Støttepartier vil have minister på banen i Koda-YouTube-strid

HÅRDKNUDE: Kulturministeren bør invitere Koda og YouTube til forhandlinger for at løse verserende strid om artistbetaling. Det mener RV, SF og Alternativet. K-ordfører er uenig.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Jeppe Maagaard Holm

Kulturminister Joy Mogensen (S) bør invitere Koda og Google til forhandlinger om, hvor meget danske musikere skal betales for deres indhold på videotjenesten YouTube.

Sådan lyder opfordringen fra Radikale Venstres medieordfører, Jens Rohde, efter at Google i weekenden fjernede al dansk musik fra YouTube, som reaktion på at Google og Koda ikke kunne nå til enighed om rammerne for den nuværende aftale.

"Jeg så helst, at det slet ikke var nødvendigt at blande sig fra politisk hånd. Men når en kommerciel udbyder i den grad bruger bøllemetoder og udnytter sin monopollignende status, kan vi blive nødt til at gribe ind," siger Jens Rohde.

Dokumentation

Sagen kort
Lige nu forhandler Koda i regi af det nordiske selskab Polaris med Google om en ny fællesnordisk aftale, om hvor meget danske musikere skal betales for visninger af deres musik på Googles videotjeneste YouTube.  Den nye aftale skal erstatte de finske, norske og danske komponist- og sangskriverselskabers lokale aftaler  

I april i år udløb den danske lokalaftale mellem Google og Koda. Aftalen er siden da blevet midlertidigt forlænget, mens forhandlingerne har stået på. I sidste uge valgte Google at fjerne dansk musik fra YouTube, da Koda og Google ikke kunne nå til enighed om rammerne for den nuværende aftale.  

Ifølge Koda vil Google sænke betalingen til danske musikere med 70 procent i forhold til den nuværende aftale, hvilket Koda ikke vil acceptere. 

Google mener derimod, at Koda med den nuværende aftale kræver for mange penge for det danske indhold i forhold til, hvad tjenesten betaler andre brugere.

Polaris forhandlinger med Google om en ny fællesnordisk aftale fortsætter for ”fuld damp”, fortæller Kodas mediedirektør, Kaare Struve, til Altinget.

Men Koda og Google er ikke kommet tættere på hinanden i forhold til striden om den nuværende aftale, som har ført til, at Google har fjernet dansk musik fra YouTube, fortæller Kaare Struve.  


Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00