EU trækker spændingen om dataoverførsler til Storbritannien

TILSTRÆKKELIGHED: Virksomheders dataoverførsler fra EU til UK er i limbo indtil EU-Kommissionen tager en beslutning om, hvorvidt Storbritanniens regler på området er gode nok. Kommissionen vil holde øje med, at UK ikke forringer standarder, før de indgår en aftale, siger en kilde. 

Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann
Fakta
Det kræver en tilstrækkelighedserklæring om datasikkerhed:
  • Et forslag om en erklæring fra EU-Kommissionen
  • En udtalelse fra Det Europæiske Databeskyttelsesråd
  • En godkendelse fra EU's medlemslande
  • En endelig vedtagelse af EU-Kommissionen
EU har på nuværende tidspunkt tilstrækkelighedserklæringer for følgende lande: 

Andorra, Argentina, Canada, Færøerne, Guernsey, Israel, Isle of Man, Japan, Jersey, New Zealand, Schweitz  samt Uruguay. Der forhandles med Sydkorea.


Ifølge EU og Storbritanniens samarbejdsaftale efter Brexit, skal EU snart beslutte, om unionen kan godkende de britiske regler databeskyttelse, som skal give mulighed for, at virksomheder kan sende data frem og tilbage mellem EU og Storbritannien.

Men selvom der nu snart er gået en måned siden de endelige vilkår for briternes udtræden blev forhandlet på plads, så trækker EU-Kommissionen spændingen. Ifølge aftalen skal en beslutning være taget inden et halvt år.

"Det bedste for virksomhederne havde været, at der var truffet en beslutning, da briterne trådte ud. Det kører indtil videre, men det betyder, at virksomhederne sidder og kigger på, om de skal lave om på, hvordan de udveksler data med briterne. Det kunne være rarere, hvis det var ordnet, for usikkerhed er det værste for erhvervslivet," siger Lasse Hamilton Heidemann, EU- og International Chef ved Dansk Erhverv, der dog pointerer, at den nuværende situation er bedre, end hvis dataoverførslerne helt måtte stoppe.

0:000:00