Debat

SF: Vi skal tage driftsoverdragelsen af MitID alvorligt

MitID er kritisk digital infrastruktur, og derfor skal politikerne udvise rettidig omhu i en kommende driftsoverdragelse af IT-løsningen, skriver Peter Westermann (SF).

Udmeldingen fra Nexi om salget af driftskontrakten for NemID og MitID aktualiserer, at der kan være behov for igen at knytte ejerskabet over vores fælles infrastruktur tættere til Danmark, skriver Peter Westermann (SF).
Udmeldingen fra Nexi om salget af driftskontrakten for NemID og MitID aktualiserer, at der kan være behov for igen at knytte ejerskabet over vores fælles infrastruktur tættere til Danmark, skriver Peter Westermann (SF).Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Peter Westermann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er ikke meget, der har lige så stor praktisk og sikkerhedsmæssig betydning, som vores fælles IT-løsninger, hvoriblandt de digitale signaturer MitID og NemID står helt centralt. 

Disse løsninger har givet os utrolige fordele i forhold til let at kunne interagere med det offentlige og få vores hverdag til at hænge meget lettere sammen. Helt fra dagligdagens indlogning hos el-leverandør eller netbank til underskrivelse af kontrakter ved eksempelvis lejekontrakter eller boligkøb. 

Konstruktionen med de digitale signaturer har vist sig at fungere rigtig godt. Staten, kommuner og regioner ejer i dag MitID i et partnerskab med pengeinstitutternes forening, FinansDanmark, som også deler regningen.  

Overdragelsen af MitID kan skabe usikkerhed 
Temadebat

Bør staten være ansvarlig for vores digitale infrastruktur?

Nets' udmelding om, at de vil sælge deres driftskontrakt for både NemID og MitID, fik en sikkerhedsekspert til at påtale en mulig sikkerhedsrisiko ved en overdragelse af driftsansvaret. 

Derfor har Altinget inviteret politikere, aktører og eksperter til at debattere, om staten generelt bør eje, drive, udvikle og finansiere mere digital infrastruktur, og om der tages tilstrækkelig højde for risikovurderinger i outsourcing af digitale løsninger.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende det til debatansvarlig Emma Brink på [email protected] eller til Altingets debatredaktion på [email protected].

MitID drives på en 10-årig kontrakt af den private virksomhed Nets (en del af italienske Nexi Group) frem til 2031. Der kan være rigtig mange fordele ved at lade private virksomheder stå for driften, men vi ser også nu nogle af udfordringerne, da Nexi Group vil sælge MitID og NemID, da selskabet mener, at det er for dyrt at udvikle på løsningerne. 

Det kan potentielt skabe usikkerhed om tjenesterne. Vil de blive vedligeholdt og udviklet i tilstrækkelig grad nu, hvor de nuværende udviklere har truffet en beslutning om at skille sig af med dem? Og hvem er de potentielle købere?  

Selv hvis de nye købere ikke direkte er firmaer fra Kina eller nogle af de andre diktaturer, som vi generelt er skeptiske i forhold til at lade få ejerskab over vores infrastruktur, så kan der være potentielle tråde til Kina.  

Det er i sådan nogle tilfælde, at det er vigtigt, at vi politikere udviser rettidig omhu. Udmeldingen fra Nexi aktualiserer, at der kan være behov for igen at knytte ejerskabet over vores fælles infrastruktur tættere til Danmark.  

Vi bør stadig kunne udlicitere til private IT-virksomheder 

Vi står i en anden sikkerhedsmæssig situation nu, end da NemID og MitID blev udtænkt, udviklet og taget i brug. For SF er det helt centralt, at det selvfølgeligt er de offentlige myndigheder i Danmark, der ejer løsninger, der er så kritiske for, at vores samfund kan fungere. Det er slet ikke til diskussion. 

Vi skal stadig kunne trække på de gode kræfter og kompetencer i private IT-firmer i forhold til udvikling og drift, men vi er nødt til at have en diskussion om, hvorvidt vi skal trække den opgave lidt tættere på, end den er i dag. 

Peter Westermann (S)
Regionsrådsmedlem, Region Nordsjælland, folketingskandidat

Vi kan med fordel starte næste valgperiode med en drøftelse af, hvorvidt vi har taget de rette forholdsregler i forhold til vores digitale løsninger.  

Vi bør have en grundig gennemgang af de risici, der er ved et potentielt nyt ejerskab og et generelt billede på de farer, vi står overfor.  

Det er vigtigt, at vi får sikret både ro, sikkerhed og tryghed omkring ejerskab, drift og udvikling af særligt MitID. Her bør vi undersøge alle mulige veje.  

Vi skal også være klar til, at det offentlige kan overtage driften i en periode, hvis vi kommer til at stå i en kritisk situation, men det må ikke være planen, at den danske stat på sigt skal både eje, drive og udvikle MitID.  

Her skal vi stadig kunne trække på de gode kræfter og kompetencer i private IT-firmer i forhold til udvikling og drift, men vi er nødt til at have en diskussion om, hvorvidt vi skal trække den opgave lidt tættere på, end den er i dag. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Westermann

Regionsrådsmedlem (SF), Region Hovedstaden, højskolelærer, Grundtvigs Højskole
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00