Debat

Borgmester: Kig fremad og ikke tilbage, når uddannelser skal flyttes ud

DEBAT: Bedre balance handler i høj grad om decentrale uddannelser. For eksempel kunne man flytte uddannelsen af fængselsfunktionærer til Falster, så den er tæt på det nye Storstrøm Fængsel, skriver borgmester John Brædder.

Det er lettere at finde en egnet studiebolig uden for storbyerne, skriver Guldborgsunds borgmester, John Brædder. 
Det er lettere at finde en egnet studiebolig uden for storbyerne, skriver Guldborgsunds borgmester, John Brædder. 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af John Brædder (Guldborgsundlisten)
Borgmester, Guldborgsund Kommune

Et Danmark i balance handler ikke kun om arbejdspladser. Det handler i lige så vidt omfang om uddannelser og uddannelsesmuligheder. Når ca. 65.000 unge om få uger har første dag på deres nye studie, så vil det for 75 procents vedkommende foregå i en af landets fire største byer, København, Odense, Aalborg eller Aarhus.

Det er da temmelig skævt og i hvert fald ikke befordrende for at skabe et Danmark, der balancerer bedre.

Det er nemlig ikke kun skævt på grund af det åbenlyse problem, at de unge rykker væk fra provinsen og mod de store byer, hvor de ofte bliver boende efter endt uddannelse.

Fakta
Bland dig gerne  i debatten.
Skriv til [email protected]

Det er også skævt, fordi de unge ville have en lang række fordele ved at uddanne sig i provinsen.

Faktisk muligt at finde bolig uden for storbyerne
For at starte med det sidste: Ofte bliver man boende på den egn, hvor man har uddannet sig. I de store byer er det en omkostningsfuld fornøjelse at finde et sted at bo, mens man, hvis man bosætter sig i en kommune som Guldborgsund, får rigtig mange kvadratmeter for sine penge.

Vi ved, at rekrutteringsudfordringen bliver massiv i provinskommunerne i de kommende år.

John Brædder (G)
Borgmester, Guldborgsund Kommune

Og så til det andet, der er skævt: I København og Aarhus hører vi år efter år om unge, der sover på sofaer, i telte og benytter andre alternative former for beboelse langt inde i deres studietid. Det giver ikke nogen god start på en ny uddannelse, som ellers i forvejen kan være noget af en mundfuld.

Til sammenligning har vi i Guldborgsund Kommune lavet en tag-over-hovedet-garanti til vores studerende. Kan man som studerende ikke selv finde sted at bo, så hjælper vi dem med det. Så kan de få en rolig studiestart og koncentrere sig om studiet og ikke om, hvor natten skal tilbringes.

Flere har allerede henvendt sig for at høre om muligheden for at få hjælp, og det er ret tydeligt at høre, at det beroliger dem, at de er sikret et sted at bo.

Placér uddannelser uden for de største byer
Med regeringens ti nye uddannelsesstationer rundt om i landet fik vi i Nykøbing Falster uddannelsen som produktionsteknolog. Det er jeg rigtig glad for.

Men jeg må også hejse flaget for, at man kigger endnu mere ud i landet, når man placerer uddannelser – både fordi det vil give de studerende rigtig gode forhold, mens de studerer, men også fordi det på sigt kan være med til at sikre arbejdskraft i hele Danmark.

Et helt konkret eksempel er det topmoderne superfængsel Storstrøm Fængsel, der blev indviet i oktober 2017. Det ville da give rigtig god mening, at man flyttede uddannelsen af fængselsfunktionærer til Falster, så den er tæt på et af de store praktiksteder og arbejdspladser.

Det er blot et eksempel på, at man med fordel kunne kigge på de lokale forhold, arbejdskraftbehov og jobmuligheder, når der placeres uddannelser og uddannelsesinstitutioner. Vi ved, at rekrutteringsudfordringen bliver massiv i provinskommunerne i de kommende år inden for en række brancher. Guldborgsund Kommune er ingen undtagelse.

Uddannelser påvirker beskæftigelsen lokalt
Derfor kunne jeg godt ønske mig, at man kigger fremad og ikke tilbage, når man vælger, hvor uddannelserne skal ligge. Vi har tidligere haft store problemer med ledighed hos os. Det har vi ikke længere. Vi har til gengæld et meget stort behov for kvalificeret arbejdskraft, og dermed er der rigtig gode jobchancer hos os.

Hvad med at kigge på det, når der fremover planlægges uddannelsesudflytninger, for så kan vi slå to fluer med et smæk. De studerede får et godt sted at bo, mens de studerer, og kan de ikke finde et sted selv, så hjælper vi dem med det.

Oven i det så har de rigtig gode jobchancer, når de er færdige med deres uddannelse. Det er værd at overveje, når der næste gang placeres uddannelser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Brædder

Byrådsmedlem, Guldborgsund (G), formand for Foreningen af lokallister, gårdejer, formand Guldborgsund håndbold.
Agraøkonom (Næsgaard Agerbrugsskole)

0:000:00