Få overblikket: Hvilke tidligere og nuværende ministre sletter deres sms'er, og hvilke gør ikke?

Efter det er kommet frem, at Mette Frederiksen og tre af hendes nærmeste rådgivere har slettet deres sms'er i en periode under minksagen, er der opstået tvivl om, hvorvidt sms'er skal journaliseres. Læs her, hvem der sletter, og hvem der ikke gør.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Mads Mose Vikkelsø

Skriver du journaliseringspligt i Googles søgefelt, er det første forslag, der kommer op, ”journaliseringspligt sms”.

Efter en række medier har afsløret, at Mette Frederiksen, Barbara Bertelsen, Martin Justesen og Pelle Pape har en funktion på deres telefon, der gør, at deres sms'er automatisk slettes efter 30 dage, har der været stor debat om, hvorvidt sms'er hører under journaliseringspligten i Offentlighedsloven.

Sagen bunder i, at Minkkommissionen har anmodet om at få de sms'er, som de fire sendte til hinanden i de afgørende uger, dage og timer sidste år, hvor regeringen beordrede alle mink i Danmark aflivet. Det er nu kommet frem, at disse sms'er er blevet slettet.

Det har ført til massiv kritik fra særligt blå blok, men også en debat om, hvorvidt ministrene skal gemme deres sms’er eller ej.

Læs her, hvilke ministre – tidligere som nuværende – der sletter deres sms'er, og hvem der ikke gør.

Fakta

Offentlighedsloven & Ombudsmanden

I Offentlighedsloven fremgår det i §15, at dokumenter – der er modtaget eller afsendt af en forvaltningsmyndighed som led i administrativ sagsbehandling i forbindelse med dens virksomhed – skal journaliseres i det omfang, dokumentet har betydning for en sag eller sagsbehandlingen i øvrigt.

Ifølge Ombudsmanden skal der foretages en konkret vurdering af hvert enkelt sms i forhold til, om den skal journaliseres. Fremgår sms'en som en del af en sagsbehandling eller proces, vil den høre under journaliseringspligten.

Dem, der sletter
Udover at det er kommet frem, at Mette Frederiksen (S) har en funktion, der sletter hendes sms’er efter 30 dage, har tidligere justitsminister Søren Pind meldt sig på banen som en af de ministre, som havde denne funktion slået til.

På Twitter skriver Pind, at sletningen bundede i en sikkerhedsmæssig anbefaling.

Samme forklaring kom Mette Frederiksen også med torsdag, hvor hun fortalte til TV2, at hun var blevet rådgivet af statsministeriet til at have denne funktion slået til. Hun fortalte dog ikke hvor længe, og om hun selv have slået den til.

Dem, der ikke sletter
I den anden lejr – dem, der ikke sletter deres sms'er – har vi både tidligere og nuværende ministre.

I den nuværende regering har klimaminister Dan Jørgensen (S) fortalt til Zetland, at han ikke har en autosletnings-funktion sat til på sin telefon.

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen har på Instagram lagt et billede op af sig selv, hvortil han skriver, at han stadigvæk har sms'er tilbage fra 2011. Han har også overfor Berlingske afvist, at der under ham var en praksis i Statsministeriet om, at sms'er automatisk skulle slettes.

På Twitter har den tidligere økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille også indledt sin egen undersøgelse, hvor han konkluderer, at en række eks-ministre i Løkkes regering heller ikke havde en autoslet-funktion slået til.

Den tidligere leder af Liberal Alliance og forhenværende udenrigsminister Anders Samuelsen har også afvist på Twitter, at han fik slettet sine sms'er.

I Ekstra Bladet har tidligere transportminister Ole Birk Olesen, tidligere undervisningsminister Merete Riisager, tidligere kulturminister Mette Bock og tidligere ældreminister Thyra Frank også afvist at have slettet sms'er.

Konservatives formand Søren Pape Poulsen har sendt et skriftligt svar til Ekstra Bladet, hvor han afviser automatisk sletning på vegne af alle de tidligere konservative ministre.

"Ingen konservative ministre havde automatisk sletning af sms’er. Hvorfor i alverden dog gøre det?," skriver Søren Pape Poulsen.

Venstre-medlem Jan E. Jørgensen har på Twitter givet sin juridiske vurdering af, hvordan offentlighedsloven skal fortolkes.  

Stærkt problematisk
Eksperter har kommenteret sagen i flere medier. Til Politiken siger Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, at man isoleret set gerne må slette sms'er, men det forudsætter, at sms'erne journaliseres, hvis de indgår som en del af en den "administrative sagsbehandling".

Til TV2 siger Frederik Waage, professor ved juridisk institut på SDU, at det ”er stærkt problematisk, at statsministeren og hendes departementschef udsætter sig selv for spørgsmål om overholdelse af journaliseringspligt, når det som her handler om oprydning efter et klart lovbrud i forhold til aflivning af mink.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00