Puljer og partnerskaber: Velfærdsteknologi i Aarhus

PULJER: Der er nye penge til velfærdsteknologi i Aarhus Kommune og håndtering af børn og unge med kronisk somatisk sygdom.
Altinget.dk giver hver uge overblik over aktuelle puljer og partnerskaber med fokus på velfærdsteknologi.
Altinget.dk giver hver uge overblik over aktuelle puljer og partnerskaber med fokus på velfærdsteknologi. Foto: Colourbox
Maria Bierbaum Oehlenschläger

Velfærdsteknologi i Aarhus Kommune: Medarbejdere og borgere kan i samarbejde med Aarhus Kommune søge om tilskud til at gennemføre innovative idéer og initiativer, der bidrager til at løse de største kommunale velfærdsudfordringer.

Blandt de strategiske temaer for puljen er velfærdsteknologi. 

Byrådet i Aarhus har afsat 40 millioner kroner om året til innovation. Pengene skal bruges til at løse de største kommunale velfærdsudfordringer, så samarbejde og tværgående fagligheder kommer mest muligt i spil.

Alle kan søge puljen - både interne og eksterne interessenter. Alle ansøgninger skal dog være skrevet under af en leder eller chef i Aarhus Kommune med budgetansvar.

Byrådet i Aarhus har udvalgt syv strategiske temaer for udviklingen og udbredelsen af innovationsinitiativerne. Ud over velfærdsteknologi er det muligt at søge støtte til projekter inden for inklusion og medborgerskab, digitalisering, mobilitet, innovationskultur, sundhed og sygefravær.

De 40 millioner kroner er fordelt på to puljer:

  • 30 millioner kroner til fælles tværgående indsatser, der skal sikre, innovation og modernisering af kommunens drift inden for udvalgte områder.
  • 10 millioner kroner til lokale indsatser i magistratsafdelingerne, som magistratsafdelingerne har frie hænder til at udmønte lokalt.

Initiativerne skal bidrage til, at Aarhus Kommune bliver i stand til at løse dens opgaver smartere og mere effektivt. 

Hovedkriteriet for de tværgående innovationsinitiativer er, at de på længere sigt skal give en økonomisk gevinst. Den økonomiske gevinst indgår derfor i bedømmelsen af hvert enkelt projekt.

Der kan søges om tilskud på 200.000 kroner eller derover.

 Der kan søges om ét beløb til udbetaling på en gang, eller der kan søges om ét beløb til udbetaling over en årrække.

Ansøgningsfrist: 2. april og 23. september 2013.

Yderligere oplysninger: Innovation i Aarhus


Børn og unge med kronisk somatisk sygdom: Kommuner kan i samarbejde med regioner ansøge om midler til projekter med fokus på børn og unge med kronisk somatisk sygdom via en ny satspulje.

En undersøgelse, som Rambøll udførte for Sundhedsstyrelsen i december 2012, har vist, at risikoen for at få en langvarig eller kronisk sygdom er større for børn af forældre med en lav uddannelse, lav indkomst eller uden beskæftigelse end for børn af forældre i beskæftigelse, med høj uddannelse eller høj indkomst. Samtidig viser undersøgelsen, at forældre i en udsat position håndterer deres børns kroniske sygdom anderledes end andre forældre.

Satspuljen om lighed i håndteringen af børn og unge med kronisk somatisk sygdom skal bidrage til at sikre, at alle børn og unge med kronisk somatisk sygdom bliver opsporet tidligt og tilbudt den bedst mulig behandling og opfølgning, uafhængigt af deres familiens socio-økonomiske forhold. Samtidig skal indsatsen støtte barnets og familiens trivsel.

Formålet med puljen er at udvikle og afprøve metoder til: 

  • at fremme tidlig opsporing af kronisk somatisk sygdom blandt børn og unge
  • tidlig afklaring af barnets og familiens behov for støtte af både medicinsk og psykosocial karakter
  • at optimere sammenhængende tværfaglig og tværsektoriel behandlings- og opfølgningsindsats, der omfatter sundheds- og socialområdet samt skoler og daginstitutioner
  • at sikre, at forældre og barn kontinuerligt modtager støtte, der øger deres kompetencer til at mestre forløbet.

Målgruppen for kommunernes indsats er børn og unge i alderen 0-15 år med en kronisk somatisk sygdom og deres forældre. Indsatsen skal især støtte børn og unge, som på grund af familiens generelle psykosociale- og/eller økonomiske situation, kan være i risiko for uhensigtsmæssig håndtering af den kroniske sygdom.

Regeringen og satspuljepartierne har som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet 2012-2015 afsat i alt 12 millioner kroner til satspuljen om lighed i håndteringen af børn og unge med kronisk somatisk sygdom. Heraf udmøntes 10.450.000 kroner i perioden 2013-2016.

Ansøgningsfrist: 13. maj 2013 kl. 12.00.

Yderligere oplysninger: Sundhedsstyrelsen.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00