Debat

Radikale til justitsministeren: At overvågning skaber frihed er noget vrøvl

DEBAT: Justitsminister Nick Hækkerup laver en fejlslutning, når han sammenkæder overvågning, tryghed og frihed. Overvågning kan omgås med kasketter og hættetrøjer, og derfor skaber det derimod falsk tryghed, skriver Kristian Hegaard (R).

Vi får ikke frihed ved at give tab på frihed, skriver Kristian Hegaard (R).
Vi får ikke frihed ved at give tab på frihed, skriver Kristian Hegaard (R).Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristian Hegaard (RV)
Retsordfører

"Overvågning skaber tryghed. Tryghed skaber frihed. Ergo skaber overvågning frihed."

Sådan lød det fra justitsminister Nick Hækkerup for nyligt i en debat i Folketingssalen om overvågning. Et velkendt forsøg på en logisk sammenslutning – rettere fejlslutning, som ikke rigtig holder i virkeligheden, men som lyder godt.

Overvågning giver ikke frihed
Vi kender bedst fremgangsmåden fra Erasmus Montanus.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Klassikeren af Ludvig Holberg fra 1723. Den lærde og unge Rasmus Berg er taget til København for at studere. Han har skiftet navn til Erasmus Montanus og er blevet så klog, at han har lært at argumentere.

Da han kommer hjem, får han sagt: "En sten kan ikke flyve. Morlille kan ikke flyve. Ergo er morlille en sten."

Det er blevet et eksempel på en såkaldt logisk fejlslutning. Det bruges i dag i videnskaben som et eksempel på, hvordan man ikke kan anvende logiske fremgangsmåder.

Præmissen om, at endnu flere end de nuværende 1,5 millioner kameraer skulle give endnu mere frihed, det er at trække den for langt.

Kristian Hegaard (RV)
Retsordfører

For heldigvis er vi kommet videre siden lommefilosofien fra 1700-tallet i Erasmus Montanus.

Selvfølgelig er morlille ikke en sten, og overvågning skaber ikke frihed. Vi får ikke frihed ved at give tab på frihed.

Mest mulig overvågning giver i sagens natur ikke mest mulig frihed. Kameraer ved hvert eneste gadehjørne gør dig ikke fri, men lader kamera opdage, at du synger falsk eller piller bussemænd.

Fejlslutning nedbrydes af sund fornuft
Jeg tvivler ikke på, at justitsministeren har ment det i bedste hensigt. For vi er jo alle optaget af det samme grundsynspunkt, nemlig at bekæmpe kriminalitet og skabe tryghed.

Og vores samfundskontrakt er helt grundlæggende bygget op om, at vi afgiver en lille smule frihed gennem lovgivning, regler og lignende, da det skaber et samfund med frihed.

Men da ministeren anvendte sin argumentation i Folketingssalen skete det samme, som da Erasmus Montanus møder sin bror Jacob.

Den logiske fejlslutning brydes ned af den sunde fornuft. For der er også en grænse for den afgivelse af frihed. Præmissen om, at endnu flere end de nuværende 1,5 millioner kameraer skulle give endnu mere frihed, det er at trække den for langt.

Med så mange kameraer er kameraovervågning mere en automatreaktion på ny kriminalitet, et forsøg på at vise sig som handlekraftig sherif end noget andet. Det øger ikke friheden. Tværtimod.

Falsk tryghed skaber ikke frihed
Eksperter har været ude at sige, at kameraovervågning ikke er løsningen på den nye slags kriminalitet som eksplosioner og bandekriminalitet.

Den massive masseovervågning, som vi kender det fra England, har ikke været en løsning på deres bandekriminalitet, som stadig er i stigning.

Læs også

Hvorfor skulle det så være en løsning i Danmark? Det er nemt at omgå overvågning med hættetrøjer og kasketter. Derved er overvågning som løsning blot reduceret til falsk tryghed.

Hermed ryger den logiske fejlslutning også. Overvågning skaber falsk tryghed.

Men falsk tryghed skaber vel ikke frihed? Det tror jeg også Erasmus Montanus ville være enig i.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00