Kommentar af 
Niels Tanderup Kristensen

Krigen i Ukraine understreger vigtigheden af den digitale slagmark

Ukraines hær taber tilsyneladende terræn i disse dage i det østlige Ukraine. Men på én front har der været en betydelig fremgang for Ukraine, som med succes har udkæmpet en krig online og skubbet til den måde, hvorpå krige udkæmpes, opleves og rapporteres, skriver Niels Tanderup.

"På mange måder har krigen i Ukraine vist, hvordan den teknologiske æra, vi befinder os i, ændrer på vores klassiske opfattelse af militær styrke. Eller hvordan brugen af kommunikationsteknologi kan forskubbe magtforholdet," skriver Niels Tanderup.
"På mange måder har krigen i Ukraine vist, hvordan den teknologiske æra, vi befinder os i, ændrer på vores klassiske opfattelse af militær styrke. Eller hvordan brugen af kommunikationsteknologi kan forskubbe magtforholdet," skriver Niels Tanderup.Foto: Handout/AFP/Ritzau Scanpix
Niels Tanderup Kristensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ukraine har med succes brugt teknologi og digitalisering i sin krigsførelse.

Landet har rekrutteret tusindvis af frivillige borgere og udnyttet deres it-talenter i bestræbelserne på at underminere russiske informationskampagner og samtidig fokuseret på at indsamle så meget data om fjenden som muligt. Ukraine har styrket sin internationale støtte gennem onlinekampagner og -møder og fået teknologivirksomheder til at blokere tjenester i Rusland.

Det har produceret en række kampagner på sociale medier, særligt videoer med præsident Volodymyr Zelenskyj, der har forenet og løftet ukrainernes moral og vestens støtte.

Brugen af ​​sociale medier har været en blanding af standard krigspropaganda med fortællinger om heltemod og politiske taler med tråde til tidligere krige, forfattere, digtere og statsmænd.

Historier, der spænder over det mytiske spøgelse fra Kiev, som angiveligt var en jagerpilot, der ødelagde en række russiske mål, til videoer af almindelige civile mål, der bliver bombet, hvor vi ser folk flygte eller gemme sig, mens fragmenter regner ned over dem, til Zelenskyjs verbale angreb på konstruktionen af vores nuværende multilaterale samarbejde i EU, Nato og FN og den manglende våbenstøtte.

I lyset af Putins krig i Ukraine tror jeg, at mange for alvor har fået øjnene op for, hvor vigtigt det er at føre krig på den digitale slagmark.

Ikke at det er noget nyt, at kommunikation betyder voldsomt meget i krig, men at de digitale platforme gør os i stand til at få informationer hurtigere og i langt større omfang. Både, hvad angår cyber warfare, men særligt den daglige kommunikation til det almindelige menneske.

Brugen af digitale værktøjer er i høj grad også det, der bragte meget af verden på Ukraines side 

Niels Tanderup

Jeg husker tydeligt, da "Komiske Ali" stod på et hustag i Baghdad og fortalte, hvordan de irakiske styrker holdt USA væk fra byen, mens man tydeligt i baggrunden kunne se amerikanske styrker rykke ind i byen.

Dengang var kommunikationen primært i trykte medier og flow tv. Sendefladen var mere kontrolleret og filtreret af redaktører. Det har ændret sig markant de seneste 20 år.

På mange måder har krigen i Ukraine vist, hvordan den teknologiske æra, som vi befinder os i, ændrer på vores klassiske opfattelse af militær styrke. Eller hvordan brugen af kommunikationsteknologi kan forskubbe magtforholdet.

Med risiko for at ende i en kliche kommer jeg til at tænke på Goliat. Den filistæiske kæmpe, der bliver slået ihjel med en enkelt sten fra en slynge sendt afsted af hyrdedrengen David, som senere bliver konge af Israel.

Goliat, som symboliserer den materialle overmagt hos Rusland, og så David, der symboliserer Ukraine, der med sociale medier formår at slynge bites efter russerne og bringe dem i knæ på den digitale slagmark.

Zelenskyj selv er en inspirerende skikkelse for mange ukrainere og for folk i udlandet. Han er trådt helt naturligt ind i rollen som "David". Godt hjulpet på vej af sin baggrund som skuespiller og komiker og evnen til at tale i oneliners, der straks går viralt. "The fight is here; I need ammunition, not a ride" udtalte han, da amerikanerne i starten af krigen tilbød at få ham ud af Kiev.

Historierne kommer også fra almindelige borgere og deles med verden på sociale medier. Tidligt i krigen var der en gammel kvinde, som kom hen til en russisk soldat og bad ham tage solsikkefrø i lommen, så når han døde på ukrainsk jord, ville der i det mindste gro blomster.

Alle disse øjeblikke bliver fanget på kamera og straks sendt jorden rundt. Men meget af dette sker, fordi den ukrainske regering dels har dygtige tekonologikyndige repræsentanter og medarbejdere, dels fordi de vidste, at den digitale kanal var en væsentlig faktor i krigen. Til at vise virkeligheden og til at vinde den kommunikative diskurs.

Læs også

En af de måder, hvorpå den ukrainske regering har været meget effektiv, er at tilpasse sig de medier, der bruges i vesten.

I Ukraine bruger man eksempelvis ikke Twitter så meget, som vi gør i den vestlige verden. Men fordi folk i USA og i Vesteuropa er besat af Twitter, besluttede Ukraines regering at være på hele tiden. De sørgede for, at alt, hvad de normalt ville udgive gennem andre kanaler, også er på denne applikation for at nå deres målgruppe.

Så de har virkelig været dygtige til at samle alle disse eksempler på modstand, på modstandskraft, på heltemod, på politiske standpunkter og sende ud på så mange forskellige platforme som muligt.  

Brugen af digitale værktøjer er i høj grad også det, der bragte meget af verden på Ukraines side. Særligt når Zelinskyj filmer sig selv med sin smartphone til dig og mig og til verdens ledere og til forskellige parlamenter på Zoom eller lignende, inklusiv det danske Folketing.

Han gør alt, hvad han kan. for at få budskaberne ud. Men stilen, som han gør det på, er meget effektiv og banebrydende. Det er bidende. Det er på video. Han har sin olivenfarvede tshirt på. Han har ikke jakkesæt på. Han er i Kievs gader. Han er i frontlinjen.

Et andet vigtigt element er, at russerne også er effektive til desinformation. Og en af ​​de ting, som Ukraine har gjort, er at tage luften ud af denne desinformation, ikke bare afvise den, men komme den i forkøbet.

Så da vi for eksempel hørte rygter om, at Zelenskyj var flygtet i de første dage af krigen, satte de ham straks foran et kamera for at vise, at han var i live og i Ukraine.

I et andet tilfælde advarede de folk på forhånd om, at der ville være rygter om, at ukrainske soldater nedlagde våbnene og overgav sig til Rusland. Og selv før Rusland var i stand til køre deres megafon af desinformation i stilling, før den kunne slå rod, advarede de folk om det. I stedet for at prøve at faktatjekke det og være reaktive endte de med at afbøde det på forhånd.

Krigen i Ukrianie har således på mange måder transformeret den måde, hvorpå krige også udkæmpes. Det er et felt, hvis betydning er stigende og som har en betydelig indvirkning på alle aspekter af nutidig politik, samfund og kultur. Og hvor vinderen ikke nødvendigvis har den største rustning, men forstår at udnytte den digitale slagmark.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Tanderup Kristensen

Direktør for global affairs, cBrain
kandidat i statskundskab (Aarhus Uni., 2003), kommunikation (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2008)

0:000:00