Juraprofessor: Retssikkerhed til embedsmænd går for vidt

UNDERSØGELSE: Det gør undersøgelseskommissionerne dyre og ufrugtbare, at embedsmænd er udstyret med omfangsrige garantier for retssikkerheden. Det siger juraprofessor Carsten Henrichsen i kølvandet på skattesagskommissionen.

Der er netop i denne uge afgivet beretning i Skattesagskommissionen, der undersøgte topembedsmænds behandling af Helle Thornings mand, Stephen Kinnocks skattesag
Der er netop i denne uge afgivet beretning i Skattesagskommissionen, der undersøgte topembedsmænds behandling af Helle Thornings mand, Stephen Kinnocks skattesagFoto: Colourbox
Lise-Lotte Skjoldan

Det har sin pris at instituere sådan nogle retsgarantier, og måske er den pris for høj.

Carsten Henrichsen
Juraprofessor, Københavns Universitet

25-30 millioner skattekroner. Så meget anslås det, at Skattesagskommissionen har kostet i alt. Og beretningen, der netop er blevet afleveret til justitsministeren af den tre mand store kommission, indeholder ikke nogle hårdtslående konklusioner. Tidligere departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft, har godt nok overtrådt skatteforvaltningsloven, men kommissionen vurderer, at han har handlet uagtsomt, og at der derfor ikke er grundlag for at rejse nogen sag.

De seneste 15 år er der blevet blevet gennemført seks undersøgelseskommissioner, og der er flere på vej. Kritikken af disse kommissioner har lydt på, at de koster alt for mange penge, tager enormt lang tid, og når beretningen så endelig kommer, er det ofte et decideret antiklimaks.

Men der er en grund til, at undersøgelseskommissionerne er dyre og ufrugtbare. For da man i 1999 lavede den nuværende lovgivning om undersøgelseskommissioner, udstyrede man embedsmændene med en omfattende retssikkerhed.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00