HK efter ministerfald: Ligestillings­ministeriet skal ikke gemmes væk

DEBAT: Der har de sidste 11 år været tendens til at gemme ligestilling væk i underlige kombinationer med andre ministerier. Mogens Jensens fald bør være en anledning til at rette op på det, skriver Anja C. Jensen.

Af Anja C. Jensen
Næstformand for HK Privat

Skulle vi ikke bruge ministerskiftet til at give ligestilling en mere seriøs placering i et ministerium – i stedet for at placere det stedmoderligt i et rodekasseministerium?

Ligestilling kræver fokus og omsorg.

Der har dannet sig en kedelig tradition med, at man er ligestillingsminister plus en, to, tre andre ting, der typisk stritter i alle retninger.

Senest har Mogens Jensen både være fødevareminister, fiskeriminister, minister for nordisk samarbejde og ja, så også ligestillingsminister. Tidligere har ministre været både ligestillingsminister og by- og boligminister eller klima- og energiminister samt ligestillingsminister. Og et hav af andre rodede udgaver af ministeriesammensætninger.

Rodekasseministerier
Som et andet spil sorteper er ressortområdet blevet sendt fra den ene usandsynlige kombination til den anden. Nuvel – det har også været forbi Beskæftigelsesministeriet i halvandet års tid for 11 år siden, men det blev hurtigt sendt videre igen.

Og siden 2016 har det, af uransagelige grunde, hængt uløseligt sammen med Ministeriet for Nordisk Samarbejde. En beslutning, som blev truffet af den daværende blå regering, og som Mette Frederiksen altså valgte at videreføre, da hendes regering tiltrådte i 2019.

Men her i 2020, midt i anden bølge af #Metoo, er tiden simpelthen løbet fra, at man gemmer Ligestillingsministeriet væk i den slags rodekasseministerier.

Hvis vi er enige om, at når man siger, man vil løfte ligestillingen i Danmark, så må man også kunne sætte handling bag sine ord – og det følger helt naturligt, at man også giver ministeriet en mere seriøs placering.

Forrige artikel Digitaliseringsstyrelsen: Kompetencer begrænser potentialet i statslig digitalisering Digitaliseringsstyrelsen: Kompetencer begrænser potentialet i statslig digitalisering Næste artikel Tidligere Danidarådgiver: Jeg stoppede efter ti år – med ondt i hovedet og samvittigheden Tidligere Danidarådgiver: Jeg stoppede efter ti år – med ondt i hovedet og samvittigheden