Professor om Elbæks grønne superministerium: Langt mere radikalt end Aukens "miljøimperium"

INTERVIEW: Alternativets regeringsplaner provokerer. Men der er noget forfriskende og prisværdigt over at udfordre vanetænkningen, mener professor og ekspert i offentlig forvaltning Lotte Jensen.

Svend Auken var en stærk miljøminister, som kunne skærme sit område, så det kunne vokse i fred. Uffe Elbæk er mere radikal og ønsker, at et nyt, grønt superministerium skal være den koordinerende muskel i regeringen. Her ses Elbæk ved Alternativets sommergruppemøde, hvor partiets regeringsplan blev præsenteret.
Svend Auken var en stærk miljøminister, som kunne skærme sit område, så det kunne vokse i fred. Uffe Elbæk er mere radikal og ønsker, at et nyt, grønt superministerium skal være den koordinerende muskel i regeringen. Her ses Elbæk ved Alternativets sommergruppemøde, hvor partiets regeringsplan blev præsenteret.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Alternativets forslag sætter magtens arkitektur til diskussion i en tid, hvor flere ministerier har styringsproblemer, og det er naturligvis irriterende. Men det er ikke nogen unødvendig diskussion.

Lotte Jensen
Professor i offentlig forvaltning og institutleder ved CBS

Der er væsensforskel på at være en, som vil beskytte en dagsorden, og så det at være den koordinerende muskel i en regering.

Lotte Jensen
Professor i offentlig forvaltning og institutleder ved CBS

Når man ser ned over listen af nye ministerier og deres navne, som Alternativet ønsker indført, står en ting hurtigt klart: Plejer er død!

Fakta
Ministerier, hvis det alene stod til Alternativet: 

Statsministeriet
Ministeriet for grøn omstilling
Ministeriet for social retfærdighed
Ministeriet for økonomisk bæredygtighed
Ministeriet for god omfordeling
Udenrigsministeriet
Ministeriet for mennesker på flugt og nye danskere
Demokrati- og indenrigsministeriet
Ministeriet for kunst, kultur og livssyn
Ministeriet for livslang nysgerrighed
Sundheds- og forebyggelsesministeriet

Kilde: Alternativet

"Det er klart, at der himles op, når der foreslås noget helt anderledes, og de flippede navne provokerer straks en standardreaktion frem, men et eller andet sted er der da noget forfriskende og prisværdigt over, at nogen sætter sig ned og gennemskriver konceptet og siger: Det kunne være anderledes," siger Lotte Jensen, professor i offentlig forvaltning og institutleder ved CBS.

Hun har i mange år forsket i Finansministeriets rolle i dansk politik. Og hun er ikke skræmt af, at Alternativet foreslår at ryste posen af ministerier på ny – heriblandt at lade et nyt, grønt superministerium overtage den koordinerende rolle internt i regeringen fra Finansministeriet.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00