Debat

Nets: En køber af MitID-driften skal selvfølgelig leve op til statens sikkerhedskrav

Nets sælger driftskontrakten af NemID og MitID videre for at fokusere på udbredelsen af digitale betalinger i Europa. En potentiel køber skal selvfølgelig leve op til kvalitets- og sikkerhedskrav og i sidste ende godkendes af den danske stat, skriver Peter Stark

Nets’ ansvar og forpligtelse til fremover at drive og udvikle MitID til vores kunders og det danske samfunds fulde tilfredshed ligger fuldstændig fast, indtil en eventuel godkendelse af og overdragelse til en ny køber er gået igennem, skriver Peter James Stark.
Nets’ ansvar og forpligtelse til fremover at drive og udvikle MitID til vores kunders og det danske samfunds fulde tilfredshed ligger fuldstændig fast, indtil en eventuel godkendelse af og overdragelse til en ny køber er gået igennem, skriver Peter James Stark.Foto: Nets Danmark A/S
Peter James Stark
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Digitaliseringen har gjort det lettere at være borger og drive virksomhed i Danmark. I dag opretter vi enkelt nye virksomheder på nettet, skriver vores børn op til daginstitutioner, tjekker svar på blodprøver, læser vores elektroniske post og foretager sikre betalinger fra sofaen.  

Det er en udvikling, der har gjort Danmark til et af verdens mest digitaliserede lande, og som giver topplaceringer hos eksempelvis EU og FN. Vi er dermed et digitalt foregangsland med stor digital parathed både i virksomhederne og i befolkningen.  

Det er en udvikling, som Nets har bidraget til gennem vores forskellige digitale løsninger inden for betalinger og elektronisk identifikation (eID). 

Temadebat

Bør staten være ansvarlig for vores digitale infrastruktur?

Nets' udmelding om, at de vil sælge deres driftskontrakt for både NemID og MitID, fik en sikkerhedsekspert til at påtale en mulig sikkerhedsrisiko ved en overdragelse af driftsansvaret. 

Derfor har Altinget inviteret politikere, aktører og eksperter til at debattere, om staten generelt bør eje, drive, udvikle og finansiere mere digital infrastruktur, og om der tages tilstrækkelig højde for risikovurderinger i outsourcing af digitale løsninger.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende det til debatansvarlig Emma Brink på [email protected] eller til Altingets debatredaktion på [email protected].

Vi oplever i disse år en stærkt stigende international interesse for netop eID-løsninger efter nordisk forbillede – ikke mindst efter flere år med en pandemi, hvor de mest digitaliserede samfund er kommet bedst igennem krisen og hurtigst på fode igen.  

Nets’ ansvar ligger fast indtil en eventuel overdragelse 

Gennem udviklingen af først NemID og siden MitID, der bygger på de nyeste internationale standarder, har vi skabt et solidt erfaringsgrundlag på eID-området. Det giver et stærkt afsæt for at kunne udbrede lignende løsninger til resten af Europa.  

At forløse dette potentiale vil imidlertid kræve betydelige investeringer og ressourcer og blive på bekostning af vores muligheder for at realisere Nets’ mission om at vinde det europæiske marked for digitale betalingsydelser.  

Derfor afsøger vi nu, om vi kan finde den rette køber, som bedre end os vil kunne videreføre og udvikle vores eID-forretning, og som samtidig forstår og respekterer det ansvar overfor kunder og samfund, der følger med.  

Dog er det vigtigt at fremhæve, at Nets’ ansvar og forpligtelse til fremover at drive og udvikle MitID til vores kunders og det danske samfunds fulde tilfredshed ligger fuldstændig fast. Og det vil det uændret gøre, indtil vi eventuelt har fundet og opnået den nødvendige godkendelse af en ny køber og har overdraget kontrakterne og det fulde ansvar til den nye ejer.  

Danmark er, som en lille åben økonomi, afhængig af udenlandske markeder og global samhandel, og vores evne til at tiltrække udenlandske investeringer er afgørende for Danmarks vækst, produktivitet og konkurrenceevne.

Peter James Stark
Chef for public affairs i Europa, Nets

En køber skal leve op til kvalitets- og sikkerhedskrav 

Nets er meget opmærksom på den vigtige rolle, som NemID og MitID spiller i det danske samfund, og vi vil naturligvis kun sælge til en køber, der lever op til de kvalitetsforventninger og sikkerhedsmæssige krav, som den danske stat med rette stiller til en leverandør af national digital infrastruktur.  

Derfor vil vi i tæt gensidig forståelse med vores kunde – som netop er den danske stat repræsenteret ved Digitaliseringsstyrelsen og de danske banker repræsenteret ved Finans Danmark – reelt kun overveje at sælge til virksomheder, som lever op til disse krav og standarder. 

Både direkte og indirekte ejerskab af en virksomhed vil naturligvis indgå i en vurdering af egnethed. Det er samtidig vigtigt at fastslå, at Danmark allerede har vedtaget lovgivning om investeringsscreening på baggrund af EU-regler, hvor det i sidste ende er regeringens beslutning, hvorvidt en fremtidig ejer af kritisk infrastruktur kan godkendes eller ej. 

Læs også

Danmark er, som en lille åben økonomi, afhængig af udenlandske markeder og global samhandel, og vores evne til at tiltrække udenlandske investeringer er afgørende for Danmarks vækst, produktivitet og konkurrenceevne.  

I Nets er vi overbevist om, at vi med den nødvendig støtte og opbakning fra vores kunde, bankerne i Danmark og den danske stat, vil lykkes med at finde den rette køber, som kan videreføre danskernes eID-løsninger, som forstår og respekterer de krav, der følger med, og som bedre end vi selv vil kunne drive og udvikle denne vigtige nationale digitale infrastruktur til danskernes fortsatte glæde og tilfredshed. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter James Stark

Chef for public affairs Europa, Nets Group
cand.scient.pol (Aarhus Uni. 2005)

0:000:00