Forsker: Vi må stoppe med udelukkende at se bureaukrati som skurken

INTERVIEW: Drop den trøstesløse kamp mod færre regler, nuancer debatten om bureaukrati, og udvid spillepladen for styring, siger forsker Tina Øllgaard Bentzen, der netop er udkommet med en bog om afbureaukratisering.

Tina Øllgaard Bentzen er udkommet med bogen 'Samskabt styring', der forsøger at finde en ny vej til at afbureaukratisere i den offentlige sektor.
Tina Øllgaard Bentzen er udkommet med bogen 'Samskabt styring', der forsøger at finde en ny vej til at afbureaukratisere i den offentlige sektor.Foto: Camillia Hey
Sine Riis Lund

Afbureaukratisering bør ikke kun handle om at fjerne regler. Vi skal udvide spillepladen, så vi får nogle flere handlemuligheder ind, så det bliver en snak om, hvordan vi kan forandre og forankre styring.

Tina Øllgaard Bentzen
Forsker ved Roskilde Universitet

Vi har en debat, hvor al styring bliver skurken, og hvor afbureaukratisering så hives ind som helten, der skal ind og skovle den onde styring ud.

Tina Øllgaard Bentzen
Forsker ved Roskilde Universitet

Afbureaukratisering har i adskillige år været en politisk bestseller, men samtidig et politisk smertensbarn.

De seneste fire årtier har regeringer på skift haft afbureaukratisering og reformer med decentralisering, forenkling og deregulering som politiske slagnumre.

Alligevel er ganske lidt sket.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00