Lidegaard om verden efter covid-19: Overvågningen er her for at blive

INTERVIEW: Reaktionen på covid-19 har været national, og efter krisen ser alt anderledes ud. Altinget har talt med historiker Bo Lidegaard, der forudser øget brug af overvågning og en ændret retning for Europa.

”Det kan du sgu godt skrive. Det er ikke nogen velbevaret hemmelighed: Interviewet fandt sted fra sottesengen.” Bo Lidegaard har været på nippet til at aflyse vores interview. Han er ramt af covid-19. Regner han med; han er ikke blevet testet. Men han er ved at komme sig, så nu gør vi det alligevel. 

Resten af verden er på den anden side bestemt ikke ved at komme sig. Smitten breder sig, folk dør i tusindvis, og verdensøkonomien er i frit fald. 

Undervejs er verdens akilleshæl blevet blottet: en ubeskyttet og hidtil upåagtet forbindelse mellem global sundhed og global økonomi. Med ét har vi opdaget, at et af de mest brugte politiske begreber – globalisering – ikke bare er et glat systemord, men rå virkelighed. Et konkret netværk, der knytter det ene menneske sammen med det andet, kloden rundt – oprindeligt skabt for at forøge pengenes og produkternes cirkulation og dermed alles velstand. Nu også afsløret som en infrastruktur for dødbringende mikroorganismer, der bruger mennesket som instrument for deres egen overlevelse.  

Login