæg et 'dark side of the moon'-aspekt. For uanset hvad behandlerkollektivet gør, vil projektet ikke nå i mål, hverken finansielt eller materielt, med mindre det lykkes at mobilisere borgerne til at følge og aktivt deltage i egen forebyggelse, behandling og pleje.

Skal det lykkes, er der behov for innovation. Ikke blot klinisk forskning, med henblik på udvikling af nye lægemidler og nye behandlingsmetoder. Men i særdeleshed innovation målrettet alt det, der ligger uden for den traditionelle kliniske forskning.

Alt det vi kan kalde for velfærdsteknologi, herunder hjælpemidler, medicinsk udstyr og it-løsninger, som kan sikre nye metoder og arbejdsgange for forebyggelse, behandling, pleje og i særdeleshed patientdeltagelse, på tværs af de enkelte organisationer.

Og lige som ved amerikanernes månelandingsprogram i 1960'erne, er der også hér et stort potentiale for, at innovationen vil generere teknologiske landvendinger, som kan trække en stime af nye produkter, services og løsninger med i kølvandet, der ikke kun øger sundhedsudbuddet, men også skaber vækst og eksport i de danske virksomheder.

De interne barrierer 
Desværre er der flere barrierer internt i systemet, som bremser for at få innovationen og de nye løsninger ud over rampen, som meget andet end pilotprojekter og implementering på lokale afdelinger, og som hindrer, at virksomhederne får den nødvendige erfaring og dokumentation til at kommercialisere og eksportere deres løsninger.

De modsatrettede incitamentstrukturer i det offentlige bevillingssystem gør det svært for private virksomheder at udrulle nytænkende løsninger, og det offentlige system lukker viden og erfaringer inde i siloer.

Skal vi i mål med vores mand-på-månen-projekt, og samtidig skabe vækst og eksport til Danmark, skal vi i højere grad samarbejde.

Vi skal løfte i flok 
Samarbejde på tværs af hele værdikæden, med tættere samarbejde mellem offentlige og private parter, mellem private virksomheder og mellem forskellige offentlige institutioner.

Vi skal have bragt alle aktører sammen, inden for medicin, lægemidler, udstyr, hjælpemidler, it-løsninger, hospitaler, kommuner, hjemmesygeplejersker og praktiserende læger.

Vi skal have defineret 'udfaldsrummet' for nye løsninger og modeller for, hvordan vi kan kombinere de forskellige behandlingsredskaber.

Vi skal have identificeret forskellige forretningsmodeller, og sidst men ikke mindst, skal vi have dokumenteret klinisk effekt. Første skridt er udvikling af prototyper til en enkelt afdeling eller institution, næste skridt er kommercielle løsninger til kommuner og regioner, og tredje skridt er eksport.

Welfare Tech er sat i verden for at samle kræfterne fra plejesektoren, uddannelses- og forskningsinstitutionerne, den private sektor og borgerne. Som national klynge hjælper vi med at facilitere innovation inden for sundhed og pleje. Målet er at sikre et samarbejde på tværs af alle de siloer, som i dag producerer effektive enkeltstående tilbud inden for sundhed og pleje, men som ikke kan - eller må - se på udfordringen i fremtidens sundhed og pleje.

Kun ved at løfte i flok og ved at mobilisere alle gode kræfter inden for sundhed og pleje - private, offentlige og borgere - vil det kunne lykkes.

Vi inviterer alle interesserede op til dans. Og vi har et langt balkort.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Bierman Mortensen

Adm. direktør, Datafair, bestyrelsesmedlem, Processio, bestyrelsesmedlem, Learnindev, bestyrelsesmedlem, Ludocare
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995)

0:000:00